Autor: admin
Datum objave: 29.05.2015
Share
Komentari:


Predsjednica Grabar-Kitarović zamolila papu Franju da 'moli za hrvatsku državu i za sve nas, za hrvatski narod i našu budućnost'

Polusatni razgovor s papom Franjom predsjednica Grabar-Kitarović iskoristila je kako bi ga pozvala u Hrvatsku

Predsjednica Grabar-Kitarović zamolila papu Franju da "moli za hrvatsku državu i za sve nas, za hrvatski narod i našu budućnost"

http://www.jutarnji.hr/predsjednica-kolinda-grabar-kitarovic-kod-pape-u-vatikanu/1357185/

http://www.predsjednik.hr/28_05_15

Predsjednica Grabar-Kitarović zamolila papu Franju da "moli za hrvatsku državu i za sve nas, za hrvatski narod i našu budućnost"

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u prvom službenom posjetu Vatikanu, razgovarala je s papom Franjom na audijenciji u Papinskoj kući, a nakon čega se sastala i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Polusatni razgovor s papom Franjom predsjednica Grabar-Kitarović iskoristila je kako bi ga pozvala u Hrvatsku, te mu je poklonila dio misnog ruha izrađenog od lepoglavske čipke

Uručila mu je i knjige pape Franje koje su prevedene na hrvatski jezik te dres hrvatske reprezentacije s brojem devet. Papa Franjo je uzvratio poklonivši apostolsku pobudnicu i medalju sv. Martina.

Predsjednica Grabar-Kitarović, nakon audijencije kod pape Franje kazala je da je Svetog Oca pozvala u posjet Hrvatskoj, ali je zbog njegova "zgusnuta rasporeda" teško očekivati da bi se taj posjet mogao realizirati ove ili iduće godine. Rekla da je s Papom razgovarala i o kanonizaciji blaženog kardinala Alojzija Stepinca, socijalnoj krizi u Hrvatskoj i stanju u svijetu.

"Pozvala sam ga u posjet Hrvatskoj. Rekao mi je da jako puno zna o Hrvatskoj - osim što su njegova dva ispovjednika bili Hrvati, isto tako poznaje mnogo Hrvata iz iseljeničke zajednice u Argentini", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

"Vjerujem da bi ga hrvatski narod i svi hrvatski građani rado pozdravili", naglasila je.

Predsjednica Grabar-Kitarović je o mogućem posjetu pape Franje razgovarala i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. "On mi je, međutim kazao, da je za sljedeću godinu raspored Svetog Oca vrlo zgusnut", rekla je.

Hrvatska predsjednica kazala je da se razgovaralo i o mogućoj skoroj kanonizaciji blaženoga kardinala Alojzija Stepinca.

"Naravno, razgovarali smo o tome, Sveti Otac mi je rekao da za njega nema nikakve dvojbe. Međutim, u međuvremenu je osnovano jedno mješovito povjerenstvo s Pravoslavnom Crkvom kako bi se razmotrili još neki aspekti“,  kazala je hrvatska predsjednica. Dodala je da je to "čin koji nije uperen ni protiv koga".

"To je jednostavno nešto što je trebalo odraditi još davno prije, jer kardinal Stepinac je doista bio sveti čovjek", naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica Grabar-Kitarović  je, u izjavi za hrvatske novinare, rekla kako  je razgovor s Papom bio "vrlo srdačan", te da je uključio "mnoge teme - stanje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, stanje u svijetu, globalnu krizu i probleme kršćana, te druga pitanja globalne sigurnosti".

"Posebno o čemu smo se složili je socijalno stanje u Hrvatskoj, velika kriza, odlazak mladih, problemi s demografijom, starenje, odumiranje Hrvatske, te kriza obitelji“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši da je zamolila papu Franju da "moli za hrvatsku državu i za sve nas, za hrvatski narod i našu budućnost".

Na kraju službenog posjeta Vatikanu, Predsjednica Republike je u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici odlikovala kardinala Dominiquea Mambertija, bivšeg vatikanskog ministra vanjskih poslova, Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za osobni i višegodišnji doprinos u pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te promicanje prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice.  

634
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.