Autor: admin
Datum objave: 10.02.2017
Share


Premijer Plenković večeras na otvorenju Kneževe palače u Zadru

KNEŽEVA PALAČA KROZ VJEKOVE

Premijer Plenković večeras na otvorenju Kneževe palače u Zadru

http://www.zadarskilist.hr/clanci/10022017/premijer-plenkovic-veceras-na-otvorenju-knezeve-palace-u-zadru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovat će na svečanosti otvorenja Kneževe palače u Zadru, u petak, 10. veljače 2016. godine, u 20.00 sati (Poljana Šime Budinića). Uz predsjednika Vlade bit će ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Projekt „Obnove i turističke valorizacije kulturno turističkog kompleksa Kneževe palače" među prvima je u Republici Hrvatskih odobren za financiranje iz strukturnih fondova Europske unije, na natječaju za razvoj poslovne infrastrukture iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Provedba projekta započela je 2. listopada 2014. godine, vrijednost sufinanciranja EU iznosila je 35.679.090,57 kuna, a dovršen je u zadanome roku od 24 mjeseca. Njime je u Zadru na jednome mjestu objedinjen muzejski prostor, koncertna dvorana, dvorane za privremene postave i izložbe, video galerija i multimedijalna dvorana. Kneževa palača postaje središte društvenih, kulturnih i turističkih zbivanja grada i županije.

Izloženo oko tisuću predmeta od 80.000 koliko ih Narodni muzej posjeduje

http://www.zadarskilist.hr/clanci/10022017/izlozeno-oko-tisucu-predmeta-od-80000-koliko-ih-narodni-muzej-posjeduje

Prije samog čina svečanog otvorenja, jutros je za medije organiziran obilazak Kneževe palače. Na samom početku okupljene je pozdravio Šime Erlić, pročelnik Grada Zadra za EU fondove, voditelj projekta obnove Kneževe palače, zahvalivši svima na praćenju obnove ovog povijesnog zdanja. Pojasnio je troškove obnove, koji su i konačnici iznosili 44 milijuna kuna, a iz EU fondova je dobiveno nešto manje od 38 milijuna.

Obilazak je počeo kroz donedavne "krletke", danas izložbene dvorane u prizemlju, kroz koje su nas provele Snježana Vujčić Karlo, voditeljica Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja Zadar i Ljubica Srhoj Čerina, voditeljica Galerije umjetnina NMZ -a.

- Zašto kabineti čuda? Jer su nukleusi iz kojih su se razvili mnogi europski muzeji, pa tako i Narodni muzej Zadar, upravo bili kabineti čuda. Kabineti su predznanstveni fenomen, ljudi su počeli u svojim domovima skupljati stvari. Najpoznatiji kabineti su bili u Petrogradu, zatim British museum, Louvre... Zanimljivo je kako je ostalo zapisano da su mnogi bogati Zadrani imali kabinete čuda, istaknula je Snježana Vujčić Karlo, napomenuvši kako se pri odabiru eksponata nisu držali znanstvenih principa. Prva soba posvećena je glazbi, kazala je, jer je Kneževa palača prvenstveno - hram glazbe. Izložba u prizemlju ostat će sigurno postavljena kroz sljedeća dva mjeseca.

Ljubica Srhoj Čerina istaknula je kako je izloženo oko tisuću predmeta od otprilike 80.000 koliko ih Narodni muzej posjeduje.

- Ovdje nećete naći ono što je inače na izložbama. Nema legendi, nema autora fotografija, istaknula je Srhoj Čerina.

Hrvoje Perica, voditelj Odjela Muzej grada Zadra, proveo nas je kroz šest salonskih priča na prvom katu. Perica je istaknuo kako je faksimilska obnova izvedena sjajno, a arhitektonski radovi su besprijekorni, od grijanja, rasvjete do svega ostalog.

Nevena Štokić, kustosica Galerije umjetnina, predstavila je ophodnju na prvom katu, gdje se na monitorima prikazuje povijest Zadra, a potom nam je predstavljena Multimedijalna dvorana sa svim njenim mogućnostima. Naposljetku je slijedio obilazak Koncertne dvorane koja će tek pokazati svoje pune vrijednosti.

KNEŽEVA PALAČA KROZ VJEKOVE

http://nmz.hr/odjeli/knezeva-palaca

KNEŽEVA PALAČA

http://www.knezeva.hr/price/povijest

Kneževa palača Zadar,photos

https://www.google.hr/search?q=Kneževa+palača+Zadar&client=opera&hs=DHK&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj1zub2robSAhUEiCwKHejOCpIQsAQIHw&biw=1749&bih=829

Otvorena Kneževa palača u Zadru

http://magazin.hrt.hr/373917/otvorana-knezeva-palaca-u-zadru

U 20 sati svečano je za javnost otvorena Kneževa palača. Objekt iz 13. st. teško stradao u Domovinskom ratu, obnovljen je nakon 26 godina. Projekt vrijedan 44 milijuna kuna, sufinanciran je s čak 36  milijuna kuna nepovratnog novca iz fonda EU-a.

Drevno zdanje dobilo je šarm suvremenosti. Obnovljenom Kneževom palačom Zadar je dobio reprezentativan izložbeni prostor i koncertnu dvoranu, opremljenu najsuvremenijom tehnologijom. Kneževu palaču obogaćuju i vrijedni eksponati Narodnog muzeja, moderna multimedijalna dvorana i Muzej grada Zadra, koji je osnovan još 1832. Prostor Kneževe palače, reprezentativnog zdanja u središtu Zadra, korist će i brojne udruge.

Svečanosti su prisustvovali premijer Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac

1337
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.