Autor: admin
Datum objave: 26.01.2015
Share
Komentari:


Predsjednik Josipović održao tradicionalni prijem za predstavnike diplomatskog zbora

predsjedniku Josipoviću obratio se apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Alessandro D’Errico

Predsjednik Josipović održao tradicionalni prijem za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj

http://predsjednik.hr/blog/2015/01/19/predsjednik-josipovic-odrzao-tradicionalni-prijem-za-predstavnike-diplomatskog-zbora-akreditirane-u-hrvatskoj-2/

19. siječnja 2015.

Predsjednik Ivo Josipović priredio je u Uredu predsjednika RH prijem za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj koji se tradicionalno održava povodom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

U ime diplomatskog zbora predsjedniku Josipoviću obratio se apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Alessandro D’Errico koji se zahvalio Predsjedniku na dosadašnjem radu i pozornosti koju je ukazivao diplomatskom zboru, te mu zaželio sve najbolje u budućim aktivnostima.

U obraćanju diplomatskom zboru, predsjednik Josipović zahvalio im je na suradnji tijekom svog mandata te podsjetio na najvažnije događaje iz proteklih pet godina. “U svim tim naporima tijekom mandata surađivao sam s dvije vlade različitog ideološkog predznaka što se nije pokazalo kao prepreka. Dapače, u zaštiti i promicanju hrvatskih nacionalnih interesa djelovali smo sinergijski. Nadam se da će se takva praksa i nastaviti”, rekao je predsjednik Josipović te izrazio čvrsto uvjerenje da će Hrvatska i u idućem razdoblju ostati vjerna idealima demokracije i vrijednostima koje ona nosi. “Kao predsjednik uvijek sam beskompromisno zagovarao toleranciju, suživot, kompromis i dijalog. Uvjeren sam da će nas te vrijednosti voditi i u budućnosti”, poručio je Predsjednik predstavnicima diplomatskog zbora akreditiranim u RH.

“Godina koju smo upravo započeli u Hrvatskoj obilježena je predsjedničkim izborima, okončanjem mojeg i skorim početkom mandata novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Svjedočili ste da je Hrvatska i ovaj put potvrdila da je privržena demokratskoj praksi koju je prihvatila od svojeg osnutka.

Ovaj je prijem za mene uvijek bio prilika da Vašim državama i Vama osobno zahvalim na ustrajnoj podršci koju ste mi pružili u protekloj godini. Ove godine to isto želim ponoviti, ali u perspektivi naše suradnje u posljednjih pet godina. Zbog toga bih prije svega želio istaknuti kako iznimno cijenim Vaš doprinos i rad na svekolikom unapređenju bilateralnih odnosa te otvorenost i prijateljstvo i podršku koju ste iskazivali prema Republici Hrvatskoj i meni osobno. Neću danas nabrajati ili nekog posebno isticati. Ali molim Vas da s ovog druženja izađete u uvjerenju da sam sve Vas i države koje ovdje predstavljate prihvaćao kao jednako važne partnere i istinske prijatelje Hrvatske.

Cijenjeni uzvanici,

Tijekom posljednjih pet godina Hrvatska je prošla zahtjevan put – ovom bih Vas prigodom želio podsjetiti na najvažnije napore i uspjehe koji su obilježili moj mandat.

U trenutku kad sam preuzeo dužnost predsjednika Republike, Hrvatska je bila kandidat za članstvo u Europskoj uniji. Pregovori su bili u punom zamahu, a svi mi u Hrvatskoj podređeni istom cilju – cilju punopravnog članstva u Uniji koji je zacrtan odmah nakon osamostaljenja naše države. Bilo je potrebno da Hrvatska učini i taj posljednji strateški iskorak i pridruži se zajednici država čije vrijednosti dijeli i živi. U ostvarenje tog cilja, uloživši autoritet i vjerodostojnost, ugradio sam svoj doprinos. Imao sam i zadovoljstvo i čast, zajedno s tadašnjom predsjednicom Vlade, gospođom Jadrankom Kosor, potpisati Pristupni ugovor čime smo zaokružili razdoblje sazrijevanja države i okrenuli novu stranicu u njezinu postojanju.

