Autor: admin
Datum objave: 16.07.2020
Share


Predsjednik Republike povjerio mandat za sastavljanje Vlade RH Andreju Plenkoviću

u izjavi za medije, predsjednik Milanović rekao je: 'On je donio potpise, izborni rezultati su jasni i ja sam mu čestitao. Broj potpisa koji sam vidio je 76

Predsjednik Republike povjerio mandat za sastavljanje Vlade RH Andreju Plenkoviću

https://www.predsjednik.hr/vijesti/predsjednik-republike-povjerio-mandat-za-sastavljanje-vlade-rh-andreju-plenkovicu/

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske te mu je uručio Odluku o povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade RH. Isto tako, predsjednik Republike donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora 22. srpnja, 2020. godine. 


Nakon sastanka, u izjavi za medije, predsjednik Milanović rekao je: 'On je donio potpise, izborni rezultati su jasni i ja sam mu čestitao. Broj potpisa koji sam vidio je 76, nadam se da će svi biti zdravi, čili, veseli, prisutni, da neće biti zdravstveno kompromitirani i da ćete moći normalno raditi. Pred nama su, odnosno već smo u dosta kompliciranim vremenima, za kakva do sada nismo znali. Nadam se da će ova godina završiti  kako već mora završiti, a to je gospodarski pad, no da će sljedeća godina biti godina rasta, želim vjerovati u to'.


Na upit novinara što misli o najavljenom smanjenju broja ministarstava predsjednik Milanović je između ostaloga rekao: „Ako će predsjedniku Vlade biti lakše raditi onda je to dobro. Promijenit će se nekoliko ploča, skoro da bih rekao da je diskrecijsko pravo premijera, broj službenika će ostati isti, broj uprava ostat će skoro isti. Ako će ovo pomoći predsjedniku Vlade, a hoće, tim bolje“, rekao je predsjednik Milanović.


Novinare je interesiralo da li će u ovim teškim vremenima gledati ‘tvrdu kohabitaciju’ između Predsjednika Republike i predsjednika Vlade. „Uglavnom sam za skoro sve mjere Vlade, koje su bile iznuđene, pružao podršku. Moji stavovi su poznati i teško da će se mijenjati. Ako smatram da je nešto štetno, reagirat ću“, odgovorio je Predsjednik.


Odgovarajući na upit o iznalaženju rješenja pitanja pozdrava ‘Za dom spremni’ predsjednik Milanović je rekao: „Ovo s manjinama je nastavak dobre prakse, prakse dobrog duha, to nije samo simbolika, to Hrvatsku kao političku zajednicu razlikuje, nažalost, od dosta njezinih susjeda. Imamo dugu povijest razgovora o toj temi i odluci da taj urlik nije u skladu s Ustavom. Pitanje je hoćemo li ga tretirat kao narušavanje javnog reda i mira ili sankcionirati kao govor mržnje jer on to jest. Dolazimo iz raznih miljea, obitelji, nisam čovjek koji voli zabrane, ali ovdje druge nema. To treba sankcionirati kao kazneno djelo s blagom kaznom koja će na onoga tko to radi ostaviti biljeg. Nećemo vršiti pritisak na tu temu, to je na volji onima koji to mogu promijeniti“.


Na pitanje o Zakonu o obnovi grada Zagreba, predsjednik Milanović je kazao kako je Zagreb i prije potresa bio zapušten grad. „Zakon o gradu Zagrebu se ne mora tako zvati, ali jasno je što je intencija tog zakona. Zadnjih 20 godina sam vidio sve značajnije gradove. I prije potresa, Zagreb je bio najzapušteniji, s ozbiljnom povijesno-urbanom jezgrom, koji ima arhitekturu i urbanizam, to je naš grad, glavni grad, to je hrvatski Jeruzalem“, rekao je.


Predsjednik Milanović se osvrnuo i na obvezu nošenje maske te kazao kako smatra da bi se takva pitanja trebala zakonski regulirati. “Radi se o pravnom okviru u kojem djeluje Stožer, volio bih da imamo jasnije i točnije, sa stajališta Ustava, definirane ovlasti za donošenje mjera i rokove u kojima takav režim vrijedi. Držim da postojeći zakonski okvir nije taj. Zakon o zaštiti pučanstva ni kod donošenja nije imao intenciju da se odnosi na cijelu Hrvatsku, na svakog građana cijelo vrijeme. To se može riješiti tako da Vlada prema članku 17. Ustava na određeno vrijeme predloži određenu razinu suspenzije ljudskih prava u slučajevima poput ovog. Očekujem da ta dvotrećinska većina već postoji, tako imamo čišću pravnu situaciju, znamo što se može i na koje vrijeme, tko može nekome narediti da nosi masku, ako ne nosi, s kojom kaznom. Ponavljam, mene u toj priči nema, nisam konkurencija Vladi, ne tražim ovlasti za sebe, no takva bi odluka pravni režim učinila čistim”, rekao je i dodao da ne zaziva izvanredno stanje.


„Govorim o pravnom redu. Taj Stožer će moći davati izvršna naređenja, inače on nema smisla. Bit ćemo ozbiljniji kao pravni poredak. Moja ideja je dobronamjerna”, zaključio je predsjednik Milanović.
https://www.predsjednik.hr/vijesti/predsjednik-republike-povjerio-mandat-za-sastavljanje-vlade-rh-andreju-plenkovicu/

152
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.