Autor: admin
Datum objave: 21.12.2017
Share


Predsjednica sudjelovala na redovitoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost

Susret Predsjednice s članovima drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Predsjednica sudjelovala na redovitoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost

http://predsjednica.hr/objava/1/1/2019

21. prosinca 2017. Zagreb

Održana je redovita sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajedno sazvali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Na sjednici su temeljem čl. 3. st. 1. t. 3 Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2018. godinu te su članovima Vijeća prezentirani ključni elementi nove Strategije nacionalne sigurnosti, Zakona o sustavu domovinske sigurnosti i dosadašnjih aktivnosti Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti. Sukladno odredbi čl. 8. st. 4. Zakona o sustavu domovinske sigurnosti usvojen je Godišnji plan rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2018. godinu.


Susret Predsjednice s članovima drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske

http://predsjednica.hr/objava/1/1/2014

18. prosinca 2017. Zagreb

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je članove drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske 2017.-2020.

U odnosu prema Hrvatima izvan Hrvatske brojna pitanja traže "žurno političko i zakonodavno djelovanje", poput olakšavanja glasovanja, stjecanja državljanstva i povratka u Hrvatsku te poslovnog povezivanja, u obraćanju je istaknula predsjednica Grabar-Kitarović.

 Predsjednica je čestitala članovima novog Savjeta na izboru te ih pozvala na daljnje intenziviranje rada kako bi povezali Hrvatsku i Hrvate koji žive izvan nje, kako je kazala, u "zajedničkom hodu prema cilju koji sam nazvala globalnom Hrvatskom".

 "Na žalost nakon završetka Domovinskog rata Hrvati izvan Republike Hrvatske neopravdano su stavljeni na rub političkog, gospodarskog i kulturnog interesa hrvatske države", ustvrdila je Predsjednica u obraćanju članovima Savjeta  i ocijenila da je "ta pogrešna politika u velikoj mjeri naškodila našim državnim i nacionalnim interesima".

 Dodala je kako danas ima pomaka u odnosu spram Hrvata u inozemstvu, ali da je to tek početak velikog posla s obzirom na brojnost tema koje traže "žurno političko i zakonodavno djelovanje".

 Predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula kako treba što prije riješiti olakšanje procedure za stjecanjehrvatskog državljanstva, omogućavanje dopisnog glasovanja i povećanje broja biračkih mjesta u inozemstvu, te unaprjeđenje sustava hrvatskih škola i učenja hrvatskog jezika i kulture u inozemstvu i stipendiranje dolaska mladih Hrvata u Hrvatsku na školovanje.

 Predsjednica je kazala kako za posjeta Hrvatima u iseljeništvu često čuje primjedbe da država Hrvatska nema zadovoljavajuću politiku prihvata Hrvata koji bi se željeli vratiti i naseliti u Hrvatskoj. To bi trebao biti strateški dio politike prema Hrvatima u svijetu te u tom segmentu treba najviše poraditi, ocijenila je.

 Kazala je kako bi voljela da se "intenzivnije i s jasnim ciljevima" otvore pitanje ulaganja i poslovnog povezivanja te zaključila kako, osim toga, "treba napokon otvoreno i ambiciozno otvoriti pitanje povratka, odnosno naseljavanja Hrvata iz svijeta u Hrvatsku".

 "Ne smijemo više dopustiti da nove generacije mladih koje imaju želju vratiti se nailaze na obeshrabrujuće zapreke kojima se njihov rad i postignuća ne priznaju, a želje za povratkom ignorira", kazala je Predsjednica i napomenula kako u tom pogledu očekuje žurnu izgradnju novog strukturnog i zakonskog okvira i sustavnu razradu ekonomskih i drugih mjera kojima će se to omogućiti.

 "Kada je riječ o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, tu je otvoren poseban set pitanja, i ovom ću prigodom naglasiti kako je državni i nacionalni interes da Hrvati u Bosni i Hercegovini opstanu i žive kao ravnopravan i konstitutivan narod", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te ponovila poruku Hrvatima u Bosni i Hercegovini "Hrvatska je s vama" koju je uputila na ranijem susretu s Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

 Zajedništvo Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata izvan Domovine bilo je "ključno za uspjeh stvaranja neovisne Hrvatske i njene obrane u Domovinskom ratu", kazala je Predsjednica  napomenuvši kako je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman tu politiku počeo graditi još šezdesetih godina.

 Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Zvonko Milas predstavio je sastav novog  Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske 2017.-2020.

 Članovi Savjeta iz redova pripadnika Hrvata izvan Hrvatske predstavnici su udruga, organizacija i institucija hrvatskih zajednica. To su osobe koje su uvažene u sredinama u kojima žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unapređenju odnosa s Domovinom. Imenovani su na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze, na mandat od četiri godine i volonteri su.  Predsjednik novog Savjeta je Ivan Grbešić, pripadnik druge generacije hrvatskih iseljenika u Kanadi, a četvero potpredsjednika savjeta dolazi iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Švicarske i Australije.


Obilježena 100. obljetnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

http://predsjednica.hr/objava/1/1/2011

17. prosinca 2017. Zagreb

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je Svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća u prigodi obilježavanja 100. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Stoljeće djelovanja te ugledne visokoškolske ustanove okupilo je brojne uzvanike - više generacija nastavnika i studenata Medicinskoga fakulteta, njihove kolege s ostalih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj kojima je svima, kako je istaknuto, u njihovu početku pomogao upravo zagrebački Medicinski fakultet, te goste iz zemlje i inozemstva.

 Na svečanosti su bili i visoki predstavnici hrvatskoga javnog i političkog života koji su uz čestitke izricali riječi pohvale za tu uglednu hrvatsku visokoškolsku ustanovu na kojoj je, od njezina utemeljenja do danas, diplomiralo gotovo 25 tisuća doktora medicine, što je prosječno oko 250 novih liječnika godišnje.

 Osim rektora zagrebačkoga Sveučilišta Damira Borasa, o vrsnosti Medicinskoga fakulteta govorili su tako i izaslanik premijera i ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 Uzvanicima se obratila i visoka pokroviteljica proslave predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i podsjetila na vrhunske standarde izobrazbe liječnika - od diplomske do specijalističke razine, prakse kako na visoko specijaliziranim klinikama, tako i u okviru primarne zdravstvene zaštite, te ocijenila kako u toj sinergiji Medicinski fakultet pridonosi kvaliteti zdravstvene skrbi u Hrvatskoj na svim razinama.

 Predsjednica Grabar-Kitarović smatra kako je uspješnost Medicinskoga fakulteta kao nastavne i znanstveno-istraživačke ustanove siguran jamac razvoja zagrebačkoga Sveučilišta i grada Zagreba kao centra izvrsnosti u zdravstvu. Pri tomu, napomenula je, ne smije se zaboraviti da je Medicinski fakultet ujedno i dionik ostvarivanja društva jednakih mogućnosti, odnosno da svaki čovjek može pristupiti zdravstvenoj zaštiti. Jer, uvjerena je Predsjednica, u odnosu liječnika prema pacijentima ogleda se i ukupan odnos društva prema pojedincu.  "Hrvatsko društvo humano je društvo uvelike zahvaljujući stručnim i etičkim vrjednotama svojih liječnika i sestara i to želi ostati na najvišem mogućem stupnju", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.  Da bi hrvatsko društvo i ostalo humano Predsjednica smatra kako "je nužno zdravstvo što prije financijski konsolidirati, a pri tomu ćemo svi morati podnijeti veću ili manju žrtvu, a država je dužna naći način da taj teret bude pravedno raspodijeljen".  Istaknula je kako se "hrvatska država i svi mi ponosimo Medicinskim fakultetom i od najveće je važnosti održati i podizati kvalitetu izobrazbe na fakultetu". S druge pak strane, ustvrdila je, ulažući goleme sume novca u školovanje, osposobljavanje i usavršavanje vrhunskih medicinskih stručnjaka koji su izrazito cijenjeni na svjetskom zdravstvenom tržištu postali smo, na žalost, zemlja koja takve gotove specijaliste 'gubi' prema drugim zemljama.

 Zato, uvjerena je predsjednica Grabar-Kitarović, da bismo sačuvali zdravstvenu suverenost moramo najprije zaustaviti odlazak liječnika i medicinskih sestara po bolnicama i klinikama diljem svijeta i stvoriti uvjete da naši liječnici ostanu u domovini i služe svome narodu, kako bi nam doista zdravlje i spas vlastitoga naroda bio najviši zakon.

547
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.