Autor: admin
Datum objave: 12.02.2018
Share


Predsjednik Republike Srbije u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem

Predsjednik Republike Srbije u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

http://predsjednica.hr/objava/1/1/2108

12. veljače 2018. Zagreb

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravi predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Službeni posjet Predsjednika Republike Srbije započeo je svečanim dočekom u Uredu predsjednice, tête-à-tête susretom dvoje predsjednika te bilateralnim sastankom službenih izaslanstva Republike Hrvatske i Republike Srbije.

 Predsjednica Republike kazala je nakon razgovora kako je ovaj posjet pripreman mjesecima. „Željela sam da se održi u drugačijim okolnostima. Nakon posljednje eskalacije verbalnog rata odlučila sam to prekinuti i pozvati gospodina Vučića da održimo taj susret što je prije moguće. Zahvaljujem mu što je prihvatio taj poziv“, kazala je Predsjednica.

„Naša je obveza da pronalazimo dodirne točke. Trebamo rješavati ono što nas razdvaja, ali pronalaziti i put u budućnost koji će osigurati i sigurnost i blagostanje i hrvatskom i srpskom narodu, i jednoj i drugoj državi. Ono što nas posebno vezuje je i zajednička odgovornost za budućnost jugoistoka Europe“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

„Iznimno je bitno da smo se složili o nekoliko otvorenih pitanja, da ona predstavljaju ne samo našu političku i državnu odgovornost, nego i ljudsku, moralnu, etičku odgovornost prema građanima naših država, obiteljima, majkama, svima koji traže članove svoje obitelji, da učinimo sve što je ljudski moguće, kako bismo pomogli u tom procesu da se pitanje nestalih riješi što je moguće prije“, kazala je Predsjednica. Dodala je kako je ohrabruje odgovornost, volja i spremnost predsjednika Vučića da i izravno razgovara s predstavnicima hrvatskih udruga.

Nadalje, kazala je kako su razgovarali i o pitanju manjina - hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj. „Naša je želja politička zastupljenost Hrvata na razini pokrajinske i nacionalne skupštine“, istaknula je Predsjednica. Izrazila je uvjerenje kako će predsjednik Vučić nastaviti razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji u cilju ostvarivanja njihovih prava.

Predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se i na Subotičku deklaraciju. „Svaki korak dobre volje, svaki razgovor je korak naprijed, pozitivan i dobrodošao. Nakon potpisivanja Subotičke deklaracije moram zahvaliti predsjedniku Vučiću za konkretne poteze u poboljšanju materijalnog položaja Hrvata u Vojvodini i cijeloj Srbiji. Tome treba odati priznanje“, kazala je.

„Treće o čemu smo razgovarali su pravosudna pitanja“, kazala je Predsjednica i dodala kako su se dogovorili da će svojim Vladama preporučiti da nastave razgovarati u sklopu međudržavnih komisija. „Pitanje granice svakako je jedno od otvorenih pitanja, naša je preporuka, našim Vladama, da nastavimo o tome pregovarati bilateralno, još sljedeće dvije godine, u duhu međusobnog prijateljstva i poštovanja, poštovanja Povelje Ujedinjenih naroda, načela međunarodnog prava, a ukoliko se u tom razdoblju ne dogovorimo o graničnim pitanjima, da se onda dogovorimo o izlasku pred međunarodno pravosudno tijelo“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako čestita predsjednici Grabar-Kitarović na hrabrosti organizirajući njegov posjet. „Uvjeren sam da će ljudi u budućnosti moći razumjeti sve naše političke poteze. Došao sam u Zagreb razgovarati o svim otvorenim pitanjima, kojih je mnogo“, kazao je.

