Autor: admin
Datum objave: 04.12.2013
Share
Komentari:


Predsjednik Josipović susreo se s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom

Predsjednik Josipović razgovarao s talijanskim premijerom Enricom Lettom

03 12 2013 - Rim

 

Predsjednik Josipović susreo se s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom (HINA)

 Hrvatska i Italija su partnerske zemlje s razvijenom svestranom suradnjom koje su uspješno riješile prijepore iz prošlosti i okreću se zajedničkim interesima unutar Europske unije i Sredozemlja, rekli su u Rimu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i talijanski predsjednik Giorgio Napolitano.

Predsjednik Josipović je u trodnevnom državnom posjetu Italiji, a ovo je peti po redu susret dvojice šefova država.

"Hrvatska i Italija su važni partneri i naše vlade dobro surađuju, od gospodarstva, kulture i suradnje na manjinskim pitanjima", kazao je predsjednik Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare s Napolitanom nakon njihova susreta u palači Kvirinal.

Istaknuo je da su zemlje "riješile ostatke prošlosti" i da se sada okreću zajedničkim interesima u Europskoj uniji i bilateralnim odnosima.

"Italija je najveći investitor u Hrvatsku, ali bi i Hrvatska trebala odlučnije ući na talijansko tržište", kazao je hrvatski predsjednik i izrazio nadu da će RH, s tim u svezi, "iskoristiti svoje članstvo u Uniji".

Talijanski predsjednik Napolitano kazao je da "treba učvrstiti, gospodarske odnose i suradnju na području tehnologije i kulture" te odbaciti "sve prijepore iz prošlosti".

"Italija je prvi gospodarski partner Hrvatske i taj proces moramo nastaviti", rekao je predsjednik Napolitano. Prema njegovim riječima, dvije su zemlje puno napravile da se "premoste prijepori i zaliječe rane iz prošlosti" i sada se zbližuju u "vrijednostima europske i mediteranske kulture". U više je navrata spomenuo kako bi prostor južne Europe i Sredozemlja trebao dobiti na važnosti u EU.

Mediteran, jugoistočna Europa i Bliski istok su tradicionalni prioriteti talijanske vanjske politike, a sve veću ulogu zauzimaju zemlje brzorastućih ekonomija, poput jugoistočne Azije, Rusije, Brazila i Indije, u kojima Italija nastoji povećati svoje ulagačke i trgovačke aktivnosti.

Italiju na Mediteranu posebice brine problem ilegalne imigracije i opetovano inzistira na jačanju zajedničke imigracijske politike te ravnopravnu raspodjelu tereta između zemalja članica glede priliva i zbrinjavanja ilegalnih imigranata, tražitelja azila te sklapanju sporazuma između zemalja EU i tranzitnih zemalja.

Predsjednik Josipović je kazao da su Sredozemlje i jugoistočna Europa važan prostor za obje zemlje i EU.

"Jugoistočnu Europu vidimo kao dio Europske unije", rekao je šef hrvatske države i ocijenio da je proširenje EU-a na to poručje "strateški projekt" i to ne samo za Hrvatsku.

Dvojica predsjednika su se osvrnula i na krizu koja je prije pet godina pogodila cijeli svijet, uključujući i eurozonu, te urodila politikama kojima je cilj suzbijanje javnog duga.

"Moramo izaći iz recesijske faze i ući u jedno bolje gospodarstvo", rekao je Napolitano, ističući nezaposlenost mladih kao gorući problem.

Prema predsjedniku Josipoviću, stabilizacija gospodarstva je interes EU-a jer gospodarske krize i siromaštvo pridonose "jačanju ekstremizama" i ugrožavaju i destabiliziraju demokratske vrijednosti. Također je istaknuo da je u odnosima dviju zemalja kulturna suradnja izrazito važna jer je ona "generator pozitivnih promjena". Hrvatsku i Italiju veže i pitanje manjina i tu, kako je kazao predsjednik Napolitano, "možemo biti zadovoljni".

