Autor: admin
Datum objave: 27.09.2015
Share


Predsjednica Republike s glavnim tajnikom UN-a i nizom predsjednika

Obrazovanje je najsnažniji pokretač napretka i najmoćnije oružje protiv ekstremizma

Predsjednica Republike s glavnim tajnikom UN-a i nizom predsjednika

http://predsjednica.hr/objava/1/1/574

Obrazovanje je najsnažniji pokretač napretka i najmoćnije oružje protiv ekstremizma

http://predsjednica.hr/objava/1/1/577

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na panelu ‘Ne isključivanje nikoga' konferencije pod nazivom 'Premošćivanje milenijskih razvojnih ciljeva i ciljeva održiva razvoja za obrazovanje 2030.', u organizaciji svjetske inicijative glavnog tajnika UN-a - Obrazovanje je prvo.

Hrvatska je jedna od zemalja prvaka Inicijative te je Predsjednica Republike sudjelovala na konferenciji kao predstavnica jedne od deset država koje vrlo intenzivno rade na pitanju globalnog obrazovanja te pristupa obrazovanju za sve, a posebno djevojčice i žene.

Obraćajući se nazočnima Predsjednica Republike kazala je kako je obrazovanje ključan element u rješavanju velikog broja izazova koje dijele sve nacije te najmoćnije oružje protiv radikalizacije i ekstremizma. Obrazovanje je isto tako najsnažniji pokretač napretka te je ulaganje u obrazovanje ključno ulaganje u budućnost svake zemlje.

 Predsjednica je istaknula zadovoljstvo što novi Globalni cilj UN-a za obrazovanje pristupa učenju kao individualnom i cijeloživotnom doprinoseći našim ambicijama da “ne ostavimo nikoga iza sebe”. “Često govorimo o djeci i pravu djece na obrazovanje. Ali što je s odraslima i osobama s posebnim potrebama? S onima koji su bili isključeni kada su bili mladi? Pristup obrazovanju odgovornost je šefova država koju dugujemo svim našim građanima neovisno o njihovom podrijetlu i starosti”, kazala je.

 Predsjednica je naglasila da, kako bismo dostigli naš cilj, moramo nastojati da naš obrazovni sustav bude što fleksibilniji i prilagodljiviji novim konceptima, kao i novim metodama nastave i novim tehnologijama. Moramo prepoznati važnost učitelja i opskrbiti ih potrebnim sredstvima. Naglasila je i važnost mobilnost u obrazovanju, kako za studente, tako i za učitelje, kao i upotrebe tehnologije u nastavi.

 Nadalje, obrazovanje je vrlo važno za gospodarski razvoj i doprinosi smanjenju nezaposlenosti, Predsjednica je kazala, dodavši kako moramo prilagoditi obrazovni sustav potrebama današnjeg dinamičnog tržišta, kako bismo djecu opskrbili relevantim znanjima i vještinama. “Našu djecu moramo učiti neovisnom razmišljanju i rješavanju problema, odgovornosti i samouvjerenosti. Učenje mora biti u skladu s načelima: ”naučiti kako znati", "naučiti kako učiniti", "učiti kako biti" i "naučiti kako živjeti zajedno”. Moramo ih učiti vrijednostima”, Predsjednica je istaknula.

 Predstavila je i dva projekta koja se u Hrvatskoj provode u nastojanju da se nikoga ne isključi: “Nove boje obrazovanja”, program koji ima za cilj poticati obrazovano, otvoreno, mobilno i inovativno društvo te cjeloživotno učenje, kao i inicijativu “Pet za Net”, osmišljenu radi povećanja sigurnosti školske djece na internetu.

 

Naglasivši kako je diskriminacija žena nažalost danas još uvijek veliki svjetski izazov, Predsjednica je istaknula kako osiguravanje pristupa obrazovanju svim djevojkama pomaže razbiti krug siromaštva i neravnopravnosti.

“I više je nego jasno kako obrazovanje pridonosi globalnom miru i sigurnosti, ali potrebno je postići dogovor oko provedbe tog cilja. Potrebno je postići dogovor kako osigurati pristup obrazovanju u vrijeme siromaštva ili sukoba. Svijest, odgovornost i obrazovanje tri su koncepta za postizanje održivog mira, i tu je, više nego ikada, potrebno vodstvo. Zato počnimo”, Predsjednica je zaključila.