Govoreći o graničnom pitanju, srbijanski Predsjednik kazao je kako Hrvatska i Srbija imaju različit stav. „Hrvatska se poziva na katastarske knjige, a Srbija se poziva na zakon i smatra da je zakon snažniji pravni akt od katastarskih knjiga bilo koje jedinice u bivšoj SFRJ“, kazao je. „Pokušat ćemo to pitanje riješiti bilateralnim putem u iduće dvije godine. Ako to ne bude moguće idemo pred arbitražna tijela“, istaknuo je.

Najavio je kako će sljedeći tjedan primiti predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova i predstavnike udruge nestalih iz Hrvatske te u tom smislu naveo kako je s predsjednicom Grabar-Kitarović razgovarao o pitanjima manjina i što je to što se može učiniti za hrvatsku manjinu u Srbiji i što hrvatska strana može učiniti za srpsku manjinu. „Dobar dio problema s kojima se suočavala hrvatska manjina u Srbiji, smo riješili“, kazao je predsjednik Vučić. Izrazio je uvjerenje kako će nakon ovog sastanka poboljšanje prava pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj biti na dnevnom redu te će mnogo toga biti učinjeno.

„Razgovarali smo i o europskom putu Srbije. Imamo dobru prekograničnu suradnju, ali mislim da po tom pitanju možemo još toga napraviti. Razgovarali smo i o našoj ekonomskoj suradnji. Ona napreduje posljednjih nekoliko godina. Srpski i hrvatski biznis pronalaze putove“, kazao je Vučić.

„Suglasili smo se i da potičemo dijalog između naših crkava - Srpske pravoslavne i katoličke crkve u Hrvatskoj. U tom smislu danas ću razgovarati i s kardinalom Josipom Bozanićem. Za to sam dobio blagoslov Srpske crkve koja je kazala da je to vrlo važno.

Po pitanju prošlosti gotovo da ni u čemu nismo suglasni. Teško je pronaći nešto oko čega bi se dogovorili ili razumjeli. Ako ništa razumjeli smo da ona druga strana ima potpuno drugačiji pogled na stvari i na te događaje. Mislim da smo za budućnost naših naroda učinili dobar posao ovim današnjim sastankom. Mislim da je budućnost nešto u čemu nemamo suprotstavljene interese ni u jednom jedinom polju. Sve to će nas natjerati da budemo odgovorniji i ozbiljniji, ako ni zbog čega drugog onda zbog naše djece i generacija koje se ne moraju ponašati onako kako smo se mi svi ponašali“, kazao je među ostalim Vučić i predsjednici Grabar-Kitarović predao dokumente iz Dvora na Uni koji su odneseni u Srbiju nakon Oluje 1995. godine. Radi se o matičnim knjigama rođenih, umrlih i vjenčanih s tog područja.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-andrej-plenkovic-s-predsjednikom-republike-srbije-aleksandrom-vucicem/23332

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s izaslanstvom, prilikom njegovog službenog posjeta Hrvatskoj.

Razgovaralo se o političkim i gospodarskim temama s naglaskom na brojna otvorena pitanja između dviju zemalja koja je potrebno riješiti.

 Predsjednik Vlade otvorio je pitanja nestalih, granice, pravosudne suradnje, ratne odštete, zaštite manjina i sukcesije. Razgovaralo se također o gospodarskoj suradnji, pregovorima Srbije za članstvo u Europskoj uniji, te pitanjima migracija i odnosima u jugoistočnoj Europi.

 Predsjednik Vlade istaknuo je da je potrebno intenzivirati suradnju na pitanju nestalih koje je važno za unaprjeđenje bilateralnih odnosa. Vezano za pitanje procesuiranja ratnih zločina, dogovoreno je da na razini resornih ministarstava započnu razgovori oko sklapanja bilateralnog Ugovora o kaznenom progonu i kažnjavanju ratnih zločina.

 Predsjednik Vlade naglasio je također da je, sukladno članku 7. Sporazuma o normalizaciji odnosa od 23. kolovoza 1996., potrebno obnoviti pregovore radi sklapanja Sporazuma o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. Na prijedlog predsjednika Vlade, dogovoreno je da se rad na ovim pitanjima nastavi kroz rad koordinatora za otvorena pitanja s ciljem uspostave posebne radne skupine.

