Autor: admin
Datum objave: 23.08.2013
Share
Komentari:


Predsjednik Josipović uputio poruku povodom....

...obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

 

Predsjednik Josipović uputio poruku povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 

 Ahmići, Bleiburg, Jadovno, Jasenovac, Kampor, Križančevo Selo, Ovčara, Paulin Dvor, Sarajevo, Sijekovac, Srebrenica, Tezno… Na ovom strašnom i predugačkom nizu boli, na desetcima spomenika i neobilježenih grobnica odao sam počast žrtvama rata, totalitarizama i mržnje, duboko vjerujući kako iz njihovih humaka više nikada ne smije klijati sjeme novog zla.

Prošlost ne možemo mijenjati, ali  iz nje moramo učiti.  

Obilježavajući Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, sjećamo se svih  svih žrtava totalitarizma. Sjećamo se i žrtava ratova širom svijeta jer su i ratovi i nehumana djela za vrijeme rata u svojim korijenima često imali totalitarizam ili mržnju i prezir prema čovjeku i njegovu životu. Svjesni smo kako iskrenog pomirenja i oprosta nema bez uvažavanja žrtve, bez zajedničkog sjećanja i sućuti prema svim nevinim žrtvama. Osuđivati totalitarne i autoritarne režime i tendencije, učiti o njihovim uzrocima i posljedicama te čuvati mir, demokraciju i ljudska prava, znači biti odgovoran prema budućnosti. Europa je u prošlom stoljeću imala i previše povijesnih lekcija koje se više nikada ne smiju ponoviti.

Zato, sjećajući se žrtava totalitarističkih režima i svih ratova,  uz dostojanstvo i odgovornost, gradimo zajedničku Europu mira, pluralizma, demokracije i ljudskih prava.

742
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.