Autor: admin
Datum objave: 07.10.2019
Share


Predsjednik Vlade na obilježavanju Dana neovisnosti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana neo visnosti

Predsjednik Vlade na obilježavanju Dana neovisnosti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, zajedno s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i izaslanicom predsjednice Republike Anamarijom Kirinić, položit će zajedničke vijence u ime Republike Hrvatske na Gradskome groblju Mirogoj u utorak, 8. listopada 2019. godine.

U 9.15 sati zajednički vijenac položit će kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, u 9.25 sati na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te u 9.35 sati na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata na Krematoriju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zatim će, zajedno s predsjednicom Republike  Kolindom Grabar-Kitarović, u 10.00 sati, sudjelovati na misi u crkvi sv. Marka, a u 12:00 sati na svečanosti na Trgu svetog Marka u povodu Dana neovisnosti.

Potom će, u 12.30 sati prisustvovati Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora.Čestitka predsjednika Vlade 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana neovisnosti u kojoj stoji:

 "Obilježavamo 28. godišnjicu sjednice Hrvatskog sabora održane u zgradi INA-e, dan nakon raketiranja Banskih dvora i u okolnostima prijetnje novih zračnih napada na Zagreb, kada je donesena odluka o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Time je nakon isteka tromjesečnog moratorija provedena Ustavna odluka o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine.

 Ostvaren je time stoljetni san hrvatskog naroda za suverenom, samostalnom i demokratskom državom, koju danas gospodarski razvijamo i snažno međunarodno pozicioniramo kao zemlju koja drži do svog identiteta i nacionalnih interesa. Stoga se sa zahvalnošću, ponosom i punim poštovanjem prisjećamo predvodničke uloge prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te herojstva hrvatskih branitelja i svih koji su u Domovinskom ratu utkali svoje živote u slobodu Hrvatske.

 Današnja Hrvatska ostvarila je sve svoje strateške ciljeve te je angažirana članica Europske unije i NATO-a.

 Nakon nešto više od šest godina članstva pred Hrvatskom je odgovorna zadaća predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. Kao najmlađa država članica, svega tri desetljeća od stjecanja neovisnosti bit ćemo u prigodi predsjedati Unijom od pola milijarde stanovnika, što će biti izrazito intenzivno razdoblje i međunarodni angažman kakav Hrvatska još nije imala.

 

Hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja u ostvarivanju slobodne i samostalne države putokaz nam je svima da se zajedno, svakoga dana zalažemo za još bolju Hrvatsku te kvalitetniji i prosperitetniji život svih hrvatskih ljudi.

 Hrvaticama i Hrvatima i svim našim sugrađanima u zemlji i inozemstvu, u ime hrvatske Vlade i osobno, čestitam Dan neovisnosti!"

517
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.