Autor: admin
Datum objave: 15.10.2013
Share
Komentari:


Predsjednik Josipović susreo se s bugarskim predsjednikom Plevnelijevim

Bugarska i Hrvatska poduzet će napore za produbljivanje ekonomske suradnje

Predsjednik Josipović susreo se s bugarskim predsjednikom Plevnelijevim (HINA)

 

Rosen Plevnelijev

http://sh.wikipedia.org/wiki/Rosen_Plevnelijev

photos

https://www.google.hr/search?q=rosen+plevnelijev&client=opera&hs=AId&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ssZcUqPaHILG0QX13oDoCg&ved=0CDoQsAQ&biw=1024&bih=651&dpr=1

 

14 10 2013 - Sofija

 

Predsjednik Josipović susreo se s bugarskim predsjednikom Plevnelijevim (HINA)

 

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sastao se na početku službena posjeta Bugarskoj sa svojim kolegom Rosenom Plevnelijevom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, posebno o jačanju gospodarske suradnje i mogućnostima prometnog i energetskog povezivanja u toj regiji te o europskoj perspektivi zemalja u jugoistočnoj Europi,

 

Bugarska i Hrvatska poduzet će napore za produbljivanje ekonomske suradnje, rekao je bugarski predsjednik Plevnelijev nakon sastanka. Po njegovim riječima, kako prenose bugarski mediji, zajednički odbor dviju država za ekonomsku suradnju trebao bi uskoro održati sastanak na kojemu se očekuje razmatranje konkretnih projekata.

 

Predsjednik Josipović je rekao na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka da mnoge hrvatske tvrtke djeluju u Bugarskoj te da je to dobra osnova za suradnju, a također je izrazio želju da više bugarskih tvrtki dođe u Hrvatsku. Istaknuo je da su prometni i energetski koridori važni za budućnost i ekonomski razvoj regije.

 

Kao primjer za projekte, od kojih Hrvatska i Bugarska očekuje rezultate, Plevnelijev je spomenuo paneuropski koridor X koji je prioritet za obje zemlje te Dunavsku strategiju i suradnju na kulturnom projektu "Putovima rimskih careva".

"Želimo iskoristiti naše prijateljstvo i naš intenzivni politički dijalog što je više moguće i pozivamo tvrtke i institucije da aktivnije surađuju na različitim razinama", rekao je Plevnelijev.

 

Dvojica predsjednika su rekla da nema otvorenih političkih pitanja između Hrvatske i Bugarske, ali i da potencijal za razvoj gospodarske suradnje nije dovoljno iskorišten.

Dvojica predsjednika izrazila su svoju potporu europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana ističući da je to važno za regionalnu stabilnost i suradnju te dobrosusjedske odnose.

Plevnelijev je zahvalio Hrvatskoj za širenje programa učenja bugarskog jezika na Sveučilištu u Zagrebu te otvaranje kulturnog kluba za Bugare koji žive u Hrvatskoj.

757
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.