Autor: admin
Datum objave: 12.03.2015
Share
Komentari:


Predsjednica Grabar-Kitarović primila šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj

Poštovane ekscelencije, članovi diplomatskog zbora akreditirani u Republici Hrvatskoj

Predsjednica Grabar-Kitarović primila šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj

http://predsjednik.hr/12_3_15

Govor predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na svečanom prijemu u prigodi preuzimanja dužnosti za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj:

Poštovane ekscelencije,

članovi diplomatskog zbora akreditirani u Republici Hrvatskoj,

Poštovane dame i gospodo,

Osobito mi je zadovoljstvo susresti se danas sa svima vama. Željela sam da se naš prvi susret održi ubrzo po mojem stupanju na dužnost Predsjednice Republike Hrvatske kako bismo se što prije upoznali – mada sam mnoge od vas već susrela na raznim zbivanjima – i kako bismo što prije počeli surađivati. Najljepše zahvaljujem vašim državama i vama osobno na upućenim srdačnim čestitkama i lijepim željama. Isto tako, želim vam iskreno zahvaliti za sve ono što ste proteklih godina uspješno činili na produbljivanju razumijevanja i unaprjeđenju svih oblika suradnje između vaših država i organizacija i Republike Hrvatske. Uistinu se radujem našoj budućoj suradnji!

  Držim kako se ostvarivanjem ključnih nacionalnih ciljeva oko kojih je postignut konsenzus, članstva u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji, Hrvatska našla u prigodi postaviti nove ciljeve svoje vanjske politike, prepoznajući izazove moderne diplomacije koji sve su brojniji - od održivog razvoja, klimatskih promjena, upravljanja vodama, energetske sigurnosti, migracija, rodne jednakosti i položaja žena i djevojčica - do onih tradicionalnih: jačanja gospodarskih i kulturnih spona i pitanja sigurnosti, posebice suradnje u borbi protiv terorizma i radikalizama. Članstvo u EU i NATO-u donosi nam niz mogućnosti za djelovanje, ali i odgovornost za pridonošenje zajedničkim politikama.    

Željela bih istaknuti kako sam uvjerena da Republika Hrvatska treba iskoračiti i izvan svog bližeg i daljeg europskog susjedstva te učvrstiti stara i izgraditi nova prijateljstva diljem svijeta. Vaša pomoć bit će mi potrebna u daljnjem dokazivanju da bliskost država nije zemljopisna odrednica, odnosno da, neovisno o udaljenosti, možemo i moramo graditi još sadržajnije odnose, osobito one na području gospodarstva i kulture. Svjesna sam mogućnosti koje nam se otvaraju ukoliko budemo znali prepoznati dinamični trenutak u Aziji, Africi i Južnoj Americi gdje stasaju novi dionici međunarodne zajednice. Prostori su to koje Hrvatska tek treba ozbiljno otkriti i prostori su to koji tek trebaju uistinu otkriti Hrvatsku. Hrvatsko iseljeništvo i zajednice u nizu tih država mogu nam biti vodičem i potporom. No, tu je ponajveća odgovornost upravo na nama samima i izlaženju iz samonametnutih tradicionalnih okvira službe vanjskih poslova i diplomatske mreže. Držim kako tu mrežu možemo i moramo pretvoriti u dinamičniju i učinkovitiju, prije svega vodeći se interesima hrvatskog gospodarstva. 

  Hrvatska budućnost je i u snažnijoj srednjoeuropskoj suradnji, na uspravnici Jadran – Baltik, ali i onoj sredozemnoj. Hrvatske višestruke zemljopisne odrednice njezino su bogatstvo.

 Visoko vrednujemo transatlantsko savezništvo i tu ćemo vezu nastaviti produbljivati. Čvrsto vjerujem kako posljednji izazovi međunarodnoj arhitekturi samo naglašavaju značaj ovog sidra europske sigurnosti i stabilnosti. Očekujem i da pregovori o Transatlantskom trgovinskom i ulagačkom partnerstvu završe uspjehom na obostranu korist i pruže podstrek globalnim gospodarskim tijekovima. Zalagat ću se za suradnju sa SAD-om na europskom kontinentu općenito, a posebice u području jugoistočne Europe.

 Uskoro ćemo obilježiti dvogodišnjicu članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Trebamo biti svjesni da upravo po istjeku ovog početnog razdoblja u kojem se upija duh suradnje sjedeći za stolom, ali i čine neki nespretni koraci, slijedi ono pravo dokazivanje. Hrvatska se treba i može dokazati kao članica sposobna vraćati dividende ulaganja u njezino članstvo, prije svega povjerenja u vjerodostojnost.

Duh ujedinjene Europe, ali i duh atlantizma, snažno nas obvezuje da ono što smo naučili i stekli prenesemo i drugdje. Ponajprije se to odnosi na naše neposredno susjedstvo i trajnu potporu Republike Hrvatske konsolidaciji šireg europskog prostora ulaskom svih država jugoistočne Europe u Europsku uniju, a onih koji to žele i u Sjevernoatlantski savez. Odnosi se to i na ustrajno nastojanje Hrvatske za unaprjeđenjem dobrosusjedskih odnosa na prostoru jugoistočne Europe. Neki od tih odnosa još uvijek su uvelike opterećeni sjećanjima i traumama rata koje treba zaliječiti iskrenom suradnjom i otvorenim dijalogom. Osobno sam, kao što sam u više navrata istaknula, predana i odlučna u namjeri da sa svojim susjedima ozbiljno prionemo rješavanju svih otvorenih pitanja. Na taj ćemo način graditi budućnost na zdravim i čvrstim europskim temeljima.

 Dragi prijatelji,

 Želim završiti pozivom vama da sve svoje ideje i prijedloge usmjerene na jačanje suradnje s vašim državama nastavite predstavljati kao i do sada, predano i s dobrom voljom. Moja će vam vrata u tom pogledu uvijek biti otvorena. Svi moji suradnici stoje vam na raspolaganju. Još jednom, želim nam svima uspješne godine suradnje koje su pred nama.

 Hvala!

1503
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.