Autor: admin
Datum objave: 23.07.2014
Share
Komentari:


Poruka ambasadora Japana u BiH

povodom nedavne donatorske konferencije

Poruka ambasadora Japana u BiH povodom nedavne donatorske konferencije za BiH i Srbiju “Obnavljamo zajedno”

http://www.bosnia.emb-japan.go.jp/BHS/Ambassador's%20Note.html

Poštovani građani Bosne i Hercegovine,

Kao što vam je poznato, 16. jula 2014. godine u Briselu je održana Međunarodna donatorska konferencija za BiH i Srbiju pod nazivom “Obnavljamo zajedno”, tokom koje je Vlada Japana iskazala spremnost da odobri finansijsku pomoć u iznosu 10 miliona KM za BiH u svrhu obnove područja najteže pogođenih nedavnim razornim poplavama.

Zadovoljstvo mi je što mogu da istaknem da je Japan ovim činom svrstan u red donatora koji će osigurati znatnu finansijsku pomoć, kako bi pomogao u obnovi infrastrukture, škola, zdravstvenih ustanova, sistema vodosnabdijevanja itd.

Vlada Japana takođe je spremna da obezbijedi znatna materijalna sredstva za aktivnosti deminiranja u područjima koja su bila pogođena poplavama, kao i za nabavku sofisticirane opreme za prevenciju i odbranu od poplava, uključujući nabavku vozila za spašavanje, te da pomogne izgradnju sistema ranog upozoravanja.

Ipak, želio bih da iskažem svoje razočarenje činjenicom da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu predstavile konkretan plan obnove zemlje nakon poplava, što podrazumijeva jasno identificiranje prioritetnih projekata uz predloženi vremenski okvir za njihovu realizaciju.

Kada je u pitanju program pomoći koji Vlada Japana realizuje u BiH, isti se realizuje isključivo na osnovu prijedloga projekata. U odsustvu detaljnog plana i programa, Vlada Japana neće biti u poziciji da finansira projekte saniranja posljedica poplava u BiH. Drugim riječima, Vlada Japana ne može jednostavno izvršiti transfer novca na račun institucija BiH.

Dopustite mi da iskoristim ovu priliku da iznesem jedno zapažanje. Kako sam u prilici da često putujem širom Bosne i Hercegovine zapazio sam veći broj vozila pod policijskom pratnjom koja velikom brzinom pretiču druga vozila, uključujući i zvanično vozilo naše ambasade u BiH. Nerijetko se dešava da pomenuta vozila u potpunosti zanemaruju važeće saobraćajne propise te svojom bahatom vožnjom dovode u neposrednu opasnost druge učesnike u saobraćaju. Ovo opažanje navelo me je na pomisao da se zapitam ko su to zvaničnici Bosne i Hercegovine kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstva izdvaja iz budžeta za ove namjene? Da li i danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u BiH, zaista postoje objektivni razlozi za sprovođenje ovakvih sigurnosnih mjera? Da li postoje bolji načini da se troši novac poreskih obveznika u BiH? Dozvolite mi da istaknem da u Japanu jedino premijer države ima pravo na dodjelu vozila pod pratnjom.

Bilo bi poželjno da politički lideri u Bosni i Hercegovini usmjere svoju energiju na poboljšanje uslova života svojih građana umjesto da istu troše na međupartijske i unutarpartijske razmirice i tako svoje lične i partijske interese stavljaju iznad interesa građana ove zemlje.

Od političara se takođe očekuje da razmisle koji je najbolji način da se trošenje javnih prihoda stavi u funkciju dobrobiti građana, posebno onih koji su pretrpjeli najveće štete tokom nedavnih poplava.

Samo kada ovi uslovu budu ispunjeni, Japan će biti u mogućnosti da pomogne Bosni i Hercegovini.

S poštovanjem,

Hideo Yamazaki

Ambasador Japana u BiH

Hideo Yamazaki, ambasador Japana u BiH: Ako dođe jedna velika kompanija, ostale dolaze u jatu

http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/hideo-yamazaki-ambasador-japana-u-bih-ako-dodje-jedna-velika-kompanija-ostale-dolaze-u-jatu

Japan je zaista mnogo pomagao u obnovi BiH proteklih godina, no, zanimljivo je da japanske kompanije do sada nisu imale mnogo interesa za ulaganje u BiH. Koji su razlozi za to?

- Glavni razlog zašto japanske kompanije još nisu pokazale veći interes za ulaganje u BiH je vrlo jednostavan i povezan je s predodžbom koju japanski poslovni ljudi imaju o BiH.  U njihovim očima, BiH je ratom razjedinjena zemlja sa visokim rizikom za investitore. Oni su zabrinuti zbog mogućnosti podjele zemlje i političke nestabilnosti, ali ja ne vidim dovoljno napora koje bi učinili politički lideri ove zemlje da poboljšaju tu postojeću negativnu predodžbu. Nažalost, aktuelni sukobi među političkim vođama u BiH, čak i ako su samo puka politička retorika, plaše i udaljavaju potencijalne japanske investitore. Ipak, kompleksna državna struktura, nepostojanje jedinstvenog ekonomskog prostora, dugotrajne pravne procedure za započinjanje poslova sprečavaju pritjecanje japanskih investicija.

photos

https://www.google.hr/search?q=Hideo+Yamazaki&client=opera&hs=adx&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ga3PU4qlDqv9ywON3YLQCw&ved=0CBsQsAQ&biw=1024&bih=660

Ambassador of Japan to BiH Hideo Yamazaki

http://www.sarajevotimes.com/japans-role-in-the-progress-of-bih-and-eventual-eu-accession-is-crucial/

For his interview with ‘Sarajevo Times’, Ambassador of Japan to BiH Hideo Yamazaki delved into the most pertinent issues that BiH faces today, and the forms of assistance that the Japanese Embassy provides to our country. Since peace consolidation, ethnic reconciliation and environmental protection are one of the key components of Japan’s assistance policy to BiH, Japan is currently implementing a number of projects in BiH to achieve these goals, and many of these projects are focused on strengthening the development of municipalities and local communities. The Ambassador also noted that Japan is involved in helping the sustainable return of refugees and IDP’s and in demining efforts and focuses its activities at the local level. Regarding the level of trade between these two countries, it is difficult to accurately measure due to complexities involved in trade relations, but he also said that the number is small since there are numerous Japanese products sold on the BiH market. With the EU accession of BiH at the forefront, Japan views the EU membership of BiH as mutually beneficial for these two countries, since Japan and the EU share many core values and economic relations between Japan and BiH would improve. This would pave the way for more investments of Japanese companies in BiH and a higher level of cooperation, as BiH moves closer towards complying with strict EU standards, especially in environmental protection.

By: Medina Malagić

856
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.