Autor: Nada Far
Datum objave: 29.04.2014
Share
Komentari:


POĐI I NEKUD DOĐI

Iza oblaka pomaljaju se sunčane zrake


Iza oblaka pomaljaju se sunčane zrake.Ana sjedi na klupi i gleda kako se malena djevojčica duge kovrčave kose svezane u rep prepire s majkom. Opire se napustiti igru s djecom iz pješčanika. Plačnim glasom prigovara, lupa nogom o pod u znak protesta. Majka joj trese pijesak s odjeće i uvjerava da moraju na večeru, da moraju dočekati oca, poigrati se s macom koja ih očekuje. Darka zastane brišući suze i pita:“Ona me čeka?“

„Da dušo, čeka da se vratiš iz parka i da se družite, igrate…“

„Jučer me je ogrebla,sigurno se ljuti na mene!“izgovori Darka, dureći se.

„Ma ne, ne ljuti se,to se slučajno dogodilo,znaš da te maca voli?!“

Umirena Darka korača, okrećući se za djecom iz pješčanika, mašući im.

Djeca, zabavljena gradnjom dvorca od pijeska, ne obraćaju pažnju na nju.

 Nitko joj ne maše, ni ne žali što je otišla.

Ana udahne, prisjećajući se kako je varala svoju djecu, kao što Darku vara njena majka, samo da ne vrište, da ne plaču.Iza napornog radnog dana nije mogla još i to podnijeti. Toliko ju je posla čekalo; od kuhanje, čišćenja,provjere sinove zadaće, razgovora sa suprugom, koji su postajali sve kraći, sve do natuknica, koje je u obliku poruka; „tko kupi Darku iz vrtića, a tko  vozi Ivana na trening“, ljepila na vrata hladnjaka.

Suprug se borio s politikom i karijerom, a ona pokušavala ugurati tečaj engleskog, kao oblik cijeloživotnog učenja. Peglajući, u okvir stare slike obješene na zid umetnula je najnoviju lekciju, trudeći se memorirati riječi za sutrašnji sat. Kasno je lijegala iscrpljena do krajnjih granica, s osjećajem uspjeha da je odradila dnevni raspored.

Uzdahnula je prisjećajući se takvih „uspješnih dana“ koji su se nizali u nedogled uvijek s novim izazovima. Nije se žalila, ni zavidjela kolegicama kojima su majke, none ili tete, pomagale.Nije se žalila ni majci, naročito nakon primjedbe, da je proljetna kolekcija izložena u šarenim gradskim izlozima skinuta, a da ju nije stigla pogledati, kad joj je majka na čudan način rekla: “Sama si za to kriva! To je tvoj odabir…“

Smiješila se spoznaji kako ju je život zapravo ignorirao.Varao.

 Ma koliko se trudila održati  obitelj  na okupu; da djeci pripremi jela koja su najviše voljela samo da nešto pojedu, da ugosti njegove, za blagdane, da izađe sa suprugom u park, da se djeca mogu igrati, a oni popričati o prošlotjednim događanjima, da majka bude zadovoljna što joj je makar jedna kćerka ostala u braku.Uz sve te želje zaboravljala je na svoje.

I tako godinama.

Djeca porasla, suprug je napustio, a Ana još uvijek nije shvaćala u čemu je pogriješila. I dalje se uvjeravala kako još može ponešto dati, dok je izvela unučića u park. Da mu se majka malo odmori, da joj ručak opet ne zagori i da s njezinim sinom može u miru porazgovarati, otići na kazališnu predstavu…Prisjetila se druženja s dramskim velikanom, nakon proslave njegovog jubileja, kad ga je u gomili znatiželjnika uspjela upitati: “Koja Vam je uloga bila najzahtjevnija,najteža?“

Nasmiješio se, nježno je gledajući, i rekao: “Kao i u životu nema velikih, ni malih uloga, sve su jednako zahtjevne…“Trepnula je očima sjetno se smiješeći i zahvaljujući mu.

Majka joj je prigovarala što rijetko navraća, što još uvijek vjeruje da će ju voljeti zato što  se daje…Pokušala je reći „ne“.Sve se u njoj pobunilo kad je odbila sina da im čuva djecu.Toliko se potrošila sa svojom djecom, da se uvjerila da to ne može…A svejedno se duboko u sebi krivila i nije se mogla oduprijeti toj krivici.

 U trenutku slabosti, po prvi put se požalila majci kako je umorna nakon cjelodnevnog vođenja grupe  iz Belgije, kad je već razmišljala na engleskom, a majka joj dobacila:

„Kako, pa ti ne znaš engleski! U školi si učila njemački!“

„Da majko, ne znam zadržati muškarca, ne znam odgajati djecu, ni engleski! Pa kako to da su svi bolji od mene, čak i ti“?

Tiho je zatvorila vrata i lutala ulicama. Sjedeći na klupi gledala je u oblačno nebo iz kojeg su se pomaljale sunčane zrake, shvaćajući kako zapravo nema kamo poći, ni nekud doći…

 

                                                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

875
Kategorije: Književnost
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.