Autor: admin
Datum objave: 30.10.2017
Share


Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković - Vjerodostojim radom svakodnevno se moramo suprotstavljati populizmu

uručio je svjedodžbe X. generaciji polaznika Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta te alumnistima održao izlaganje o izazovima s kojima se susreće Vlada i HDZ

Vjerodostojim radom svakodnevno se moramo suprotstavljati populizmu

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković uručio je svjedodžbe X. generaciji polaznika Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta te alumnistima održao izlaganje o izazovima s kojima se susreće Vlada i HDZ

Premijer Plenković obratio se također HDZ-ovim gradonačelnicima i županima koji su na istom mjestu, u hotelu Terme Tuhelj, održavali seminar "Lokalna uprava 2017–2021." u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer i ZHDZ-a.

Čestitajući ZHDZ-u te svim predavačima koji već 10 godina na Političkoj akademiji predano rade na izgradnji, obrazovanju i stjecanju novih vještina mladih naraštaja hrvatskih političara desnog centra, Plenković je istaknuo da su današnji alumnisti čvrsto ukorijenjeni u HDZ-ovim temeljnim vrijednostima. Pojasnio je kako članovi HDZ-a pripadaju narodnjačko-demokršćanskoj političkoj obitelji, što ih pozicionira kao pripadnike mainstream-stranke desnog centra.

"Upravo je na toj poziciji HDZ vidio naš utemeljitelj, predsjednik dr. Franjo Tuđman. Upravo je na toj poziciji i današnje vodstvo HDZ-a. Kao moderni i ozbiljni političari nemate pravo na netoleranciju, nemate pravo na fake news, nemate pravo na neodgovornost spram nacionalnih interesa. Mi ne pripadamo i ne možemo pripadati krajnjem političkom spektru, a naša je zadaća da se kredibilnim radom svakodnevno suprotstavljamo nadirućem populizmu'', istaknuo je Plenković.

Okupljenim alumnistima poručio je kako su se pohađanjem Političke akademije ZHDZ-a počeli formirati u političare 21. stoljeća, koji stečenim znanjima i umijećima mogu odgovoriti i na nove, suvremene komunikacijske izazove.

"Da, govorim o hibridnom ratu, o poplavi lažnih vijesti, prijekih zaključaka i svjesnih dezinformacija. Kao da igrate šahovsku simultanku, a ne znate uvijek protiv koga sve ne'', upozorio je Plenković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, inače jedan od stalnih predavača na Političkoj akademiji ZHDZ-a, naglasio je kako je HDZ među strankama bio i ostao centar izvrsnosti političkog obrazovanja.
Euro - Premijer Plenković: Plan je da Hrvatska 2020. uđe u tečajni mehanizam

http://www.businessin.hr/vijesti/9-vijesti/5275-euro-premijer-plenkovic-plan-je-da-hrvatska-2020-ude-u-tecajni-mehanizam

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak kako je vladin plan da Hrvatska prvi korak ka uvođenju eura, ulazak u tečajni mehanizam odnosno tzv. ERM II, ostvari 2020. godine, kada i predsjeda EU-om.

Govoreći na početku konferencije "Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj", koju zajednički organiziraju Vlada i Hrvatska narodna banka (HNB) Plenković je istaknuo da ova Vlada ima iskustva s procesom pristupanjem EU i da je "osjećaj identifikacije i vlasništva ovog procesa duboko ukorijenjen u ključnim ljudima koji su sada nalaze na odgovornim dužnostima u Vladi, pa i na čelu HNB-a".

"Hrvatska kao najrecentnija članica EU ima dva politički ključna cilja – postati dio Schengenskog prostora, odnosno da budemo spremni za političku odluku o tome tijekom 2019. godine, a drugi je cilj pristupanje eurozoni", kazao je Plenković.

"Ne želim danas licitirati s datumom kada bismo to htjeli. Ono što mislim da je realno i na čemu ćemo raditi je da godina 2020., kao godina predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, bude godina u kojoj će Hrvatska prema našem planu, namjerama i intencijama biti dio onoga što se naziva ERM II (tečajnog mehanizma)“, naglasio je premijer.

Dodao je i da ovom konferencijom započinje široka javna rasprava o uvođenju eura koja će poslužiti da u tom procesu zemlja ide obazrivo, odlučno, otvoreno i transparentno te da se uklone svi strahovi i nedoumice o toj temi.

