Autor: admin
Datum objave: 07.09.2020
Share


Počinje nastava, uvedene su posebne mjere

NOVA školska godina 2020./2021. u Hrvatskoj počinje u ponedeljak za nešto manje od 460 tisuća učenika, a nastava će se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, provoditi prema tri modela koja je izradilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).

Classes begin, special measures have been introduced



https://www.index.hr/vijesti/clanak/foto-pocinje-nastava-uvedene-su-posebne-mjere/2210813.aspx



Milanovićevu poruku prenosimo u cijelosti.

"Dragi roditelji, nastavnice i nastavnici, a posebno učenice i učenici. Prvi je dan još jedne školske godine, ali toliko drugačiji od svih do sada. Baš zato želim istaknuti kako je jako važno da se djeca vraćaju u školske klupe. Djeci je mjesto u školama koje ništa ne može zamijeniti. U ovoj situaciji ključno je osigurati, ne samo sve odgojno-obrazovne potrebe djece, nego i zaštitu njihova zdravlja. Svi sudionici odgojno-obrazovnog procesa trebaju biti tolerantniji u novim uvjetima u kojima se učenici, nastavnici i roditelji nalaze. Fizički boravak u školama nezamjenjiv je način obrazovanja i uz svu prednost tehnologije i sve što ona pruža ostaje jedini način cjelovitog formiranja djece i mladih. Kao društvo uspijevamo se nositi s epidemijom svjetskih razmjera i uvjeren sam kako u svima nama ima čvrstine i odgovornosti da odgojno-obrazovni sustav održimo cjelovitim i sigurnim", napisao je Milanović.



NOVA školska godina 2020./2021. u Hrvatskoj počinje u ponedjeljak za nešto manje od 460 tisuća učenika, a nastava će se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, provoditi prema tri modela koja je izradilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).


Prema trenutnim podacima Ministarstva, u školske će klupe sjesti ukupno 459.800 učenika.


MZO procjenjuje da će ove školske godine u osnovnim školama biti nešto manje od 316 tisuća učenika, od čega oko 38 tisuća prvašića, dok će srednjoškolaca biti oko 143.800.
U osam škola nastava na daljinu
Točnim podacima Ministarstvo će raspolagati krajem rujna, kada je zakonski rok da škole upišu podatke u bazu eMatica.


No u osam škola, prema aktualnim informacijama, zbog zaraze zaposlenika covidom-19, učenici će prva dva tjedna nastavu pratiti na daljinu.


Prvo polugodište školske godine 2020./2021. traje od 7. rujna do 23. prosinca, a drugo od 11. siječnja do 18. lipnja.


Jesenski odmor učenici će imati 2. i 3. studenog, zimski će ove školske godine imati u dva dijela – od 24. prosinca do 8. siječnja te od 23. do 26. veljače, a proljetni od 2. do 9. travnja.


Učenicima završnih razreda srednje škole nastava završava 25. svibnja.


Nastava po tri modela
S obzirom na epidemiju koronavirusa koja je proglašena 11. ožujka, Ministarstvo je za ovu školsku godinu pripremilo tri modela provođenja nastave koji će se primjenjivati ovisno o epidemiološkoj situaciji.


Model A predviđa odvijanje nastave u školi uz pridržavanje epidemioloških uputa HZJZ-a, Model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu), a Model C je nastava na daljinu.


O primjeni pojedinoga modela odlučivat će škole u suradnji i uz suglasnost s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom, osim u slučaju lockdowna za cijelu državu, kada vlada donosi odluku o primjeni Modela C na nacionalnoj razini.
Upute HZJZ-a
Prema uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije, rad škola mora se organizirati tako da se, koliko je moguće, osigura socijalno distanciranje.
Djeci treba redovito pranje ruku tekućom vodom i sapunom, a uporabu dezinficijensa treba nastojati ograničiti na dezinfekciju kod ulaska u školu i ne treba je primijeniti više od dva do tri puta na dan.


Isto tako se preporučuje da svaki razredni odjel boravi u jednoj prostoriji te da učenici ne mijenjaju učionicu ni u predmetnoj nastavi. Odmori bi trebali biti organizirani u različito vrijeme, a prolazak kroz zajedničke prostorije treba skratiti na minimum.


Ako se prehrana djece organizira u blagovaonici, preporučuje se pridržavanje preporuka za ugostiteljske objekte, a boravak u zajedničkim prostorijama škole treba organizirati u skupinama.


Parents are obliged to measure their children's body temperature every day before coming to school, and in case of fever, they must contact the school principal and the chosen pediatrician for a decision on testing and treatment of the child.


Milanović sent a message to students
President Zoran Milanović posted a video message on social networks on the occasion of the first day of school.


In it, he says that physical stay in schools is an irreplaceable way of education which "with all the advantages of technology and all that it provides remains the only way of complete formation of children and youth."


351
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.