 Dogovoreno je da se međudržavna komisija za granice, čiji je rad zastao 2011.  godine, ponovno sastane do kraja ožujka te nastavi s radom neposrednim pregovorima dviju strana.

 Posebno je istaknuo da su politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj dio parlamentarne većine i da imaju ustavom zajamčen broj predstavnika u Hrvatskom saboru. Dodao je da Vlada angažirano radi na poboljšanju životnih uvjeta, pa tako i na rješavanju pitanja dovršetka elektrifikacije u onim naseljima gdje žive pripadnici srpske nacionalne manjine.

Izrazio je očekivanje da će i pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji biti zajamčena sva prava koja proizlaze iz bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o zaštiti prava manjina. To se prvenstveno odnosi na pitanja izravne političke zastupljenosti Hrvata na svim razinama vlasti.  Hrvatska Vlada pomaže hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji kroz povećavanje financijske potpore institucijama, programima i projektima.

Teme razgovora bile su i gospodarska suradnja, infrastrukturni projekti, prometno povezivanje, s naglaskom na modernizaciju željezničke pruge Zagreb–Vinkovci–Beograd (koridor X).

Pozdravljeno je predstojeće zasjedanje Zajedničkog odbora za provedbu i poticanje gospodarske suradnje koji će se održati 7. ožujka o.g. u Zagrebu.

Dogovoren je i nastavak suradnje Ministarstava unutarnjih poslova oko pitanja migracija.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković na radnom ručku s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-andrej-plenkovic-na-radnom-rucku-s-predsjednikom-republike-srbije-aleksandrom-vucicem/23331

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković priredit će u ponedjeljak, 12. veljače 2018. godine u 13:45 sati, radni ručak u prigodi službenog posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj.

 PROGRAM

 13:15 Dolazak predsjednika Republike Srbije  Aleksandra Vučića pred zgradu Vlade Republike Hrvatske

Upisivanje predsjednika Vučića u Zlatnu knjigu

'Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni, kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos' - napisao je predsednik Vučić.

13:45 Susret dvaju izaslanstava uz radni ručak

Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti dolazak pred zgradu Vlade Republike Hrvatske, upisivanje u Zlatnu knjigu i početak tête-à-tête susreta.


Jandroković primio Vučića, suglasili se o potrebi kontinuiranog dijaloga

http://www.nacional.hr/jandrokovic-primio-vucica-suglasili-se-o-potrebi-kontinuiranog-dijaloga/

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića,priopćeno je u ponedjeljak sa sastanka na kojem je potvrđeno da je za poboljšanje odnosa na svim razinama potrebno  voditi kontinuirani dijalog, posebno o otvorenim pitanjima poput nestalih osoba i manjina.

Odnosi između Hrvatske i Srbije važni su ne samo za obostrane interese, već i za sigurnost i suradnju u jugoistočnoj Europi, priopćeno je nakon sastanka organiziranog u sklopu Vučićeva dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj,

“Za poboljšanje odnosa na svim razinama potrebno je voditi kontinuirani dijalog, posebno o otvorenim pitanjima, a prije svega o pitanjima nestalih, položaju manjina, pitanju granica i pravosudnoj suradnji”, navodi se u priopćenju  Ureda predsjednika Hrvatskog sabora .

Na sastanku je izražena spremnost za intenziviranjem bilateralnih odnosa, na područjima od zajedničkog interesa.

Jandroković je posebno izdvojio važnost međuparlamentarne suradnje i u tom je smislu najavljena mogućnost razmjene posjeta odbora za europske poslove i skupina prijateljstva.

Hrvatski sabor spreman je prenijeti srbijanskim kolegama iskustva iz predpristupnog procesa Europske unije, navodi se.

