Autor: admin
Datum objave: 16.03.2019
Share


Plenković u Njemačkoj primio nagradu 'Steiger': 'Europa je pred najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata'

Ovu nagradu vidim i kao nagradu za narod Hrvatske i njihove zasluge u jačanju Europske unije

Plenković u Njemačkoj primio nagradu 'Steiger': 'Europa je pred najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata'

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/plenkovic-primio-u-njemackoj-nagradu-steiger-20190316

Hrvatski premijer Andrej Planković primio je u subotu navečer u Essenu „Steiger“ nagradu u kategoriji Europa i pritom pozvao na jedinstvo Europe. „Ovu nagradu vidim i kao nagradu za narod Hrvatske i njihove zasluge u jačanju Europske unije“, rekao je Plenković i podsjetio na to kako je put Hrvatske u Europsku uniju bio mnogo mukotrpniji od puteva ostalih srednjoeuropskih zemalja.

U govoru na njemačkom on je gostima na svečanosti u Essenu kazao da je Europa pred najvećim izazovima od Drugog svjetskog rata.

„Ni najveće zemlje EU-a same se ne mogu nositi sa svim problemima. I zato ključ leži u zajedništvu i to je smisao Europske unije“, poručio je hrvatski premijer. Istaknuo je važnost europske perspektive za zemlje jugoistočne Europe.

Europa ne bi smjela zapostaviti ni svoje susjedstvo. I to se posebno odnosi na jugoistočnu Europu. Jer tamo je članstvo u Europskoj uniji motivirajuća perspektiva što pokazuje i atraktivnost Europske unije. I za takvu Europsku uniju se Hrvatska tijekom predsjedavanja Europskim vijećem u prvoj polovini sljedeće godine želi zalagati“, rekao je Plenković.

Za odgovornost jednog rudarskog predradnika po kojemu je nagrada dobila ime, Steiger, Plenković je rekao da ima mnogo zajedničkog s odgovornošću jednog premijera.

Premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija Armin Laschet (Kršćansko-demokratska unija CDU), koji je Plenkoviću i uručio nagradu, preuzeo je ulogu laudatora za hrvatskog premijera i pritom istaknuo njegovu privrženost europskoj ideji.

„Ovih dana nije samo po sebi razumljivo da se netko zalaže za Europu. Europska unija ima mnogo vanjskih i unutarnjih neprijatelja. Malo je onih koji se zalažu za Europu. Jedan od njih je i hrvatski premijer Plenković“, rekao je Laschet pa istaknuo "Mislim da bi Hans-Dietrich Genscher veselilo da vidi da je premijer jedne zemlje za koju se zalagao, dobitnik ove nagrade“.

Laschet je podsjetio i na 50.000 Hrvata koji žive u najvećoj njemačkoj saveznoj pokrajini koji su, kako je rekao, doprinijeli blagostanju koje vlada u Njemačk
2404
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.