 

 

03 12 2013 - Rim

 

Predsjednik Josipović razgovarao s talijanskim premijerom (HINA)

 Gospodarstvo, suradnja u zajedničkom okružju Sredozemlja i u okviru Europske unije te manjine bile su teme razgovora predsjednika Ive Josipovića i talijanskog premijera Enrica Lette koji su se sureli u Rimu u okviru Sržavnog posjeta predsjednika Josipovića Italiji.

"Razgovarali smo o gospodarskim problemima koji su ozbiljni u cijeloj, ili gotovo cijeloj Europi. Zanimljivo mi je bilo čuti talijanska iskustva i određeni optimizam koji postoji ovdje u Italiji vezano za razvoj gospodarske situacije u narednoj godini... i optimizam koji sam čuo od premijera je nešto što bih volio vidjeti u Hrvatskoj", izjavio je predsjednik Josipović nakon sastanka.

Podsjetio je da je Italija prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske i jedan od većih ulagača te da nam je važna i zbog velikog broja turista koji nam od tamo dolaze, napominjući da je "gospodarska suradnja u rukama naših vlada".

Premijer Letta je, rekao je predsjednik Josipović, zadovoljan suradnjom dviju vlada te da "o mnogim problemima koji postoje mislimo na sličan način".

"Govorili smo i o važnosti zaštite manjina i obje su strane pokazale interes za jačanje pozicije manjina, kako hrvatske manjine u Italiji tako i talijanske manjine u Hrvatskoj", rekao je predsjednik.

"Bilo mi je drago čuti da su zadovoljni načinom na koji Hrvatska tretira talijansku manjinu", dodao je predsjednik Josipović, napomenuvši da se nije posebno razgovaralo o ćirilici već "potrebi zaštite manjina na najbolji mogući način". Uz predsjednika države na razgovorima o manjinama je sudjelovao i Furio Radin, zastupnik talijanske manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik Skupštine Talijanske unije, krovne udruge talijanske manjine u RH i Sloveniji.

Oko 20.000 pripadnika talijanske manjine u Hrvatskoj uživa sva prava sukladno europskim standardima, a manjina prima financijsku potporu i od talijanske i hrvatske vlade. Hrvatska za talijansku manjinu izdvaja novčana sredstva iz Državnog proračuna, a u 2012. odobren je iznos od 8.520,000 HRK.

Italija svojim ustavom jamči samo zaštitu jezičnih, a ne i nacionalnih manjina, te posebnim aktima uređuje pravni položaj pojedinih manjina u autonomnim pokrajinama. Temeljem Ugovora između RH i Italije o pravima manjina iz 1996. Italija je izričito priznala, kao autohtonu, hrvatsku manjinu u regiji Molise. Ugovor hrvatskoj manjini jamči slobodno izražavanje kulturnog identiteta i naslijeđa, uporabu materinjeg jezika u privatnom i javnom životu te osnivanje i održavanje vlastitih kulturnih ustanova i udruga. Nažalost, hrvatski jezik nije u upotrebi u javnoj administraciji. Manjinski jezik zadržao se samo lokalno u toponimima mjesta i ulica.

Tijekom radnog ručka dvojica čelnika su razgovarali i o proširenju Europske unije te Mediteranu. Izrazio je mišljenje da su trilateralni sastanci premijera Italije, Slovenije i Hrvatske dobri i potrebni.

"Premijer me izvijestio o trilateralnom sastanku u Veneciji. To je inicijativa koja će se nastaviti i to je dobro jer tri zemlje imaju mnoge značajne interese proizašle iz činjenice da su sve tri na Jadranu", rekao je predsjednik Josipović.

 

 

 

04 12 2013 - Rim

 Predsjednik Josipović održao govor pred vanjskopolitičkim odborom talijanskog Senata (HINA)

 Predsjednik Ivo Josipović izjavio je pred vanjskopolitičkim odborom talijanskog Senata, gornjeg doma parlamenta, da odnosi između Italije i Hrvatske kroz povijest nisu uvijek bili lagani, ali da su sada među najboljima u jadransko-sredozemnoj regiji jer su dva naroda "duhovno bliska".