Predsjednik Vučić istaknuo je da će ubrzo predsjednica Narodne skupštine Srbije uputiti poziv predsjedniku Hrvatskoga sabora za posjet Srbiji, što je predsjednik Jandroković prihvatio.

Sugovornici su razgovarali i o gospodarskoj suradnji, situaciji u jugoistočnoj Europi, s naglaskom na pitanja sigurnosti i migracija, a razmijenjena su mišljenja i o Bosni i Hercegovini, priopćeno je.


UŽIVO: Vučić krstari Zagrebom: KGK, Vlada, Sabor, HGK, SPC, RKC…

http://www.nacional.hr/uzivo-ceka-se-dolazak-vucica-u-zagreb/

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je danas došao u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj. u zračnu luku Franjo Tuđman Vučić je sletio oko 10 sati, nakon čega je krenuo prema Pantovčaku, gdje ga je dočekala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

18:55 Vučića i domačicu Grabar Kitarović primio je na Kaptolu zagrebački Nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Prijem je održan u tzv. Stepinčevom salonu, kaptolskoj prostoriji gdje je nekadašnji lider Zagrebačke nadbiskupije najradije provodio slobodno vrijeme.

17:35 Predsjednički duet je nakon HGK pošao do zagrebačkog ureda Mitropolije Srpske pravoslavne crkve gdje ih je ugostio mitropolit Porfirije s suradnicima i mladim polaznicima političke akademije Srpskog narodnog vijeća.

 17:00 Nakon razgovora s Jandrokovićem Vučić je s privrednom delegacijom Srbije otišao do Hrvatske gospdoarske komere. Ondje ga je već čekala predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Oboje su pozvali gospdoarstvenike na uže, tijesnije i koordinirane odnose. Šefovi država zagovaraju, uvjeravali su nazočne, da živne ekonomska razmjena i suradnja.

16:00 Po izlasku iz Sabora Vučića je pitanjem zaskočio saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj:

“Kad ćeš u hrvatsku Glinu?”

“Da ne mislite da sam se uplašio vašem dobacivanja, odgovorit ću vam na što hoćete, kad hoćete”, odgovorio mu je Vučić.

Bulj nam je nakon incidenta objasnio što je točno rekao Vučiću.

“Pitao sam ga kada će posjetiti hrvatsku Glinu. Prije svega, on je trebao otići tome narodu i objasniti jer on je bio glavni huškač u Šešeljovom pokretu. Trebao se ispričati tim ljudima jer je načinio veliko zlo srpskoj nacionalnoj manjini, a nakon toga i Hrvatskoj”, rekao nam je Bulj, javlja N1 televizija.

13:55 Vučić je stigao pred Banske dvore, gdje ga je dočekao premijer Hrvatske Andrej Plenković

13:45 “Sve što može pomoći u pronalasku nestalih osoba, učinit ćemo to, rekao je Vučić. “Napravit ćemo pomak i uvjeren sam da će biti rezultata”, dodao je.

13:40 Vučića je novinar iz Srbije pitao: “Poznato je da su ustaše ubili vašeg dedu. Ipak ste došli ovdje…”

“Na svako pitanje ću odgovoriti ali to što se zbivalo, ovdje ima ljudi koji s druge strane izgubili nekoga. Ja nisam imao niti jedan problem. Pa i konj je jedna plemenita životinja. Ja sam došao razgovarati o budućnosti. Hoću zamoliti hrvatsku javnost, kako vi vidiet stvari koje su se zbivale prije 25 godina, mito vidimo drugačije, i Srbi vide drugačije te iste stvari, ali to ne smiej biti razlog da ne razogvaramo… Nemam nikakav problem s tim da uvijek otvoreno pričamo o svemu… nemam nikakav problem ako sam konj, četnik, ili početnik ukoliko će Srbi u Hrvatskoj živjeti dobro i biti zadovoljniji, to je za mene sitnica. Kod nas postoji “Pala muva na medveda””, odgovorio je Vučić.

