Autor: Dr.sc.Tihana Brkljačić
Datum objave: 07.05.2014
Share
Komentari:


Pobjednici 2.memorijala Janka Bonda

Od 30. travnja do 4. svibnja održan je u Puli, 51. Međunarodni prvomajski bridž festival

Pobjednici 2.memorijala Janka Bonda, 2. svibnja, 2014. u Puli

 

Od 30. travnja do 4. svibnja održan je u Puli, u hotelu Brioni, 51. Međunarodni prvomajski bridž festival. U sklopu festivala održan je i  Butler turnir, koji je ujedno i 2. Memorijal Janke Bonde. Taj turnir osvojio je par Sandra Tomljanović – Ivan Poštić iz Zagreba. Na turniru je sudjelovalo više od 50 parova, dakle, više od 100 igrača iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije, Norveške, Bugarske, Engleske i Amerike.  Donosimo kratki intervju sa Sandrom Tomljanović, koja je, osim ovog, osvojila i glavni parski turnir na Festivalu.

1.      Jeste li očekivali pobjedu, kako se osjećate u vezi toga?

A uvijek se nadam pobjedi, i presretna sam zbog toga. Ove godine je bilo čak i više parova nego prošlih godina što me baš veseli jer je ovo prekrasna igra i drago mi je da se pojavljuje sve više ljudi na bridžu, pogotovo na turističkim turnirima kao što je ovaj u Puli bio.

 

2.      Igrate li redovito zajedno ili imate i druge partnere?

Poštar i ja gotovo nikad ne igramo zajedno, mislim da smo igrali možda dva do tri puta ukupno do sad. Turističke turnire volim igrati s ljudima s kojima ne igram često, a inače se družimo i izvan bridža, pa kad je Poštar predložio da igramo Jankin turnir zajedno, znala sam da to ne može ispasti loše.

 

3.      Koliko dugo već igrate bridž, što nalazite u toj igri?

Igram već ... 12 godina! Jako volim kartati, mislim da je to nasljedno. Remi i belu sam naučila prije osnovne škole, i onda polako kroz školu i kasnije sve do čega sam došla (trešetu, briškulu, preferans, whist, kanastu ...). Bridž sam počela igrati tek s 28 godina, što je u stvari dosta kasno (preskočila sam «juniorsku fazu») i zaljubila se u tu igru. S vremenom je bridž postao i stil života. Sve povinujem igri, od planiranja godišnjeg odmora prema raznim turnirima i prvenstvima do svakodnevnih obaveza, i još uvijek, nakon 12 godina, mi nije dosadilo. Dapače, što dulje igram i više učim to igra postaje zanimljivija i izazovnija.

 

4.      Planirate li u skoroj budućnosti posjetiti još neke međunarodne turnire?

Evo, sad se baš pripremamo za Europsko prvenstvo koje se ove godine održava u Opatiji krajem lipnja. Svi ti međunarodni turniri, a pogotovo međunarodna prvenstva su jako skupa, bez obzira gdje se održavaju. Prijevoz, smještaj i kotizacije su preskupe da bi se uvijek slale sve reprezentacije, pa ove godine koristimo priliku domaćinstva, i po prvi put na Evropskom prvenstvu će Hrvatska biti zastupljena u svim kategorijama.

 

5.      Koji  su najveći uspjesi u vašoj bridž karijeri?

Hm, a ne znam, mislim da mi se motaju «najdraži» uspjesi s realno mozda «najvećim». Osobno, najdraža pobjeda mi je bila na jesenskoj Puli, isto se igrao butler turnir, ali je bilo 180 parova. Jako je teško naći turnir u Europi na koji dođe tako puno parova, a osvojiti tako nešto je gotovo nevjerojatno.  Ali, realno, bridžisti koji se bave bridžem ozbiljno, i teže reprezentativnom bridžu i imaju sportski aspekt, najviše cijene timske pobjede na jakim natjecanjima, tako da će vjerojatno biti onih koji će reći da je najveći uspjeh osvojiti najznačajnije timsko natjecanje - Hrvatsku ligu, a to je nama (mojem timu u kojem igram ligu) po prvi put uspjelo ove godine.

 

6.      Sviđa li vam se turnir u Puli, posjećujete li ga redovito?

Turnire u Puli čekam cijele godine J Nisam propustila niti jedan svih 12 godina. Pula je moje sretno mjesto. Bez obzira pričamo li o «maloj» Puli, koja se održava svake godine u ovo vrijeme ili o «velikoj» koja je početkom rujna, i na kojoj bude veliki broj igrača iz svih dijelova svijeta. Jesenska Pula je najveći turistički turnir u Europi i vjerujem da su ju posjetili do sad već svi igrači iz Europe koji vole dobar bridžistički turnir i zabavno okruzenje u kojem provedu 10-ak dana koliko taj turnir traje.

 

7.      Jeste li poznavali Janku?

Daaaa, Janka je bila cura i pol ! Nju nije ništa moglo omesti u tome da bude vesela, draga, dobra, voljela se družiti s mladim ljudima i zabavljati.  Uvijek optimistična i s toliko pozitivne energije ...

Jako sam ponosna i sretna što sam pobjedila na njenom memorijalnom turniru, a nekako mi se čini da bi i njoj to bilo drago.

 

8.      Sandra, ti si, uz ovaj, osvojila i glavni parski turnir, s drugim partnerom. Je li Pula posebno sretan turnir, ili je to bilo očekivano?

Haha, već sam rekla, Pula je moje sretno mjesto. Igrala sam s jako dobrim prijateljima i partnerima.  I Poštar i Filip , isto kao i ja, se vole igrati. Nisu se uzrujavali niti se obeshrabrili kad se dogodila neka loša procjena ili loša partija (da, da, ima i toga na bridžu), nego smo se igrali, pa šta bude.

 

1174
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.