Autor: admin
Datum objave: 17.04.2018
Share


Predsjednica RH i Vlada RH

oblik djelovanja najviših organa ustrojbene vlasti u RH nije zaživio u aktualnom mandatu

Da li je gospodja Predsjednica RH  ikada, za trajanja mandata, primijenila jednu  od temeljnih ustavnih obveza i mogućnosti – sazivanje  tematske sjednice Vlade  kao oblik  tvoračkoga rada i obuhvatnih razgovora s prijedlogom  programa i smjernica djelovanja  nakon takvoga oblika suradnje Predsjednice RH i Vlade RH.


Taj konstruktivni oblik djelovanja najviših organa ustrojbene vlasti u RH nije zaživio u aktualnom mandatu, ali se 'dijalog vodi' posredstvom medija i povremenim  javnim istupima  svake od najviših  struktura vlasti.


To smeta, a  nerijetko   i šteti  kvaliteti  javne scene, pa je potrebno  imati puni oslonac  na ustavne koordinate unutar kojih će se djelovati bez izlaženja iz 'okvira' dok se eventualno ne izmijeni Ustav RH  i odrede  nove koordinate ingerencija svih nosilaca trodiobe vlasti u zemlji.


U aktualnom iskustvenom pristupu, gospodja Predsjednica RH ,u svojim vanjskopolitičkim aktivnostima vodi pojedine ministre iz Vade,a ima svoj savjetnički tim koji je, možda, samo u široko savjetodavnu tretmanu i vitalnih pitanja i pristupa Predsjednice  životnoj  svakodnevici.


Vlada pak daje ministre kao snage pojačanja ili koordinacije s Predsjednicom u  akcijama na medjunarodnoj sceni, a da se do sada nije dogodila  sjednica Vlade inicijativom i tematskim pristupom Predsjednice


Da  li  je to propust ili hotimičan smijer u ime često zamjećivane dvojakosti u prioritetima  pristupa pitanjima vanjske politike Predsjednice  i Vlade……..

1259
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.