13:30 Vučić je komentirao prosvjede protiv njega. “Ja ne znam koiko je prosvjeda bilo, vidio sam neke ljude usput, pisalo je “Konju, ne laži”, nešto oko izvinjenja, zatim “Četnik, početnik”, nisam se strašno uznemirio. Predsjednica me ovdje dobro primila”, kazao je.

Naglasio je da i u Srbiji nekada prosvjeduju protiv njega. “Nikome se ne želim pravdati, ja nisam četnik, nitko mi u obiteli nije bio četnik, obitelj Vučić je stradala u svim ratovima”, rekao je.

Hrvatska predsjednica kazala je da je demokratsko pravo prosvjedovati, ali ne podržava nikakav govor mržnje. “Svoje mišljenje treba izražavati na kulturan način. Poruka srbijasnkoj javnosti: Ne smijemo dopustiti da nam politiku s ruba politčkog aspekta diktiraju pojedinci. Politiku moramo diktirati mi državnici”, kazala je.

13:13 Srbijanski predsjednik na početku je pozdravio predsjednicu i zahvalio joj na dočeku. “Dobro razumijem da to ni za vas nije bio lak potez, posebice za atmosferu koja je stvarana i u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Čestitam vam na hrabrosti”, rekao je Vučić poručujući da je u Hrvatsku došao razgovarati o otvorenim pitanjima.

“Oko granice Hrvatska se poziva na katastarske knjige, Srbija se pozvia na zakon. Imamo potpuno drugačije stavove, pokušat ćemo to riješiti bilateralnim putem. Idući tjedan ću se sastati s predstavnicima udruga nestalih, mislim da je to važno i za Srbe i za Hrvate”, dodao je.

“Ovakve smo ideje, oko pruge, imali prije pet godina, ali netko nije bio zainteresiran za istočne izlaznice, ako se to tako kaže. Mi jesmo zainteresirani za prugu prema Zagrebu, to je važno, za naše povezivanje, za ekonomskinapredak, za povzivanje s centralnom Europom. S premijerkom brnabić sam se dogovorio da pokušamo promijeniti atmosferu. Toće biti obaveza svih predsatvnika srpske politike bez obzira da li će hrvatska vlada odgovarati na to pozitivno ili ne. To je s naše strane ne zato da bismo se nekome dodvoravali, nego smatramo da je naš odnos ključan za cijelu regiju.

Razgovarali smo i tome da postignemo dijalog između naših crkava, zato ću danas razgovarati s kardinalom Bozanićem, i zato sam dobio pozitivne riječi iz pravoslavne crkve”, poručio je.

Mislim da smo za budućnost naših naroda uradili dobar posao za naše narode i mislim da će to sve nas natjerati da budemo odgovorniji i ozbiljniji, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog naše djece, rekao je Vučić, uručivši predsjednici popis ljudi iz matičnih knjiga iz Dvora na Uni, koje je donio sa sobom.

13:05 Javnosti se prva obratila hrvatska predsjednica, koja je pozdravila srbijanskg predsjednika i zaželjela mu dobrodošlicu. Naglasila je kako se ovaj susret dogovarao već mjesecima, te kako joj je žao što se dogodio u ovakvim okolnostima i ozračju. Naglasila je da se u razgovoru nisu doticali povijesti.

“Naša je obaveza kao predsjednika nalaziti se razgovarati, nalaziti dodirne točke, rješavati ono što nas razdvaja i pronalaziti put u budućnost, sigurnost i blagostanje. Vezuje nas i zajednička odgovornost za jugoistok Europe”, kazala je Grabar Kitarović.

