Autor: admin
Datum objave: 23.03.2015
Share
Komentari:


Premijera drame 'Lulu' Franka Wedekinda

HNK,Zagreb,subota, 28.ožujka,2015.,19,30 sati

Premijera drame “Lulu” Franka Wedekinda

http://www.hnk.hr/premijera-drame-lulu-franka-wedekinda/

Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu premijerno će 28. ožujka 2015. izvesti kultni komad Lulu, nastao prema slavnim predlošcima Franka Wedekinda Zemaljski duh i Pandorina kutija Predstavu režira slovenski redatelj Jernej Lorenci, višestruko nagrađivan u zemlji i inozemstvu.

Djela kontroverznoga njemačkog pisca Franka Wedekinda snažno su utjecala na europsku književnost 20. stoljeća. Njegov briljantan poetski jezik, mašta, prodor u iracionalno, otvoren pristup seksualnosti, ismijavanje malograđanskog morala i postojanost u pobuni, osigurali su mu mjesto buntovnika modernoga kazališta. U Hrvatskoj je Wedekindova Lulu izvedena samo jednom, davne 1930.g. u režiji Tita Strozzija, sa slavnom Vikom Podgorskom u naslovnoj ulozi. Jedan od tadašnjih kritičara navodi kako je već i samo ime autora bila dovoljna reklama,  a tisak  je bučno najavljivao društvene pikanterije i prvorazrednu senzaciju kako bi pobudili interes publike.

Lulu je Wedekind napisao nakon boravka u Parizu, koji je koncem 19. stoljeća središte europske dekadencije i otjelovljenje moderne urbanosti. Tamo se strastveno zaljubio u svijet cirkusa i kabarea. Drama o zanosnoj bludnici Lulu, uobličila je sliku o femme fatale, i ubrzo osvojila svjetske pozornice, a kasnije i filmske dvorane.

Jernej Lorenci, u naponu umjetničke snage, postavlja u HNK-u raskošnu i senzualnu predstavu koja ispituje tajanstvene predjele ljudske duše. Njegovo kazalište je provokativno i angažirano, a u središtu mu je slavljenje glumačke umjetnosti. Strast kojom pristupa popularnim formama obuhvaća širok raspon od zabavnih do metafizičkih oblika.

U velikoj ansambl predstavi koju predvodi Daria Lorenci Flatz u naslovnoj ulozi, glume Bojan Navojec, Goran Grgić, Franjo Kuhar, Dragan Despot, Luka Dragić, Vlasta Ramljak, Dušan Bućan, Siniša Popović, Nikša Kušelj, Mirta Zečević, Dora Lipovčan, Lana Barić i Barbara Vicković. Dramaturgiju potpisuje Matic Starina, scenograf je Branko Hojnik, kostimografkinja Belinda Radulović, a skladatelj Branko Rožman.

Daria Lorenci Flatz

http://www.hnk.hr/biografije/daria-lorenci-flatz/

Dragan Despot

http://www.hnk.hr/biografije/dragan-despot/

Bojan Navojec

http://www.hnk.hr/biografije/bojan-navojec/

Goran Grgić

http://www.hnk.hr/biografije/goran-grgic/

Franjo Kuhar

http://www.hnk.hr/biografije/franjo-kuhar/

Siniša Popović

http://www.hnk.hr/biografije/sinisa-popovic/

Dušan Bućan

http://www.hnk.hr/biografije/dusan-bucan/

Luka Dragić

http://www.hnk.hr/biografije/luka-dragic/

Nikša Kušelj

http://www.hnk.hr/biografije/niksa-kuselj/

Vlasta Ramljak

http://www.hnk.hr/biografije/vlasta-ramljak/

Mirta Zečević

http://www.hnk.hr/biografije/mirta-zecevic/

Dora Lipovčan

http://www.hnk.hr/biografije/dora-lipovcan/

Lana Barić

http://www.hnk.hr/biografije/lana-baric/

Barbara Vicković

http://www.hnk.hr/biografije/barbara-vickovic/

Jernej Lorenci,redatelj

http://www.sigledal.org/geslo/Jernej_Lorenci

 photos

https://www.google.hr/search?q=Jernej+Lorenci&client=opera&hs=7rB&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=aE8PVd2mMInaasmjgogK&ved=0CB8QsAQ&biw=1745&bih=857

992
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.