Autor: admin
Datum objave: 03.10.2018
Share


Predstavljanje knjige Vanda Pavelić Weinert autora Martine Petranović i Guida Quiena

u četvrtak 11. listopada 2018. u 12 sati u Muzeju za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10 u Zagrebu

ULUPUH i Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta  Zavoda za književnost,kazalište i glazbu HAZU

 Pozivaju vas  za predstavljanje knjige

Vanda Pavelić Weinert

autora Martine Petranović  i Guida Quiena, koje će se održati u četvrtak 11. listopada 2018. u 12 sati u Muzeju za umjetnost i  obrt, Trg Republike Hrvatske 10 u Zagrebu.

Knjigu će  predstaviti  Andjelka Galić, Ivana Bakal, Tonko Maroević i autori

Pavelić-Weinert, Vanda

http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=47110

Pavelić-Weinert [~ va'jnert], Vanda, hrvatska povjesničarka umjetnosti i kostimografkinja (Zagreb, 30. VII. 1911 – Zagreb, 7. II. 1979). Diplomirala 1936. povijest umjetnosti u Zagrebu. Od 1946. radila u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Proučavala je povijest hrvatske tekstilne umjetnosti. Objavila je knjigu Vezilačka radionica 17. stoljeća u Zagrebu (1988), organizirala izložbe (Zagreb, Rijeka) i izrađivala nacrte za kazališne kostime 1951–71. u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Rijeci.

Vanda Pavelić Weinert photos

https://www.google.com/search?q=Vanda+Pavelić+Weinert&client=opera&hs=XiQ&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiiq-WPwurdAhXOaFAKHYN_BkMQsAR6BAgCEAE&biw=1920&bih=939


Izložba “Kostim u muzeju” posvećena Vandi Pavelić Weinert

http://prigorski.hr/izlozba-kostim-u-muzeju-posvecena-vandi-pavelic-weinert/

Izložba “Kostim u muzeju”, koja predstavlja izniman, ali zanemaren umjetnički opus kazališne kostimografkinje Vande Pavelić Weinert, otvorena je u četvrtak u Palači Narodnog doma u Zagrebu.

Većina izložaka dosad su neizlagane originalne kostimografske skice, fotografije iz predstava te kazališne cedulje i programske knjižice, a upotpunjena je i scenografskim skicama njezinih najčešćih suradnika, Božidara Rašice, Ede Murtića, Kamila Tompe i Rudolfa Sablića.

Osim što stručnoj i široj javnosti predstavlja njezin umjetnički opus, te ga smješta i problematizira u okvir povijesti hrvatske kostimografije, kazališne likovnosti i kazališta u cjelini, izložba preispituje modele predstavljanja kostimografske građe izvan kazališta i kazališne predstave, u muzejima i izložbenim prostorima i uvjetima.

Po riječima autorice izložbe, Martine Petranović, teatrologinje u Odsjeku za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, tim se postavom također želi skrenuti pozornost na potrebu bolje pohrane kostimografske i likovne kazališne građe u kazališnim i muzejskim zbirkama, s obzirom da skice, fotografije i dokumentacija te kazališni kostimi kao samostalna umjetnička djela uglavnom ostaju u kazališnim fundusima i nakon nekog vremena propadaju zbog prenamjene ili istrošenosti.

Vanda Pavelić Weinert (Zagreb, 1911. – 1979.). bila je istaknuta hrvatska povjesničarka umjetnosti, kustosica i kazališna kostimografkinja. Sredinom prošlog stoljeća ostvarila je nekoliko desetaka zapaženih dramskih i opernih kostimografskih rješenja, od zagrebačkog HNK i Komedije do Gavelle i Dubrovačkih ljetnih igara.

Iako se hrvatska teatrologija dugo nije bavila njezinim kostimografskim radom, ugledne hrvatske kostimografkinje Ljubica Wagner, Ika Škomrlj i Diana Kosec Bourek i danas je ističu kao veliku učiteljicu i kreativni uzor.

Izložba, koja će biti otvorena do 26. studenoga, temelji se na fundusu Muzejsko-kazališne zbirke Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, te je dopunjena materijalima iz arhiva kazališta u kojima je Pavelić Weinert djelovala.261
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.