Autor: admin
Datum objave: 23.03.2017
Share


PREDSTAVLJANJE GRAFIČKE MAPE 'TURISTI' KRISTINE RESTOVIĆ

Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti poziva na predstavljanje grafičke mape 'Turisti' Kristine Restović koja će se održati 27. ožujka u 12 sati u prostorijama Kabineta grafike HAZU-a u Zagrebu

Edicija Argola

http://www.kabinet-grafike.hazu.hr/hr/edicijaArgola.htm

PREDSTAVLJANJE GRAFIČKE MAPE 'TURISTI' KRISTINE RESTOVIĆ

http://www.forum.tm/vijesti/predstavljanje-graficke-mape-turisti-kristine-restovic-5348

 Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti poziva na predstavljanje grafičke mape "Turisti" Kristine Restović koja će se održati 27. ožujka u 12 sati u prostorijama Kabineta grafike HAZU-a u Zagrebu.

Grafička mapa "Turisti"  jedanaesta  je u nizu edicije Argola. Ova suvremena grafičarka, izvanredna profesorica na Umjetničkoj akademiji u Splitu, ovim povodom u Kabinetu grafike izlaže mapu i ciklus izabranih grafika na istu temu. Izložbu je postavila kustosica  Ana Petković Basletić.

˝Grafička mapa Kristine Restović vezana je motivski uz, na prvi pogled, svakodnevnu, čestu i nimalo neobičnu temu kojom je okružena u gradu Splitu: grupe i povorke turista. Kod umjetnice međutim ne možemo detektirati bilo kakvu iritiranost rijekama turista u Dalmaciji već sklonost humanom, empatičnom i tihom analiziranju turista – koji su, kao i domicilno stanovništvo, tek znatiželjni, pustolovni ljudi iz različitih krajeva svijeta, pozitivno orijentirani prema upoznavanju naše kulture i baštine.Kristina Restović dijeli s njima isti prostor, ali ne i istu stvarnost. Ona ih vidi kao opuštene šetače, ometene istraživače, radoznale skitnice u udobnoj odjeći, opijeno zagledane u naše kulturne spomenike.

Prostor grada zamijenila je bjelinom grafičkog papira, dok sjene likova određuju njihovu poziciju u tom prostoru. To može biti bilo koji naš morski ili primorski grad, ali efekt jakog ljetnog podnevnog sunca koje crno-bijelim grafikama daje gotovo bliješteću bjelinu prizora Kristini Restović daje autentičan kreativni legitimitet.

Usprkos tehnički vrlo precizno osmišljenom postupku, umjetnica je ostvarila grafike koje u jednoj dimenziji nose mnogo lirskog, uz prisutnu nostalgiju za ljetom˝, napisala je likovna kritičarka Iva Körbler.

Kristina Restović do sada je izlagala na dvadesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i na više od četrdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Za svoje grafičko djelovanje primila je brojne nagrade: 2016. Nagradu Muzeja suvremene umjetnosti, 7. trijenale hrvatske grafike: Aktualne poetike hrvatskih grafičara; 2013. jednu od tri jednakovrijedne nagrade, 38. splitski salon: Maštanja – Izmještanja; 2009. Nagradu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice, 5. hrvatski trijenale grafike, Subverzija kolektivne (ne)svijesti; 2005. Nagradu Dijalog, 2. Međunarodni grafički bijenale Splitgraphic: Dijalog; 2001. pohvalu žirija, 1. salon grafike, te jednogodišnju stipendiju 1996. godine u Školi za specijalizaciju u umjetničkoj grafici Il Bisonte u Firenci.

Photos  Turisti,mapa

https://www.google.hr/search?q=Kristina+Restović+Turisti,mapa&client=opera&hs=cN9&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiXi4WKmO3SAhWlC5oKHf6uCWAQsAQIJQ&biw=1749&bih=829

Predstavljanje grafičke mape "Turisti" Kristine Restović

http://www.gosucker.com/1/Hrvatska/0/47/Ostali-portali/343/Forumtm/Predstavljanje-graficke-mape-quotTuristiquot-Kristine-Restovic-2608760.html

Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti poziva na predstavljanje grafičke mape "Turisti" Kristine Restović koja će se održati 27. ožujka u 12 sati u prostorijama Kabineta grafike HAZU-a u Zagrebu

274
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.