Dodala je kako su otvorili mnoga pitanja. “U mnogim se stvarima nismo složili, u nekima smo se približili. Bitno je da smo se dogovorili da ćemo nastaviti razgovarati. Složili smo se o nekoliko otvorenih pitanja, da ona predstavljaju našu ljudsku, moralnu, etičku dužnost prema našim građanima, posebno prema obiteljima koje traže svoje sinove, članove svojih obitelji, da se pitanje nestalih riješi što je moguće prije”, rekla je predsjednica.

“Razgovarali smo posebno i o manjinama, o položaju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. Iskorak i ono o čemu smo se dogovorili i prije susreta je da u službena državna izaslanstva uključimo predstavnike udruga nestalih i nacionalnih manjina, kako bismo na taj način pokazali ne samo poštovanje prema njima, nego i odlučnost o položaju manjina, kazala je predsjednica. Jedan od naših glavnih zahtjeva je politička zastupljenost Hrvata i vjerujem da će Vučić nastaviti razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, kako bi se ostvarila njihova prava”, rekla je.

Predsjednica je komentirala i Subotičku deklaraciju. “Svaki korak dobre volje, svaki razgovor je korak naprijed, koristan i dobrodošao. Nakon potpisivanja Subotičke deklaracije moram zahgvaliti Vučiću za konkretne poteze u poboljšanju materijalnog položaja Hrvata u Vojvodini i cijeloj Srbiji. Tome treba odati priznanje”, rekla je.

“Pitanje granice svakako je jedno od otvorenih pitanja, naša preporuka je da nastavimo o tome pregovarati bilateralno, u duhu međusobnog povjerenja i poštovanja. Ukoliko se u razdoblju od 2 godine ne dogovorimo bilateralno, onda da to pitanje stavimo pred međunarodno pravosudno tijelo”, rekla je predsjednica, dodajući kakon su spremni Srbiji pruži svu tehničku, političku i svaku drugu pomoć na njihovom putu prema Europskoj uniji.

3:00 Započela je zajednička konferencija za medije

12:30 Uskoro se očekuju izjave predsjednika Hrvatske i Srbije, Kolinde Grabar Kitarović i Aleksandra Vučića

12:10 Počeo je sastanak izaslanstava predsjednika Hrvatske i Srbije

11:30 Prosvjednici koji su se okupili na Trgu bana Jelačića, kojima nije dopušten pristup Markovu trgu, uspjeli su se probiti do Kamenitih vrata. Stoje uz policijsku ogradu i pjevaju ‘Zovi samo zovi’

11:00 Pripadnici A-HSP-a okupili su se ispred sjedišta SNV-a u Zagrebu. Policije ima više nego prosvjednika i sve snimaju

10:55 Nakon fotografiranja, Grabar Kitarović i Vučić povukli su se na razgovor, koji bi trebao trajati oko sat vremena

10:45 Vučić je pozdravio vojnike Hrvatske vojske

10:40 Intonirane su himne obje države

10:40 Kolona s Aleksandrom Vučićem stigla je na Pantovčak. Vučića je dočekala hrvatska predsjednica

10:15 Srbijanski predsjednik sletio je u Zagreb oko 10 sati i krenuo prema Pantovčaku

10:00 Prosvjed zbog dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića neće se održati na Trgu sv. Marka, kako su organizatori htjeli i najavili, jer je policija zabranila pristup prosvjednicima na Gornji grad, nego će biti na Trgu bana Jelačića. VIŠE OVDJE

09:50 Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt da bi se tema ratnih odšteta trebala otvoriti. VIŠE OVDJE

09:00 U Zagrebu su postavljene zastave Hrvatske i Srbije

08:42 Zagrebačka policija izvijestila je kako će u ponedjeljak i utorak, tijekom posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, promet pojedinim dijelovima grada biti otežan. VIŠE OVDJE


FOTO: VUČIĆ SE SASTAO S BOZANIĆEM, NA KAPTOLU S NJIMA BILA I HRVATSKA PREDSJEDNICA Kardinal pozdravio susret dvoje državnika, evo što je rekao Vučić

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/foto-vucic-se-sastao-s-bozanicem-na-kaptolu-s-njima-bila-i-hrvatska-predsjednica-kardinal-pozdravio-susret-dvoje-drzavnika-evo-sto-je-rekao-vucic/7026576/

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedjeljak navečer na Kaptolu sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, a s njima u društvu bila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, objavio je Vučićev ured.

