Autor: admin
Datum objave: 04.08.2019
Share


Predsjednica nazočila 304. Sinjskoj alci

uručila Povelju Republike Hrvatske Viteškom alkarskom društvu Sinj

Predsjednica nazočila 304. Sinjskoj alci i uručila Povelju Republike Hrvatske Viteškom alkarskom društvu Sinj

http://predsjednica.hr/objava/1/1/3259

4. kolovoza 2019. Sinj

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je 304. Sinjskoj alci, a prigodno obraćanje započela je uručivanjem Povelje Republike Hrvatske Viteškom alkarskom društvu Sinj koju je preuzeo predsjednik VAD-a Sinj Stipe Jukić.

 Predsjednica je poručila kako se i ove godine s osobitim zadovoljstvom odazvala na svečanost 304. Sinjske alke koja se podudarila s 24. obljetnicom početka vojno-redarstvene operacije „Oluja“. Iako ta dva događaja dijeli dvjesto osamdeset godina, povezuje ih isti duh: duh domoljublja hrvatskoga naroda i viteštva hrvatskih vojnika, kazala je, dodavši kako je Alka veličanstven simbol tih vrijednosti.

„Iako Sinjska bitka 1715. godine nije bila prva ni posljednja bitka hrvatskoga naroda za opstojnost i slobodu, uspomena na nju kroz Alku sažela je sve naše etičke vrijednosti i duhovne vrline. A one se mogu svesti u misao koju je često naglašavao naš prvi predsjednik Franjo Tuđman: svetoj dužnosti obrane domovine hrvatski se narod uvijek spremno odazivao s vjerom u Božju pomoć. Izraz toga pouzdanja bila je i vjera u Gospin zagovor, koju ovdje s ponosom nazivamo Gospom Sinjskom“, istaknula je hrvatska Predsjednica.

Potom je naglasila kako zbog svojega izvanrednog značenja za Hrvatsku i hrvatski narod Alka zaslužuje posebno priznanje države. „I ova povelja Republike Hrvatske simboličan je izraz takvoga priznanja. Hvala vama, alkarski vitezovi i momci, hvala svim dionicima ove velebne svečanosti koji iz godine u godine vjerno čuvate tu jedinstvenu baštinu Hrvata. Zahvaljujući vama Alka nadaleko prelazi naše državne granice“, dodala je.

Kazala je kako država svoje priznanje Sinjskoj alci treba izraziti i trajnom skrbi kako bi se omogućila puna sigurnost organizaciji ove najstarije neprekinute hrvatske kulturno-povijesne manifestacije, koja na najljepši način čuva duhovne vrijednosti na kojima želimo graditi budućnost.

„Ta budućnost nakon „Oluje“ čvrsto je u našim rukama. Izborili smo pobjedu u Domovinskom ratu, stekli slobodu i neovisnost i postigli mnoge uspjehe. Zato je zadaća svih naših zadaća sačuvati ljude u Hrvatskoj. To je, prije svega, zadaća politike i državnih institucija, ali to je i zadaća svakog pojedinca, svake obitelji i cijeloga naroda“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši kako je najveća poruka Alke kako se za Hrvatsku vrijedi boriti, kako je za nju bilo vrijedno umrijeti, ali je isto tako vrijedno živjeti za nju.

Svoje prigodno obraćanje Predsjednica je završila čestitavši slavodobitniku i svim alkarima na viteškoj borbi, ali i vojvodi, članovima Viteškoga alkarskog društva i svima koji su doprinijeli ovom veličanstvenom slavlju viteštva i domoljublja.

399
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.