Autor: admin
Datum objave: 30.08.2019
Share


Predsjednica Republike sudjelovala na godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata

Služba vanjskih poslova najuže je povezana s hrvatskom državom, ona je njezino lice prema svijetu i oruđe za ostvarivanje njezinih interesa.

Predsjednica Republike sudjelovala na godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata

http://predsjednica.hr/objava/1/1/3275

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na godišnjoj konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske.

 „Služba vanjskih poslova najuže je povezana s hrvatskom državom, ona je njezino lice prema svijetu i oruđe za ostvarivanje njezinih interesa. Hrvatski diplomati imaju osobitu i časnu odgovornost služiti Domovini i zastupati je te biti njezin glas u inozemstvu“, kazala je Predsjednica u obraćanju. Osvrnuvši se na vlastito iskustvo, predsjednica Grabar-Kitarović dodala je kako je najveće profesionalno i osobno zadovoljstvo iskusnoj diplomatkinji i diplomatu znati kako ste za svoju, hrvatsku državu nešto postigli, pridonijeli ostvarivanju nekog njezinog cilja ili za nju uspješno pokrenuli i završili neki projekt.

Hrvatska vanjska politika uvijek mora biti proaktivna, a ne reaktivna“, istaknula je Predsjednica te navela kako službu vanjskih poslova moramo pravilno oblikovati i u potpunosti iskoristiti sve naše prednosti kako bi jačali položaj Hrvatske u Europi i svijetu te još snažnije potaknuli cjelokupni razvoj.

Predsjednica je kazala kako smo Hrvatsku čvrsto usidrili u Europskoj uniji i NATO-u i time ostvarili zadaću koju je zacrtao još prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. „Europu danas izgrađujemo zajedno s našim europskim prijateljima i saveznicima. No, Europska unija, a tako i NATO, nisu i ne mogu biti sami po sebi cilj, već sredstvo za ostvarivanje hrvatskih nacionalnih interesa“, kazala je istaknuvši kako kao samosvjesna i zrela država članica moramo pokazati odlučnost, kreativnost i ambicioznost u pozicioniranju Hrvatske i stvaranju i provođenju hrvatske vanjske politike.

U tom smislu, kao jedan uspješan primjer takve politike predsjednica Grabar-Kitarović navela je Inicijativu triju mora, koju je pokrenula s poljskim predsjednikom. Za Inicijativu je kazala kako je promišljen, zreo i samosvjestan iskorak hrvatske vanjske politike koji Hrvatsku pozicionira u njezino prirodno povijesno i geopolitičko okruženje, u Srednju Europu. „Ova hrvatska inicijativa ne samo da je zaživjela, nego je jača nego ikad“, kazala je dodavši kako kroz ovu platformu uspješno surađuje dvanaest država članica Europske unije, a kojom smo nedvojbeno ojačali i geopolitički i sigurnosni položaj Hrvatske.

Osim osnaživanja položaja Hrvatske u Europi, Predsjednica Republike osvrnula se i na druge susrete na državnoj razini koji potvrđuju kako aktivan pristup i odvažni potezi donose rezultate. U tom smislu, Predsjednica od diplomata očekuje proaktivnost, „da svu svoju energiju, znanje i domoljublje stavite na raspolaganje Hrvatskoj i službi vanjskih poslova, kako bi zajednički ojačali pretpostavke za promicanje Hrvatske i njezinih interesa, naše kulture, identiteta i našega imena“.

Hrvatska diplomacija postigla je mnogo u različitim područjima, kazala je Predsjednica te zahvalila svima koji su dali svoj pečat hrvatskim uspjesima. Dodala je kako moramo biti svjesni propusta i kritika, kako same službe, tako i naših diplomatskih i konzularnih predstavništava, ali i naših diplomata. „Ljudski kapital je najznačajniji hrvatski resurs kojeg gubimo u državi, pa tako i u službi vanjskih poslova. Gubimo kvalitetne diplomate u koje se dugo vremena ulagalo, dok istovremeno nema strategije privlačenja novih, mladih, obrazovanih i vještih diplomata“, kazala je Predsjednica te istaknula kako se ljudskim resursima u službi mora dugoročno i strateški upravljati.

Hrvatski trajni strateški interes ostaje uključivanje cijeloga prostora jugoistočne Europe u europske, odnosno euroatlantske integracije, to osobito vrijedi za Bosnu i Hercegovinu, drugu državu hrvatskog naroda, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Pozvala je diplomate da ovu činjenicu nastave prenositi u svojim zemljama primateljicama, kazavši kako je stabilnost i dinamična razvojna perspektiva Bosne i Hercegovine jednako važna za Hrvatsku, ali i za cijelu Europu. „Ovo pitanje od prvorazredne je političke i sigurnosne važnosti za Hrvatsku, a upravo su Hrvati Bosne i Hercegovine – čija se uloga kao državotvornog naroda te zemlje mora ojačati - najsnažniji motor takvoga procesa“, kazala je.

Osvrnuvši se na hrvatsko iseljeništvo, Predsjednica je istaknula kako se u njemu krije gospodarski, znanstveni, kulturni i demografski potencijal kojeg tek trebamo u punoj veličini prepoznati i vrednovati te u konačnici i uvezati s Domovinom na obostranu korist.

„Moramo kapitalizirati našu prepoznatljivost i konačno postaviti Hrvatsku kao prepoznatljivog čimbenika europske i svjetske politike, prepoznatljive države i naroda“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović zahvalivši hrvatskim veleposlanicima i generalnim konzulima za sve ono što su proteklih godina uspješno činili za Hrvatsku.Predsjednica Republike uručila vjerodajnice novim hrvatskim veleposlanicima

http://predsjednica.hr/objava/14/6/3278

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je vjerodajnice:

gospođi Ireni Andrassy, veleposlanici Republike Hrvatske u Europskoj uniji i Europskoj zajednici za atomsku energiju,

gospođi Danijeli Barišić, veleposlanici Republike Hrvatske u Republici Kosovo,

gospođi Andrei Gustović-Ercegovac, veleposlanici Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj,

gospodinu Mariju Horvatiću, veleposlaniku Republike Hrvatske pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju,

gospođi Mariji Kapitanović, veleposlanici Republike Hrvatske u Rumunjskoj,

gospodinu Zlatku Kramariću, veleposlaniku Republike Hrvatske u Republici Albaniji,

gospođi Jasni Ognjanovac, veleposlanici Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj,

gospođi Dubravki Plejić Marković, veleposlanici Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj,

gospodinu Ivanu Šimonoviću, veleposlaniku Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima,

gospodinu Davoru Vidišu, veleposlaniku Republike Hrvatske u Irskoj i

gospodinu Branku Zebiću, veleposlaniku Republike Hrvatske u Republici Azerbajdžan.215
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.