Autor: admin
Datum objave: 27.04.2013
Share
Komentari:


Predsjednik Josipović primio izaslanstvo Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor boravit će u posjetu RH 9. i 10. svibnja

20 04 2013

Predsjednik Josipović primio izaslanstvo Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva (HINA)

 Predsjednik Republike Ivo Josipović poručio je kako su odnosi između hrvatskih i slovenskih građana uvijek bili ispred politike te je politika stoga našla rješenje koje je omogućilo ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja, što će koristiti objema zemljama.

Predsjednik je to rekao u svome Uredu na primanju Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva koje mu je, tradicionalno, sa Zelenim Jurjem, starim narodnim običajem, simbolično donijelo proljeće.

"Ako je i bilo nekih rasprava je li Zeleni Jurij s hrvatskom ili slovenskom putovnicom, sada će ta dvojba sasvim sigurno otpasti - granice više neće biti", rekao je predsjednik Josipović.

Društvu slovensko-hrvatskog prijateljstva zahvalio je na radu vrijednom poštovanja i divljenja.

"Vi ste dokaz kako su odnosi među građankama i građanama s jedne i druge strane granice bili uvijek ispred politike, i to je dobro. I zato je i politika našla rješenje i zato ćemo od 1. srpnja zajedno biti u EU", naglasio je.

Predsjednik je siguran da će ulazak Hrvatske u EU koristiti objema zemljama zbog zajedničkih interesa koje imaju te puno toga mogu zajedno napraviti.

Slovenski veleposlanik Vojko Volk usporedio je odnose dviju zemalja s ovogodišnjim kašnjenjem proljeća, kazavši kako, ako je i bilo razloga za zabrinutost, na kraju je proljeće pobijedilo, a zima izgubila.

"Tako da, ako je nešto i kasnilo u našim odnosima, nije se trebalo plašiti, sve se na kraju sredilo", rekao je Volk.

Zelenog Jurja iz Bele Krajine u Sloveniji predsjedniku Josipoviću donijela je Dječja folklorna skupina "Dragatuš" iz Općine Črnomelj, a u sklopu glazbenog programa nastupio je i tamburaški sastav "Sungerski lug" iz Općine Mrkopalj.

Predsjedniku Republike i građanima Hrvatske dobrodošlicu za punopravno članstvo u EU zaželjeli su i predsjednik Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva Božo Dimnik te načelnica Općine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič.

 

Ured Predsjednika RH

http://www.predsjednik.hr/26042018

 

26 04 2013

 Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor boravit će u službenom posjetu RH 9. i 10. svibnja

 Na poziv predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor boravit će u prvom službenom posjetu Republici Hrvatskoj 9. i 10. svibnja ove godine.

Tijekom službenog posjeta Hrvatskoj, slovenski predsjednik razgovarat će s najvišim hrvatskim dužnosnicima. S predsjednikom Josipovićem održat će predavanje studentima zagrebačkog sveučilišta te prisustvovati otvaranju Gospodarskog foruma.

Slovenski predsjednik susrest će se s hrvatskim građanima, a dvojica predsjednika zajedno će obilježiti Dan Europe.

887
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.