Autor: admin
Datum objave: 25.08.2014
Share
Komentari:


Plenković o kazni Europske komisije

zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković HINA-i

Plenković o kazni Europske komisije

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/347648/Plenkovic-o-kazni-Europske-komisije.html

 "Kako bi izbjegli kaznu Europske komisije, jer u nacionalno zakonodavstvo nismo prenijeli direktivu o energetskoj učinkovitosti, ključno je da nadležna ministarstva odrade potrebno kako bi se već jesenas u saborsku proceduru uputili i usvojili odgovarajući zakonski prijedlozi", izjavio je večeras za Hinu zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković

Naime, prema pisanju pojedinih medija, Komisija je pokrenula postupak kažnjavanja Hrvatske, koncem srpnja uputila je pismo u kojem hrvatsku Vladu upozorava na propust, a moguća kazna je i do 1,8 milijuna eura godišnje.

Plenković je potvrdio da "u ovom trenutku" traje faza slanja pisama koje Europska komisija uobičajeno šalje u slučaju kada dođe do kašnjenja transponiranja europskog zakonodavstva u nacionalno.

Iako situacija nije alarmantna, Plenković ističe da kašnjenje nije dobro. "Mislim da nije dobro da se kasni jer smo nova država u Europskoj uniji. U krajnjoj liniji energetska je učinkovitost bila jedan od prioriteta hrvatske Vlade", kaže Plenković. Napominje da "takvi signali pokazuju da administracija, i Vlada koja je tu najodgovornija, nije dovoljno angažirano pristupila obvezama". Podsjeća da je spomenuta direktiva usvojena dok je Hrvatska bila promatrač i da se radi o nečemu što je aktualna Vlada znala cijelo vrijeme.

Upitan što mogu očekivati hrvatski proizvođači i izvoznici, pogođeni sankcijama EU-a prema Rusiju, Plenković kaže da su na razini Unije već osigurana određena sredstva.

Uvjeren je da će EU parlamentarci iz Hrvatske i Vlada uspjeti sve ključne proizvode, koji se odnose na hrvatske proizvođače i izvoznike, uvrstiti u grupu za koje će Unija kroz svoja sredstva dati kompenzaciju.

Ocijenio je da su sankcije prema Rusiji ispravan potez Europske unije, "jer u situaciji ugroženosti suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine treba imati vrlo jasan i principijelan stav".

Upitan uplaćuje li Hrvatska više u proračun Unije ili povlači više sredstava iz njenih fondova, Plenković kaže da smo "zahvaljujući“ avansnim sredstvima koje je Europska unija uplatila te zbog povlačenje sredstava još iz pretpristupnih fondova "na rubu". "Odgovornost je svih nas koji smo bili angažirani na europskom procesu i koji smo u Europskom parlamentu da se angažiramo da se sredstva strukturnih i investicijskih fondova, koja trebaju biti pravi zamašnjak hrvatskog gospodarstva, što bolje iskoriste Mislim da u ovoj situaciji kada su ulaganja u Hrvatska zakazala i kada nema dileme da tu nisu napravljeni neki veliki pomaci, da je upravo korištenje tih sredstava ključ za pokretanje hrvatskog gospodarstva", zaključio je Plenković. Dometnuo je da će većinu tih aktivnosti raditi nova vlada, ali da to neće biti ova aktualna.

Plenković je posjetio Špancirfest u društvu predsjednika varaždinskog i međimurskog županijskog HDZ-a, Anđelka Stričaka i Darka Horvata. 

721
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.