Autor: admin
Datum objave: 14.03.2017
Share


Predsjednik Vlade na konferenciji HGK: Kapital je u Hrvatskoj prepoznao povoljne trendove i stabilnost

Hrvatska – zemlja poželjna za poslovanje?

Vijeće za ekonomske i financijske poslove (Ecofin)

http://www.consilium.europa.eu/hr/council-eu/configurations/ecofin/

Vijeće za ekonomske i financijske poslove odgovorno je za politiku EU-a u trima glavnim područjima: gospodarskoj politici, poreznim pitanjima i regulaciji financijskih usluga.

Kako radi Ecofin?

Vijeće Ecofin sastoji se od ministara gospodarstva i financija iz svih država članica. Na sastancima sudjeluju i odgovarajući europski povjerenici.

Postoje i posebni sastanci Ecofina na kojima nacionalni ministri nadležni za proračun te europski povjerenik za financijsko programiranje i proračun pripremaju godišnji proračun EU-a.

Ecofin se u pravilu sastaje jedanput mjesečno.

O politici ekonomskih i financijskih poslova

Vijeće za ekonomske i financijske poslove, poznato pod nazivom Vijeće Ecofin, odgovorno je za gospodarsku politiku, porezna pitanja, financijska tržišta, kretanja kapitala i gospodarske odnose sa zemljama izvan EU-a.

Usto priprema godišnji proračun EU-a i brine se o pravnim i praktičnim aspektima jedinstvene valute – eura.

Vijeće Ecofin koordinira gospodarske politike država članica, unapređuje konvergenciju njihovih gospodarskih rezultata i prati njihove proračunske politike.

Isto tako, ono koordinira stajališta EU-a za sastanke na međunarodnoj razini, poput onih skupine G20, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Odgovorno je i za financijske aspekte međunarodnih pregovora o mjerama za borbu protiv klimatskih promjena.

Prioriteti Vijeća za ekonomske i financijske poslove tijekom malteškog predsjedanja

Među prioritetima Vijeća za ekonomske i financijske poslove tijekom malteškog predsjedanja naglasak je stavljen na jačanje gospodarskog rasta, otvaranje radnih mjesta i ulaganja. Kako bi ostvarilo te ciljeve, Vijeće će i dalje raditi na zakonodavstvu koje se odnosi na uniju tržišta kapitala, bankovnu uniju i oporezivanje te budućnost ekonomske i monetarne unije.

U području gospodarskog upravljanja Vijeće će nastojati postići politički dogovor u vezi s uredbom o Programu potpore strukturnim reformama (SRSP) te će nastaviti raspravu o budućem ustroju ekonomske i monetarne unije (EMU) u skladu s izvješćem petorice predsjednika iz 2015. o budućnosti EMU-a.

Dovršetak europske ekonomske i monetarne unije

Vijeće će nastaviti i s radom na uniji tržišta kapitala. Predsjedništvo posebno želi dovršiti rasprave o prijedlogu za transparentnu i jednostavnu sekuritizaciju. Želi postići i politički dogovor s Europskim parlamentom o zakonodavnim prijedlozima koji se odnose na europski fond poduzetničkog kapitala i europski fond za socijalno poduzetništvo.

Unija tržištâ kapitala

Vijeće također namjerava ostvariti napredak u vezi s izmjenama zakonodavstva o bankovnoj uniji, posebno u pogledu kapitalnih zahtjeva za banke, pravila za oporavak i sanaciju banaka te jedinstvenog sanacijskog mehanizma. Želi ostvariti i pomak u tehničkim raspravama u vezi s prijedlogom o Europskom sustavu osiguranja depozita.

Bankovna unija

U području oporezivanja malteško predsjedništvo nastavit će s radom na prijedlozima koje je Europska komisija objavila u jesen 2016. Među njima su izmjene direktive o suzbijanju izbjegavanja poreza, inicijativa o mehanizmima rješavanja sporova, zajednička konsolidirana porezna osnovica te prijedlozi u vezi s e-trgovinom.

Paket mjera za borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza

Vijeće će raditi i na zaključivanju pregovora o prijedlogu izmjene 4. direktive o borbi protiv pranja novca, kojom se utvrđuju dodatne mjere za borbu protiv financiranja terorizma i osiguravanje veće transparentnosti financijskih transakcija.

Borba protiv financiranja terorizma

Malteško predsjedništvo nastojat će postići i politički dogovor s Europskim parlamentom o ažuriranom Europskom fondu za strateška ulaganja (EFSU) te mandatu EIB-a za vanjsko kreditiranje.

Plan ulaganja za Europu

Malteško predsjedništvo radit će i na osiguravanju toga da se postupcima davanja razrješnice za proračun za 2015., izvršenjem proračuna za 2017. i pripremnim radom na proračunu za 2018. upravlja što je uspješnije moguće. Poduzet će i daljnje korake u pogledu izvješća Skupine na visokoj razini za vlastita sredstva.

http://www.ecofin.co.uk/eco/en/home

https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2014-2019/president_en

Predsjednik Vlade na konferenciji HGK: Kapital je u Hrvatskoj prepoznao povoljne trendove i stabilnost

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-na-konferenciji-hgk-kapital-je-u-hrvatskoj-prepoznao-povoljne-trendove-i-stabilnost/20295

Predsjednik Vlade na konferenciji „Hrvatska – zemlja poželjna za poslovanje?“

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-na-konferenciji-hrvatska-zemlja-pozeljna-za-poslovanje/20294

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovat će na konferenciji „Hrvatska – zemlja poželjna za poslovanje?“, u utorak, 14. ožujka 2017. godine, u 9.30 sati, u Hrvatskoj gospodarskoj komori (Rooseveltov trg 2). Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

 Cilj konferencije je skrenuti pozornost na prepreke s kojima se poduzetnici svakodnevno susreću u poslovanju te predložiti mjere za njihovo otklanjanje. Predviđeno je sudjelovanje predstavnika hrvatskih tvrtki te predstavnika resornih ministarstava, koji će sudionike upoznati s poduzetim mjerama i budućim planovima za poboljšanje poslovne klime i uvjeta poslovanja u Republici Hrvatskoj.

1262
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.