Autor: admin
Datum objave: 14.02.2015
Share
Komentari:


Predavanje o vanjskoj politici EU

Andrej Plenković o vanjskoj politici EU studentima poslijediplomskog specijalističkog studija o EU na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu

Na poziv docenta Hrvoja Špehara, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković održao je predavanje o vanjskoj politici EU studentima poslijediplomskog specijalističkog studija o EU na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu

Plenković je govorio o glavnom načelu politike EU - učinkovitom multilateralizmu, te o cjelovitom pristupu vanjskoj politici koja uključuje sigurnosnu, obrambenu, trgovinsku, razvojnu i humanitarnu dimenziju. Najavio je reviziju Europske sigurnosne strategije. Istaknuo je kako je vanjska politika Europske unije na testu zbog brojnih sigurnosnih izazova u neposrednom europskom susjedstvu. Govorio je o borbi protiv terorizma i radikalizma na Bliskom istoku, djelovanju međunarodne koalicije protiv tzv. Islamske države, te promjenama na južnom Sredozemlju.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Plenković je komentirao sporazum iz Minska, te izrazio nadu da će se dogovoreno primirje poštovati. Ponovio je da EU neće prihvatiti ilegalnu aneksiju Krima, te je dodao da bi trebalo iskoristiti iskustvo s mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja za reintegraciju privremeno okupiranih područja Donbasa u ustavnopravni poredak Ukrajine. Podsjetio je na izuzetan angažman EU da pomogne Ukrajini.

Plenković je odgovarao na mnogobrojna pitanja studenata o obrambenoj politici, globalnim odnosima, politici proširenja te energetskoj politici EU. 

902
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.