"Ispunjavajući Nacionalni program reformi, preuzimajući novu pravnu stečevinu, bolje apsorbirajući EU sredstva, učinit ćemo napore da Hrvatska postane, rekao bih, u jednom dvomandatnom razdoblju Vlade i Sabora i članica eurozone", istaknuo je Plenković, dodajući da već gotovo i ispunjavamo kriterije za to.

Podsjetio je i da je Hrvatska je u svom ugovoru o pristupanju već rekla, što se tiče volje građana, "da" i eurozoni, a da u njoj još nismo jer nismo ispunili sve kriterije, a ne jer politički to trebamo odlučiti.

Javno savjetovanje o prijedlogu Strategije za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj nalazi se na poveznici e-savjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=6249, a otvoreno je do 30. studenoga ove godine.


"Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj" naziv je konferencije koju u ponedjeljak u Zagrebu organiziraju Vlada RH i Hrvatska narodna banka (HNB) kako bi javnost upoznali s najvažnijim odrednicama procesa uvođenja eura u Hrvatskoj te otvorili i potaknuli javnu raspravu o složenom i dugogodišnjem pristupanju europodručju.

Svoja izlaganja na konferenciji održali su premijer Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Izvor: YT

Premijer Plenković govorio je o strateškim smjernicama, koristima i troškovima uvođenja eura.

'Vlada je izrazito proeuropski orjentirana, a to znači i prohrvatski', kazao je na početku svoga govora premijer. ''Za realizaciju ovog cilja, to je od presudnog značaja", dodao je.

'U zemljama srednje Europe koje su uvele euro, prosječne bruto plaće rasle su puno brže. Ne stoje slogani koji upućuju na pogrešan zaključak da ćemo dobiti europske cijene, a zadržati hrvatske plaće', rekao je premijer

Dva važna koraka za Hrvatsku

'Ono što nam je najbitnije su radna mjesta, regionalni i gospodarski razvoj. Hrvatska ima dva važna koraka. Jedan je postati dio schengenskog prostora. Drugi element je tema današnje konferencije, a to je pristupanje euro području.

Ne želim licitirati s datumom pristupanja. 2020. je godina hrvatskog predsjedanja, a naša tendencija je da to bude godina i kao poticaj da u tom procesu idemo otvoreno i transparentno. Zato želim reći da moramo biti svjesni da je Hrvatska svojim pristupanjem glasom naroda rekla 'da'. Što donosi euro? Globalni, politički i ekonomski kredibilitet. To je najprepoznatljivijih i najkonkretnijih simbola. Euro vidim kao instrument koji je koristan za povećanje gospodarskog rasta. To je prilika koju moramo iskoristiti i za nju se dobro pripremiti. Građani će ga osjetiti na vrlo konkretan način. Po mom sudu, nećemo osjetiti oscilacije tečaja. Jedna od glavnih prednosti su i niži transakcijski troškovi. Time će Hrvatska postati privlačnija ulagačima i time ćemo povećati vrijednost', rekao je premijer.

'Euro je prilika koju trebamo iskoristiti, i za koju se trebamo dobro pripremiti', rekao je. 'Građani će uvođenje eura osjetiti na koknretan i opipljiv način'.

Bez straha od valutnog rizika

"Neće biti straha od valutnog rizika, bit će manji troškovi kredita i manji troškovi za transakcije. Bit ćemo konkurentniji i privlačniji stranim investitorima. Postoji kriva percepcija o rastu inflacije. U eurozoni rast cijena proteklih godina bio je manji nego u Hrvatskoj, a plaće su rasle više nego kod nas. Ne stoje slogani da ćemo dobiti europske cijene, a sačuvati hrvatske plaće. Taj mit treba otkloniti", pojasnio je premijer.

Dodao je i da ovom konferencijom započinje široka javna rasprava o uvođenju eura koja će poslužiti da u tom procesu zemlja ide obazrivo, odlučno, otvoreno i transparentno te da se uklone svi strahovi i nedoumice o toj temi.

"Ispunjavajući Nacionalni program reformi, preuzimajući novu pravnu stečevinu, bolje apsorbirajući EU sredstva, učinit ćemo napore da Hrvatska postane, rekao bih, u jednom dvomandatnom razdoblju Vlade i Sabora i članica eurozone", istaknuo je Plenković.

'Cilj je - 2020-. godina'

Guverner HNB-a Boris Vujčić predstavio je dokument Strategija uvođenja eura o kojoj od danas počinje javna rasprava.

258
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.