Autor: admin
Datum objave: 14.07.2020
Share


Premijerom Verdijeve opere Lombardijci započinje 66. Splitsko ljeto

Svoju prvu hrvatsku izvedbu opera Lombardijci je doživjela upravo u splitskom HNK 1994.

Premijerom Verdijeve opere Lombardijci započinje 66. Splitsko ljeto

https://www.dalmacijadanas.hr/premijerom-verdijeve-opere-lombardijci-zapocinje-66-splitsko-ljeto/

Operu Giuseppea Verdija Lombardijci izvest će solisti, Orkestar, Zbor i Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split. Svoju prvu hrvatsku izvedbu opera Lombardijci je doživjela upravo u splitskom HNK 1994. I drugim splitskim izdanjem ove rane Verdijeve opere ravnat će maestro Ivo Lipanović, a premijera koincidira i s dvije vrijedne osobne umjetničke obljetnice. Nacionalni prvak splitske Opere, bas Ivica Čikeš obilježava 30, a redatelj Robert Bošković 20 godina umjetničkog rada. Nacionalni operni prvak Ivica Čikeš, koji je prije četvrt stoljeća u lombardijcima tumačio manju ulogu Pirra sada će se predstaviti kao Pagano u ulozi koja je, po riječima maestra Lipanovića – vrlo zahtjevna i teška uloga, između ostalog i zato što u prvom činu treba biti bariton, a u ostala tri bas. Vrlo je malo pjevača na svijetu koji to mogu.
Ostale solističke uloge tumačit će: Daniela Schillaci, Max Jota, Antonija Teskera, Bože Jurić Pešić, Mate Akrap, Joško Tranfić, Branka Pleština Stanić i Vinko Maroević, te plesači, članovi ansambla Baleta HNK Split Smrt : Daniel Erchov Zayas, Francesco Pio De Benedictis, Ingeborg Hendrikx, Minori Nakayama, Maja Lončar, Hyejin Kim, Nikol Marčić, Caterina D’Ambra i Ena Parlov. „Na hrvatskoj praizvedbi Lombardijaca 1994. imali smo privilegiju da ulogu Giselde pjeva Fiorenza Cedolins koja je tada debitirala u toj ulozi da bi joj upravo ta uloga nešto kasnije bila odskočna daska za Scalu, Metroplitan i veliku svjetsku karijeru jedne od najslavnijih sopranistica današnjice.
– Mi danas u toj ulozi ponovno imamo jednu vrhunsku sopranisticu, Danielu SchillaciDodao sam dvije uloge koje ne postoje u partituri, nazvao sam ih Smrt i Život – naglasio je na medijskoj konferenciji redatelj Robert Bošković.
– Smrt je grupa plesača, baletan i četiri balerine a Život balerina i oni su ti koji povezuju dramaturške cjeline. Kraj je spektakularan ali ga neću otkrivati, želim da bude iznenađenje publici
Operu Lombardijci (punog naziva Lombardijci u prvom križarskom pohodu, izvorno I Lombardi all prima crociata) Verdi je skladao 1843., a praizvedena je u veljači te godine. Premijera je, kao i godinu dana ranijeg Nabucca, bila iznimno uspješna. Mnogo je godina parirala Nabuccu po popularnosti, a bila je i prva Verdijeva opera izvedena u Americi. Radnja se zbiva na nekoliko međusobno jako udaljenih lokacija – od Milana u prvom činu do Antiohije u drugom, te Jeruzalema u trećem činu, a scene dijeli i vremenska distanca. Fabula Lombardijaca tipično je romantičarski složena, a odlikuju je brojni dramatični obrati motivirani ljubavlju, ljubomorom, željom za osvetom… U središtu su likovi braće Pagana i Arvina čiji odnos prolazi radikalne metamorfoze – od Paganove želje i pokušaja da ubije brata prema čijoj ženi njeguje ljubav, do pokajanja, ponovnog pokušaja bratoubojstva, isposništva, skrivanja identiteta i bratskog izmirenja.
Brojne osobne drame događaju se na pozadini krvavog sukoba i osvajanja Jeruzalema tijekom prve križarske vojne. Arvino predvodi kršćanske snage na križarskom pohodu i tamo susreće brata kojeg ne prepoznaje budući da ovaj, kao isposnik pokajnik, skriva svoj identitet. Muslimanska vojska zarobljava Arvinovu kćer Giseldu. Ona se zaljubi u muslimanskog kraljevića Orontea i po svom oslobođenju optužuje oca i strica zbog nekršćanskog pokolja koje je njihova vojska počinila u Jeruzalemu. Opera završava pobjedom kršćanske vojske, konačnim prepoznavanjem i pomirenjem dvojice braće neposredno pred Paganovu smrt.
Mladi je Verdi, ponesen domoljubljem i mladenačkim entuzijazmom u jeku Risorgimenta stvorio snažnu operu, punu nježnosti, pobožnosti, odlučnosti, nepresušne melodijske inventivnosti sa zadivljujućom vještinom stvaranja ansambl-scena. Zbor ima izuzetno važnu ulogu u Lombardijcima kao vezivno tkivo te simbol snage i hrabrosti. Kroz zbor Verdi progovara o vlastitim umjetničkim, ljudskim i političkim idealima.
Autorski tim predstave, osim dirigenta Lipanovića i redatelja Boškovića, čine još i: scenograf i autor projekcija Ivan Lušičić, kostimograf Mladen Radovniković, koreografiju i scenski pokret ppotpisuje Igor Kirov, zborovođa je Frane Kuss, oblikovatelji svjetla Srđan Barbarić i Ivan Lušičić, koreograf za borbe i mačevanje Alen Čelić, suradnik dirigenta Jure Bučević , suradnica redatelja i glumačka pedagoginja Bruna Bebić, asistentica scenografa Nikolina Kuzmić, te asistentica koreografa Korana Bilan.
Nakon premijerne izvedbe 14. srpnja, reprizna izvedba opere Lombardijci planirana je za 16. srpnja s početkom u 21 sat, a predstava će svoj scenski život nastaviti na sceni HNK Split u sljedećoj kazališnoj sezoni.


405
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.