Autor: admin
Datum objave: 04.08.2019
Share


Predsjednik Vlade Andrej Plenković

S ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo se svakoga života i svake žrtve utkane za slobodu Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković

S ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo se svakoga života i svake žrtve utkane za slobodu Hrvatske

https://vlada.gov.hr/vijesti/s-ponosom-i-posebnim-pijetetom-prisjecamo-se-svakoga-zivota-i-svake-zrtve-utkane-za-slobodu-hrvatske/26551

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u kojoj stoji:

"Slaveći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Hrvatska s ponosom obilježava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja. Tog je 5. kolovoza 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći dio okupiranih hrvatskih teritorija, što je donijelo slobodu i mir domovini. 

Uz požrtvovnost i hrabrost hrvatskih branitelja, umijeće zapovjednika Hrvatske vojske i policije, slogu hrvatskog naroda i državničku mudrost prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske. Grad Knin, jedno od sjedišta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući Oluji hrvatsko je vodstvo, uz pomoć Ujedinjenih naroda, osiguralo i mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog državnog teritorija. Tisuće prognanih vratili su se svojim domovima, a trajni je mir omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje. 

Danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovici 2020. godine predsjedati Europskom unijom, s ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo se svakoga života i svake žrtve utkane za slobodu Hrvatske koji su trajni podsjetnik i putokaz u izgradnji još uređenijeg i naprednijeg društva.

Kao odgovorna Vlada čuvamo dignitet naših branitelja i nastavit ćemo predano raditi na poboljšanju njihova položaja u društvu, kao i na nastavku modernizacije Hrvatske vojske i policije, koje su jamstvo sigurnosti hrvatske države i njezinih stanovnika.

Vođeni domoljubljem i vrijednostima Domovinskog rata, kao trajnom inspiracijom, odlučno radimo na reformama kako bismo izgradili zrelu, demokratsku, socijalno osjetljivu, gospodarski snažnu i konkurentnu Hrvatsku, koja je dostojna žrtve utkane u temelje njezine državnosti.

U ime Vlade i osobno, hrabrim hrvatskim braniteljima čestitam njihov dan, a svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i diljem svijeta i svim našim sugrađanima želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti!"




Predsjednica RH

http://predsjednica.hr/najave/9/9

Najava za nedjelju, 4. kolovoza 2019.

KNIN 21:00             

Predsjednica Republike nazočit će svečanom prijemu ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata (Kninska tvrđava)

Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednice Republike 


Najava za ponedjeljak, 5. kolovoza 2019. Knin

KNIN 07:45

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će susretu visokih državnih i vojnih uzvanika s obiteljima poginulih branitelja i stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i predstavnicima udruga iz Domovinskog rata (Ulica dr. Franje Tuđmana 32)

08:00

Polaganje vijenca i paljenje svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede „Oluja '95“ (Trg dr. Ante Starčevića)

Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednice Republike

08:55

Susret Predsjednice Republike, Predsjednika Hrvatskoga sabora i Predsjednika Vlade Republike Hrvatske u Muzeju „Oluja“

09:35

Svečani program na Kninskoj tvrđavi

10:50

Mimohod s Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

12:00

Predsjednica Republike nazočit će misi za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta (Ulica 4. gardijske 9)

 

380
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.