Prevladajmo prijepore po ideološkim crtama i u duhu zajedništva gradimo našu Domovinu

http://predsjednica.hr/objava/1/1/576

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s pripadnicima hrvatske zajednice u New Yorku u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela.

Osvrnuvši se na pitanje migranata, Predsjednica Republike kazala je kako razumijemo njihovu potragu i priznajemo svakome pravo na bolji život. No, isto tako moramo objektivno sagledati koliko ljudi Hrvatska može primiti.

“Ovdje u okviru Ujedinjenih naroda razgovaramo o uzrocima koji su natjerali ljude da napuste svoje domove i krenu put Europe za boljim životom. Pomoć ne treba samo onima koji su došli do granica Europske unije, nego i onima koji su ostali na području Mediteranskog bazena i Bliskog istoka”, kazala je Predsjednica dodavši kako je potrebno zaustaviti sukobe i rat, a za to je potrebno osigurati pristup obrazovanju te iskorijeniti siromaštvo, radikalizam i ekstremizam koji vode ka terirozmu i ratu. Predsjednica je naglasila kako Hrvatska u tim naporima može imati puno važniju ulogu nego što ju je imala do sada.

Nadalje, kazala je kako se zalaže za snažnu Hrvatsku koja će se brinuti se o svakom svom čovjeku, od mladih koji moraju ostati i vraćati se u Hrvatsku do umirovljenika koji svoju zlatnu dob moraju provoditi u dostojanstvu i blagostanju. “Ja vjerujem u Hrvatsku blagostanja, jer za to imamo sve preduvjete, i zato pozivam posebno vas, našu iseljenu Hrvatsku koja je dio tog jednog hrvatskog bića, da pomognete koliko možete”, kazala je Predsjednica naglasivši kako pored ulaganja u Hrvatsku misli na domoljublje te iskustvo rada u državama poput SAD-a, koje poznaju demokraciju i tržišni sustav te odnos prema čovjeku kao pojedincu s uvažavanjem i poštovanjem već dulje vrijeme.

 “To je ono što želim vidjeti u Hrvatskoj, poštovanje, uvažavanje, predvidljivost, sustav državne uprave koji je doista servis građana, koji uvažava i radi za sve vas, bilo da živite u domovini ili u iseljeništvu”, kazala je.

Predsjednica je istaknula kako moramo nadići prijepore po ideološkim crtama koji nas dijele i u duhu zajedništva graditi našu Domovinu. Naglasila je kako su mentalitet koji smo naslijedili iz prošlih sustava i loše upravljanje jedine prepreke koje stoje na putu Hrvatske da postane prosperitetna država.


Predsjednica Republike sastala se s predsjednicima Mađarske, Egipta i Kenije

http://predsjednica.hr/objava/1/1/575

U sjedištu Ujedinjenih naroda, Predsjednica Republike održala je bilateralne sastanke s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom Al-Sisijem, kenijskim predsjednikom Uhuruom Kenyattom te mađarskim predsjednikom Janosom Aderom.

Predsjednica Republike sa je svojim kolegama razgovala o upravo usvojenoj Agendi ciljeva održivog razvoja za vrijeme do 2030. godine, istaknuvši kako i ona upućuje na mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se na trenutnu migrantsku krizu odgovorilo u samom njezinom korjenu.

Poseban naglasak s egipatskim predsjednikom bio je na mogućnostima proširenja gospodarske suradnje, poglavito u kontekstu otvaranja novog proširenog Sueskog kanala i mogućnosti koje on donosi jadranskim lukama. Razgovarali su i o sigurnosnom stanju na sjeveru Afrike i Bliskom Istoku. Predsjednik el-Sisi pozvao je Predsjednicu u službeni posjet Egiptu.

S mađarskim predsjednikom razgovarala je o europskom odgovoru na migrantsku krizu te je zaključeno kako će se razgovor o tome, kao i o snažnijoj srednjoeuropskoj suradnji između Jadrana i Baltika nastaviti tijekom skorog službenog posjeta Mađarskoj.

U razgovoru s predsjednikom Kenije zaključeno je kako postoje iznimne mogućnosti za razvijanje svekolike bilateralne suradnje koje su dosad bile neiskorištene.

Tomislav Nikolić i Kolinda Grabar Kitarović se sastali u Njujorku

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/593803/Tomislav-Nikolic-i-Kolinda-Grabar-Kitarovic-se-sastali-u-Njujorku

672
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.