"Znamo da nam povijest nije uvijek bila lagana, ali odnosi s Italijom su među najboljima u regiji jer su dva naroda duhovno bliska", rekao je predsjednik Josipović, podsjetivši na zajedničke vrijednosti kulture Sredozemlja.

U svom se govoru osvrnuo i na Hrvatskoj najbliže susjede i kazao da je situacija mnogo bolja nego prije desetak godina te da Hrvatsku s mnogim zemljama vežu manjine, među kojima je i talijanska. Članovi odbora pljeskom su prekinuli govor predsjednika Josipovića nakon što je spomenuo da je s njim u izaslanstvu i predstavnik talijanske manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin.

"Hrvatska ima 21 manjinu, uključujući i talijansku", rekao je predsjednik i istaknuo da Hrvatska brine o svojim manjinama te da ih "nacionalistički ispadi" u cilju sužavanja prava manjina ne mogu ugroziti.

"Ima nacionalističkih ispada, ali društvo ima dovoljno snage da spriječi nacionalizme i zaštiti manjine", rekao je predsjednik Josipović.

Govoreći o Europskoj uniji, predsjednik Josipović je kazao da EU vidi kao "mehanizam za izlazak iz krize i kao mirovni proces".

"EU vidim kao mehanizam za izlazak iz krize", rekao je predsjednik Josipović, istaknuvši pritom da Europa "mora imati osjećaja za čovjeka" i biti solidarna. Dodao je i da EU ne treba biti samo zajednica naroda - Hrvata, Talijana, Francuza, Nijemaca - već narodi trebaju njegovati i taj "zajednički europski identitet" i imati osjećaj da su i Europljani. Po njegovim riječima, "budućnost EU-a je u više Europe, a ne manje Europe".

Šef hrvatske države također se zauzeo za daljnje proširenje Unije.

"Mnogi misle da je Europa s 28 zvjezdica zatamnjena i da se čini da sve one ne sjaje istim sjajem, ali mislim da će sjati i da će se njihov broj povećati", kazao je predsjednik Josipović.

Članove vanjskopolitičkog odbora podsjetio je i na težak put koji je Hrvatska prošla od osamostaljenja, od okupacije jedne trećine teritorija i rata za oslobođenje, nekoliko tranzicija - od rata do mira, političke tranzicije, gospodarske tranzicije, od planske do tržišne privrede, i kako se u tom procesu mijenjala da bi u konačnici postala ta 28. zvjezdica EU-a.

Dio govora je posvetio i reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, navodeći da su otvorene istrage i protiv bivših državnika.

"Hrvatska danas ima drugačiji pogled na korupciju", zaključio je predsjednik Josipović.

Hrvatskog predsjednika je uoči govora pred vanjskopolitičkim odborom u palači Giustiniani primio predsjednik Senata Pietro Grasso.

 

Giorgio Napolitano

http://en.wikipedia.org/wiki/Giorgio_Napolitano

Giorgio Napolitano (Italian pronunciation; born 29 June 1925 is an Italian politician who has been the 11th President of Italy since 2006. He is the longest-serving President in the history of the Italian Republic, and is the only one to have been re-elected to the office. The media often refer to him as Re Giorgio (King Giorgio)

 

Enrico Letta

http://en.wikipedia.org/wiki/Enrico_Letta

Enrico Letta  born 20 August 1966 is an Italian politician who has been the Prime Minister of Italy since 2013, leading a grand coalition comprising the centre-left Democratic Party, the centre-right People of Freedom, and the centrist Civic Choice.

He is married to Gianna Fregonara and they have three children, Giacomo, Lorenzo and Francesco Letta.

He is known to be fond of listening to Dire Straits and playing Subbuteo. He speaks French and English

 

Pietro Grasso

http://en.wikipedia.org/wiki/Pietro_Grasso

Pietro Grasso  born 1 January 1945, also known as Piero Grasso, is an Italian anti-mafia magistrate and politician who has been President of the Italian Senate since 16 March 2013.

752
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.