Značajan dio svog mandata posvetio sam i unapređenju dobrosusjedskih odnosa u regiji Jugoistočne Europe. Ta zadaća nije bila jednostavna zbog živih sjećanja, trauma i još vidljivih posljedica rata. No suradnja sa susjedima naša je trajna i kontinuirana obveza. Svi mi želimo mir, sigurnost i stabilnost kao osnovnu pretpostavku napretka i prosperiteta. Na tim sam premisama i gradio svoj pristup odnosima u regiji. Inicijative koje sam pokretao nailazile su na podršku među susjednim zemljama, ali i među našim europskim prijateljima i saveznicima. Iako još uvijek nismo do kraja uredili naše odnose u regiji, objektivan će promatrač uočiti veliki napredak u odnosu na pozicije s kojih smo krenuli.

Kao predsjednik Republike nastojao sam Hrvatskoj otkriti i osigurati nove-stare prijatelje diljem svijeta. Potaknuo sam Hrvatsku da produbi i ojača postojeća i otkrije nova partnerstva. Moram reći da ste mi pri tom svesrdno pomagali.

U svim tim naporima tijekom mandata surađivao sam s dvije vlade različitog ideološkog predznaka što se nije pokazalo kao prepreka. Dapače, u zaštiti i promicanju hrvatskih nacionalnih interesa djelovali smo sinergijski. Nadam se da će se takva praksa i nastaviti.

Moj su mandat obilježile i dramatične strateške globalne mijene, koje su imale utjecaj na naš napredak i razvoj. U Hrvatsku se prelila gospodarska kriza koja nažalost kod nas još uvijek traje, promijenili su se strateški odnosi u svijetu i na našem kontinentu, suočeni smo s novim izazovima kao što su terorizam, klimatske promjene, ebola.. da nabrojim samo najveće. Potvrđene su pouke kojima nas je i ranije poučavala globalizacija – a to je da je nemoguće probleme rješavati samo unutar granica jedne države.

Svjedoci smo jačanja globalnog terorizma koji udara na temeljne vrijednosti. Posljednji brutalni napadi udar su na sve tekovine zapadnih demokracija, uključujući i pravo na različitost, miran suživot i slobodu izražavanja. Terorizam je pošast današnjice kojoj se moramo čvrsto suprotstaviti. On izvire iz ekstremizma i isključivosti koju moramo ustrajno suzbijati gdje god i u kojem god se obliku pojavljuje. Vrijedi činjenica da terorizam može udariti bilo kad, bilo gdje i bilo koga – stoga i odgovor mora biti zajednički.

Dame i gospodo,

Ovdje pred svima Vama želim još jednom potvrditi svoje uvjerenje koje sam zastupao tijekom cijelog svog mandata. A to je čvrsto uvjerenje da će Hrvatska i u idućem razdoblju ostati vjerna idealima demokracije i vrijednostima koje ona nosi. Kao predsjednik uvijek sam beskompromisno zagovarao toleranciju, suživot, kompromis i dijalog. Uvjeren sam da će nas te vrijednosti voditi i u budućnosti.

Dragi prijatelji,

Na kraju, iskoristio bih ovo simbolično okupljanje da još jednom zahvalim na sadržajnoj i svesrdnoj podršci koju ste tijekom ovih značajnih i povijesnih pet godina pružali Republici Hrvatskoj. Iskazali ste time vjeru u naš put preobrazbe.

Na kraju, koristim ovu priliku da dignem čašu i zaželim Vašim sunarodnjacima, Vašoj državi i Vašim liderima mir, sigurnost i napredak, a Vama ovdje prisutnima, uspjeh i sreću u 2015. godini“, rekao je predsjednik Josipović na kraju obraćanja.

Na prijemu u Uredu predsjednika nazočili su hrvatski dužnosnici, ministri u Vladi RH, 63 predstavnika stranih veleposlanstava, otpravnika poslova, vojnih atašea i 7 predstavnika međunarodnih organizacija.

593
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.