Bozanić je, kako navode u Vučićevom uredu, pozdravio 'hrabar iskorak u poboljšanju srpsko-hrvatskih odnosa, koji su danas zajеdno napravili prеdsjеdnik Vučić i prеdsjеdnica Grabar Kitarović'.

- Prеdsjеdnik Vučić jе rеkao da Katolička crkva u Hrvatskoj možе mnogo pomoći u zbližavanju dva naroda i dviju zеmalja i da sе nada da ćе sе u budućnosti višе govoriti o onomе što nas spaja, a nе o onomе što nas razdvaja, navodi se u priopćenju iz Vučićeva ureda.

- Kardinal Bozanić jе rеkao da su odnosi Srbijе i Hrvatskе ključni za ovaj dio Europе i da podržava svaku vrstu dijaloga koji tе odnosе možе poboljšati, zaključuje se u priopćenju.

Naknadno je priopćenje objavio i Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Kako se navodi, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u Nadbiskupskom dvoru predsjednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića i predsjednicu Republike Hrvatske gospođu Kolindu Grabar Kitarović.

- U dužem, (četrdesetominutnom), otvorenom razgovoru razmotrena su pitanja koja se tiču odnosa vjernika Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji, stoji u priopćenju.

- Isto tako, dana je podrška da se dogovorom rješavaju otvorena pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije kako bi se što više učvršćivali dobrosusjedski odnosi i stabilan mir među dvjema državama, zaključuje se.

VUČIĆ SE SASTAO S BOZANIĆEM, NA KAPTOL STIGLA I PREDSJEDNICA: Evo što je srpski predsjednik poručio Katoličkoj crkvi

http://net.hr/danas/hrvatska/vucic-se-sastao-s-bozanicem-na-kaptol-stigla-i-predsjednica-evo-sto-je-srpski-predsjednik-porucio-katolickoj-crkvi/


PORFIRIJE DOČEKAO VUČIĆA I KITAROVIĆ U MITROPOLIJI: Predsedniče, vaša poseta je ohrabrenje Srbima u Hrvatskoj!

http://www.espreso.rs/vesti/politika/223961/porfirije-docekao-vucica-i-kitarovic-u-mitropoliji-predsednice-vasa-poseta-je-ohrabrenje-srbima-u-hrvatskoj


https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/mitropolitom-porfirije-vucicu-nas-narod-ovdje-je-uplasen-foto-20180212




Održan Hrvatsko-srbijanski gospodarski forum

http://predsjednica.hr/objava/1/1/2110

12. veljače 2018. Zagreb

U sklopu službenog posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je Hrvatsko-srbijanski gospodarski forum.

Skup je okupio predstavnike 40-ak tvrtki iz dviju država, a kao područja koja mogu doprinijeti unaprjeđenje gospodarskih odnosa spomenuti su energetika, kemijska i metaloprerađivačka industrija, transport i naftni derivati, proizvodnja lokomotiva i vagona, poljoprivreda, turizam, graditeljstvo te informacijske tehnologije.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je zajednički interes dviju država istražiti nove poslovne prilike i jačati odnose. "Želim jasno potvrditi predanost hrvatske države za izgradnjom konstruktivnih odnosa. Ti politički odnosi su važni i mogu pomoći gospodarstvima", kazala je, dodajući kako je napredak u političkim odnosima važan za jačanje gospodarstva.

Kao područja u kojima ima potencijala za suradnju izdvojila je industriju, građevinarstvo, energetiku, poljoprivredu, turizam i promet, pri čemu je izdvojila i suradnju na revitalizaciji željezničke pruge Zagreb-Vinkovci-Tovarnik-Šid-Beograd.

