Autor: admin
Datum objave: 19.02.2020
Share


Predsjednik RH Zoran Milanović

Srijeda, 19. veljače 2020. 9:00 URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik RH Zoran Milanović

https://www.predsjednik.hr/predsjednik/

Rođen je 30. listopada 1966. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1990. godine, a iste godine kao odličan student dobio je Rektorovu nagradu te je sudjelovao na međunarodnom natjecanju vodećih europskih pravnih fakulteta na Međunarodnom sudu u Haagu. Magistrirao je pravo Europske unije na Flamanskom sveučilištu u Bruxellesu (V.U.B.) 1998. godine. 

Profesionalnu karijeru započinje kao stažist na Trgovačkom sudu u Zagrebu, nakon čega 1993. godine počinje raditi u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske. Bio je sudionik mirovne misije OESS-a u Azerbajdžanu 1994., a od 1996. do 1999. djeluje kao savjetnik u hrvatskoj misiji pri Europskoj uniji i NATO-u u Bruxellesu. 2003. godine postao je pomoćnik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske zadužen za političku multilateralu. 

2007. godine izabran je za predsjednika Socijaldemokratske partije, gdje je naslijedio Ivicu Račana. Iste godine djelovao je i kao predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije. Početkom 2008. godine postao je zastupnik u Hrvatskom saboru, a do 2011. godine bio je i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru te član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. 

Predvodeći Kukuriku koaliciju, odnio je pobjedu na parlamentarnim izborima 2011. godine i postao predsjednik desete Vlade Republike Hrvatske. Tijekom njegovog mandata Hrvatska je 2013. postala članicom Europske unije. Nakon parlamentarnih izbora 2015. godine otišao je s mjesta premijera, a nakon parlamentarnih izbora 2016. godine otišao je i s mjesta predsjednika SDP-a te se posvetio privatnom konzultantskom poslu. 

Nakon povratka u politiku 2019. godine kandidirao se i pobijedio na predsjedničkim izborima te 2020. godine postaje peti predsjednik Republike Hrvatske. 

U braku je sa Sanjom Musić Milanović od 1994. godine te je otac dvojice sinova – Ante Jakova i Marka.

Srijeda, 19. veljače 2020.

https://www.predsjednik.hr/


9:00 URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović prvi radni dan započet će pregledom svečanog postroja Počasno-zaštitne bojne.

12:00 MIROGOJ

Predsjednik Republike Zoran Milanović položit će vijence i zapaliti svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na grobnicu Narodnih heroja te na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

65
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.