Autor: admin
Datum objave: 11.07.2013
Share
Komentari:


PODIZANJEM ZASTAVE LIBERTAS

Svečano otvorene 64. Dubrovačke ljetne igre

PODIZANJEM ZASTAVE LIBERTAS

Svečano otvorene 64. Dubrovačke ljetne igre

http://dubrovacki.hr/clanak/53548/svecano-otvorene-64-dubrovacke-ljetne-igre

 U ritmu srca, sa kamenom kao 'ulaznicom' za svih koji u Grad dolaze, uz stihove Luka Paljetka svečano je večeras na Orlandov stup podignuta festivalska zastava i otvorene 64. Dubrovačke ljetne igre. Od 10. srpnja do 25. kolovoza, na Igrama će se okupiti  više od 2000 umjetnika iz cijelog svijeta. Oni će na dvadesetak scenskih i ambijentalnih lokacija Dubrovnika izvesti više od 130 dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklornih i drugih programa, kako su to zamislili intendant Krešimir Dolenčić i ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović. Na ceremoniji  otvorenja u neuobičajenoj režiji intendanta, uz brojne visoke goste među kojima i Predsjednika Republike Hrvatske i Slovenije te člana Predsjedništva BiH dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i sam je bio dio programa. Uz brojne umjetnike u ceremoniji su sudjelovali i brojni građani, a njima je s tarace palače Sponza spušten barjak Libertas. Tek je potom održan službeni dio  a govorom gradonačelnika koji je otvorio Igre probijajući se kroz gužvu pred Lužom, nešto na što su Dubrovčani već naviknuti. On je otvarajući Igre  istaknuo kako Dubrovnik nije prvi puta u svojoj povijesti dio velikih integracija koje izazivaju strah, no  njegov je recept kroz povijest u tome bio:  biti bolji od drugih.  Prema tome su Dubrovčani uspjeli stvoriti društvenu elitu koja se međusobno svađala ali je uspjela ostvariti  zajedništvo, cjelinu i konsenzus u bitnim političkim pitanjima.  Težiti da budemo prvi i najbolji, to je put nade a ne put straha – rekao je gradonačelnik proglašavajući Igre otvorenima. Gradonačelnik je pročitao i 'Captum fuit'  tradicionalnu kneževu odluku da se u Gradu mogu recitat komedije.  Zastava Igara podignuta je osim u Dubrovniku i u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Vukovaru.   

 

Ovogodišnji dramski program iznimno je bogat obuhvaća tri nova naslova, dvije reprizne predstave, jednu dramsku obnovu te čak pet gostovanja. Premijerni dramski program u Gradskoj vijećnici otvara projekt Boba Jelčića i Nataše Rajković „Allons enfants“ u kojem uz glumce sudjeluju i građani Dubrovnika. Boris Bakal potpisuje projekt „Otac hrabrost“, inspiriran Bertoltom Brechtom, koji će se istovremeno odvijati na pet gradskih lokacija. Platonovu monodramu „Obrana Sokratova“ na Lovrjencu postavlja slovenski redatelj Tomi Janeţič s Alenom Liverićem kao Sokratom. Legendarni Vojnovićev i Juvančićev Ekvinocijo, vraća se na program, kao i Stullijeva Kate Kapuralica u režiji Daria Harjačeka i Euripidova Medeja u režiji Tomaža Pandura. Igre dovode i niz  najboljih predstava hrvatskih kazališta, a među njima će Triko cirkus teatar projektom Kaleidoskop na Igrama nastupati i s nizom ulično-kazališnih izvedbi priređujući  ulične performanse.

 

Slovensko narodno gledališče iz Maribora gostuje s hvaljenim Prokofjevovim baletom Romeo i Julija u koreografiji Valentine Turcu. Cijeli glazbeni program u znaku je 1813. i 1913. godine koje su odredile tok nadolazećih stoljeća u glazbi.

 

Glazbeni program Igara obilježit će dvjestotu obljetnicu rođenja Verdija i Wagnera opernim gala programom 1813. – Verdi vs. Wagner u izvedbi Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i brojnih solista pod ravnanjem Ire Levina i u režiji Giancarla del Monaca, te stotu praizvedbu Posvećenja proljeća Igora Stravinskog programom 1913. – Stravinski vs Ravel u izvedbi Simfonijskog orkestra i zbora Mađarskog radija pod ravnanjem Mladena Tarbuka. Povodom proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju, fondacija Music Without Frontiers iz Londona, Agavent iz Dubrovnika  festivalskoj publici predstavljaju Mozartovu operu Cosi fan tutte u parku Umjetničke škole, u režiji Sally Burgess i izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Olivera Gilmoura kojom se ujedno otvara program Igara 11. srpnja. Filmski program Igara u suradnji s Kinematografima Dubrovnik u ljetnim kinima imat će čak četrdeset i pet projekcija.

 

 Maja Rilović Koprivec

Održana sjednica Festivalskog vijeća

http://www.dubrovnik-festival.hr/odrzana-sjednica-festivalskog-vijeca

10. srpnja – Svečana sjednica Festivalskog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara održana je uz prijenos uživo na Hrvatskom radiju – Radio Dubrovniku, tradicionalno na dan Otvaranja, 10. srpnja u Festivalskoj palači pod predsjedanjem ministrice Republike Hrvatske Andree Zlatar Violić.

 

Uz ministricu te ravnateljicu Igara Ivanu Medo Bogdanović koja je vodila sjednicu, intendanta Krešimira Dolenčića i direktora glazbenog programa Mladena Tarbuka, sjednici su prisustvovali i ostali članovi Vijeća - gradonačelnik Andro Vlahušić, župan Nikola Dobroslavić, Mani Gotovac, Doris Šarić Kukuljica i Goran Merčep. Članovi Vijeća iskazali su svoju potporu Igrama te zaželjeli uspješno 64. festivalsko ljeto.

 

 

Otvorene 64. Dubrovačke ljetne igre

http://www.dubrovnik-festival.hr/otvorene-64-dubrovacke-ljetne-igre

11. srpnja- Podizanjem zastave Libertas na Orlandov stup uz stihove Himne slobodi pred brojnom publikom svečano su otvorene 64. Dubrovačke ljetne igre, sinoć 10. srpnja, ispred crkve sv. Vlaha.

 

Ovogodišnju ceremoniju prema tekstu Luka Paljetka režirao je Krešimir Dolenčić, koreografiju je osmislila Larisa Navojec, a glazbu skladao Matej Meštrović. Među brojnim sudionicima koji su otvorili 64. Igre su Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu kojim je ravnao Tomislav Fačini, Udaraljkaški ansambl Sudar pod vodstvom Mateja Meštrovića, Akademski pjevački zbor Pro musica iz Mostara, Zbor Libertas,  Folklorni ansambl Linđo, KUD Stjepan Radić iz Pridvorja, Triko cirkus teatar, ansambl opere Così fan tutte, Dubrovački trombunjeri, Festivalski dramski ansambl, ansambl Kazališta Marina Držića, članovi kazališne družine Kolarin, brojni građani i djeca grada Dubrovnika te juniorski igrači Vaterpolskog kluba Jug. Završetak Svečanog otvaranja obilježio je već tradicionalni piromuzički vatromet.

 

Ovogodišnji bogat program otvara opera Così fan tutte večeras u parku Umjetničke škole, a do 25. kolovoza pred međunarodnom festivalskom publikom 64. Dubrovačkih ljetnih igara nastupit će više od 2000 domaćih i inozemnih umjetnika koji će na dvadesetak scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika izvesti više od 130 dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklornih i drugih programa.

1004
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.