Predsjednica je najavila kako bi u ožujku u Zagrebu trebala biti održana prva sjednica zajedničkog odbora za promidžbu i poticanje gospodarske suradnje, a na kojoj bi se raspravljalo i o imovinsko-pravnim i pitanjima povrata imovine koja, kako je kazala, podjednako opterećuje poslovne subjekte s obje strane granice. „To bih stavila na vrh prioriteta gospodarske suradnje obiju država“, kazala je.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je nadu kako će Republika Srbija i nadalje biti otvorena za hrvatska ulaganja, no želja joj je da se potiču ulaganja u oba smjera. Pozvala je srpske gospodarstvenike da više ulažu u Hrvatsku. "Hrvatska država pozdravlja sve srbijanske tvrtke koje žele ulagati u Hrvatsku i poslovati s hrvatskim tvrtkama. Vjerujem da im po tom pitanju Hrvatska nudi mnoge pogodnosti, poput ulaska na veliko tržište Europske unije, kazala je Predsjednica. 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio je na pozivu da tvrtke iz Srbije ulažu u Hrvatsku, što, kako je rekao, nije bio slučaj u prošlosti. Važno je da se hrvatski investitori koji posluju u Srbiji uvijek mogu obratiti institucijama u Srbiji, a nadam se da će tako biti i sa srpskim ulagačima u Hrvatsku, rekao je Vučić.

Istaknuo je i kako je robna razmjena dvije države veća nego ikad i u zadnjih pet godina je porasla za 62 posto. "To pokazuje koliko smo orijentirani jedni na druge i mislim da imamo ogroman potencijal za budući razvoj", kazao je. Poručio je hrvatskim poduzetnicima da su dobrodošli u Srbiju, koja planira brojne infrastrukturne projekte za koji sama nema kapaciteta te je to prilika i za hrvatske tvrtke.

I predsjednik Vučić je istaknuo važnost suradnje na revitalizaciji željezničke pruge Zagreb-Beograd te ukidanja birokratskih i graničnih barijera jer bi se na taj način ojačala gospodarska suradnja.

"Hrvatska i Srbija, unatoč teretu prošlosti, imaju i imat će vječne gospodarske interese", istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. Srbija je za Hrvatsku značajan gospodarski partner, što potvrđuje i činjenica da više od 200 hrvatskih tvrtki posluje na srpskom tržištu. To je rezultiralo hrvatskim izravnim stranim ulaganjima u Srbiju u vrijednosti višoj od 749,3 milijuna eura, čime je Srbija postala 4. najznačajnija zemlja za hrvatske investicije, rekao je predsjednik HGK.

Najavio je kako će idući mjesec Hrvatska gospodarska komora otvoriti predstavništvo u Beogradu, a Hrvatska gospodarska komora će u svojim prostorima u Zagrebu dati prostor Privrednoj  komori Srbije da otvori svoje predstavništvo kako bi se gospodarski odnosi još više pokrenuli.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, uz podatke kako je na forumu 40-ak tvrtki, koje zapošljavaju oko 40.000 ljudi i izvoze milijardu eura, poručio je kako taj krupni biznis ima interes za bolju suradnju. "Cilj je da poslovanje dignemo na višu razinu i konsolidiramo naše kompanije jer je to pitanje opstanka, bez toga nećemo biti konkurentni", kazao je, dodajući kako je izbor jednostavan - "ili ćemo biti mali i nekonkurentni, ili ćemo se udruživati i izvoziti".


Zagreb - Svečana večera u čast predsednika Srbije

12 februar 2018 21:23

http://www.tanjug.rs/multimedia.aspx?izb=v&&GalID=337728


HINA

https://www.hina.hr



https://www.vecernji.hr/vijesti/aleksandar-vucic-posjet-hrvatska-1225792/galerija-291091?page=1




 


1147
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.