Autor: admin
Datum objave: 21.08.2018
Share


PORUKA MUFTIJE POVODOM KURBAN-BAJRAMA

Čestitka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u povodu Kurban-bajrama

ISLAMSKA ZAJEDNICA U HRVATSKOJ

http://islamska-zajednica.hr

PORUKA MUFTIJE POVODOM KURBAN-BAJRAMA

http://islamska-zajednica.hr/vijesti/poruka-muftije-povodom-kurban-bajrama

Kurban bajramska poruka 2018./1439.

Poštovana braćo i sestre,

pred nama je još jedan veliki blagdan Kurban bajram. Za njega se vezuju dvije značajne institucije u islamu, a to su: kurban (prinošenje žrtve i hadž (hodočašće u Meku i Medinu). Kurban je obveza koja je propisana svake godine vjernicima koji su u mogućnosti, a hadž spada u obveze jednom u životu. Kao vjernici i vjernice moramo uzimati poruke iz ova dva ibadeta (obvezna obreda). Prinošenje žrtve (kurban) povezuje nas sa Ibrahimom a.s. (Abrahamom) koji je pokazao najveći stupanj pobožnosti i predanosti Bogu i na tom putu bio spreman žrtvovati vlastitog sina Ismaila. Svevišnji Bog šalje zamjenu za sina i čini obvezujućim, od tada do danas, prinošenje žrtve (kurban). Iz ovog postupka razvidno je da kurban štiti ljudske živote i rasterećuje dunjalučke brige onima koji ga žrtvuju. Iz svakog propisa o kurbanu imamo što naučiti. Iz podjele kurbana vidimo upućenost na bližnjeg, susjeda i one koji su u potrebi. Time se jasno vidi izražena socijalna dimenzija islama koji ne gleda ljude po njihovom podrijetlu, vjeri, naciji, boji kože, spolu ili bilo čemu drugom već gleda čovjeka kroz prizmu odanosti Bogu, spremnosti na žrtvu, jačanju obiteljskih i susjedskih odnosa i pomoć onima koji su u potrebi. To moramo naučiti i primijeniti iz institucije kurbana.

Hadž predstavlja sveislamski kongres Ummeta. Na njemu se okupi preko 5 miliona muslimana iz cijeloga svijeta. Hvala Allahu dž.š. da su među njima i muslimani iz naše zemlje. Hadž ima jasno definirane propise obavljanja iz kojih moramo uzeti poruke:

1.        Nasušna potreba jedinstva muslimana. Nažalost muslimani su danas kurban/žrtva raznih svjetskih igara. Ovo je prigoda da se preispitamo zašto?! Toliko muslimanske krvi danas teče ponajviše uzrokovane od samih muslimana da zabrinjava sve razumne ljude bez obzira kojoj vjeri pripadaju i zbunjuje cijelo čovječanstvo. Migrantska kriza uzrokovala je mnoge nedaće kako onima koji su primorani napustiti svoja ognjišta i domove tako i onima koji stoje pred izazovom kako se prema njima odnositi. Neusporedivo je to stavljati u istu kategoriju. Nitko svoj dom, obitelj, domovinu ne napušta bez velikog razloga, a on je sačuvati vlastiti život i krenuti glavom bez obzira u veliku neizvjesnost. Broj onih koji poginu na tom putu ogromno je velik. Mediteran je za neke destinacija za odmor i uživanje, a za neke je postao grobište. Nažalost migrantska kriza podijelila je političku pozornicu Europe i nekima dala materijala da razvijaju antiislamsku i antimuslimansku retoriku kako bi na taj način potakli islamofobiju i time stjecali određene političke bodove i osvajali vlast. Nerijetko čujemo da je riječ o smišljenom planu i zavjeri protiv Europe i želji da se islamizira Europa. To čine oni koji žele doprinijeti rastu islamofobije i otežavati migrantima i svim muslimanima koji žive u Europi. Ako bi i bila istina to što oni govore znajmo da se taj plan nije kovao na Istoku već na Zapadu.

2.        Slika Arefata bez dunjalučkih razlika. Dan uoči Bajrama svi hodočasnici izlaze na brdo Arefat odakle je počeo ovozemni – dunjalučki život u istim bijelim odjelima (ihramima) čime se brišu sve dunjalučke razlike u pogledu bilo kakvog statusa bilo da je riječ o materijalnom, društvenom, socijalnom itd. To je Božja poruka svima nama da ne pravimo razlike među ljudima po bilo kakvom kriteriju osim po bogobojaznosti jer Svevišnji kaže „INNE EKREMEKUM INDALLAHI ETKAKUM“, što znači, „Kod Allaha su najbolji oni koji su bogobojazni.“

3.        Institucija kurbana i hadža imaju zajedničku misiju, a ona je razvijati nadu i optimizam u bolje sutra. Svevišnji Allah nikada nije ostavio iskrenog vjernika bez Svoje pomoći. Naše je da uradimo ono što je do nas, a Allahova pomoć i nagrada je sigurna.

Naši centri i naše džamije su naša ogledala. Jedan prekrasan centar trenutno radimo u Sisku. Pozivam vas da današnjim prilogom na sergiji pomognete izgradnju Islamskog centra u Sisku. To je naše ogledalo na dunjaluku, a naša kuća hlada u džennetu.

Braćo i sestre svima vama želim čestitati nastupajuće bajramske dane s dovom Uzvišenom Allahu dž.š. da nam primi sve naše ibadete i naša dobra djela. Bajram šerif mubarek olsun svima vama iz najodabranijeg mjesta na zemaljskoj kugli iz Harema Kabe u Mekki.

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović

10. z-hidže 1439./21. Kolovoza 2018.




Čestitka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u povodu Kurban-bajrama

https://vlada.gov.hr/vijesti/cestitka-predsjednika-vlade-andreja-plenkovica-u-povodu-kurban-bajrama/24296

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je predsjedniku Mešihata Islamske vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj muftiji Azizu efendiji Hasanoviću i svim islamskim vjernicima čestitku u povodu blagdana Kurban-bajrama:

"U ime Vlade i osobno, svim islamskim vjernicima i Vama, poštovani muftija, čestitam veliki blagdan žrtve, Kurban-bajram.

Želim da ga provedete u obiteljskom i prijateljskom zajedništvu uz obilje mira, zdravlja i sreće.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!"

507
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.