Autor: admin
Datum objave: 28.05.2018
Share


Preminuo Dušan Đoković, osnivač i predsednik Akademije umetnosti u Beogradu

noćas u Beogradu u 73. godini

Preminuo Dušan Đoković, osnivač i predsednik Akademije umetnosti u Beogradu

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:729694-Preminuo-Dusan-Djokovic-osnivac-i-predsednik-Akademije-umetnosti-u-Beogradu

Bio je nosilac velikog broja priznanja, između ostalih, Ordena Svetog Save, Vukove nagrade, Zlatnog viteza, Zlatnog beočuga, Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice i član Evropske filmske akademije

Dušan Đoković, osnivač i predsednik Akademije umetnosti u Beogradu i Fondacije "Milan Đoković" preminuo je noćas u Beogradu u 73. godini, saopšteno je iz Akademije umetnosti.

Dušan Đoković je rođen 1945. godine u Beogradu, u porodici Milana Đokovića, pisca, prevodioca, direktora Drame Narodnog pozorišta i upravnika JDP i Divne Đoković, prvakinje Drame Narodnog pozorišta.

Pročitajte još: 20 godina rada Akademije umetnosti: Proslava jubileja

Diplomirao je Filmsku i televizijsku organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Afirmaciju je stekao kao urednik i menadžer u programima Radio Beograda. Bio je organizator filmske produkcije i producent mnogih igranih filmova.

Kao producent potpisao je osamnaest igranih filmova, od čega četiri koprodukciona, tri sa producentima iz SAD i jedan u koprodukciji sa MOSEKSPORT filmom.

Osnivač je prve privatne Akademije u Srbiji 1995. godine, koja je stasala u reprezentativnu ustanovu, u kojoj je vršio funkciju predsednika, a bio je i predsednik njenog Saveta.

Pored toga, bavio se neposredno produkcijom i promocijom mladih autora, koji su školovani u ovoj Akademiji.

Bio je nosilac velikog broja priznanja, između ostalih, Ordena Svetog Save, Vukove nagrade, Zlatnog viteza, Zlatnog beočuga, Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice i član Evropske filmske akademije.

Osnivač je "Fondacije Milan Đoković", 2005. godine, koja radi na unapređenju kulture, prosvete i nauke i pomaganju stvaralaštva studenata i postdiplomaca.

Datum sahrane i komemoracije Akademija će naknadno saopštiti.

20 godina rada Akademije umetnosti: Proslava jubileja

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:569258-20-godina-rada-Akademije-umetnosti-Proslava-jubileja

Za protekle dve decenije na Akademiji je diplomiralo više od hiljadu i sto studenata, a predavalo 250 istaknutih umetnika i teoretičara iz zemlje i sveta

POVODOM dvadeset godina rada i postojanja Akademije umetnosti u Beogradu, večeras u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, održaće se svečanost na kojoj će biti reči o dosadašnjim rezultatima ove visokoobrazovne ustanove.

Za protekle dve decenije na Akademiji je diplomiralo više od hiljadu i sto studenata, a predavalo 250 istaknutih umetnika i teoretičara iz zemlje i sveta. Za katedrom su, između ostalog, stajali Živojin Pavlović, Savo Mrmak, Branko Pleša, Velimir Lukić, Siniša Kovačević, Slobodan Šijan, Biserka Cvejić, Predrag Ejdus, Petar Banićević, Andrija Zafranović, Mirjana Karanović i Nebojša Dugalić.

I ove godine biće nagrađeni najbolji studenti generacije i institucije koje su od osnivanja Akademije umetnosti podržavali njen rad. Nagrada "Sveti vid" biće uručena Vojinu Vasoviću, diplomiranom reditelju, kao najnagrađivanijem mladom reditelju AU u 2015. godini u svetu.

Akademija je nosilac mnogih priznanja i nagrada u Republici Srbiji u polju obrazovanja i umetnosti, poput "Vukove nagrade", "Zlatnog beočuga" i "Povelje slobode" KPZ Beograda, Pečata Narodnog pozorišta i drugih. Svojevrsno priznanje AU je i činjenica da su njeni studenti osvojili više od dve stotine nagrada u oblasti režije na filmskim festivalima širom sveta.

Preminuo Dušan Đoković

https://www.blic.rs/kultura/vesti/preminuo-dusan-djokovic/byk98hp

Dušan Đoković, osnivač i predsednik Akademije umetnosti u Beogradu i Fondacije „Milan Đoković“ preminuo je noćas u Beogradu u 73. godini, saopštila je Akademija umetnosti.

Dušan Đoković je rođen 1945. godine u Beogradu, u porodici Milana Đokovića, pisca, prevodioca, direktora Drame Narodnog pozorišta i upravnika JDP i Divne Đoković, prvakinje Drame Narodnog pozorišta. Diplomirao je filmsku i televizijsku organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Afirmaciju je stekao kao urednik i producent u programima Radio Beograda. Bio je organizator filmske produkcije i producent osamnaest igranih filmova, od čega četiri koprodukciona.

"Osnivač je prve privatne Akademije u Srbiji 1995. godine, koja je stasala u reprezentativnu ustanovu, u kojoj je vršio funkciju predsednika, a bio je i predsednik njenog Saveta. Pored toga, bavio se neposredno produkcijom i promocijom mladih autora, koji su školovani u ovoj Akademiji. Bio je nosilac velikog broja priznanja, između ostalih, Ordena Svetog Save, Vukove nagrade, Zlatnog viteza, Zlatnog beočuga, Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice i član Evropske filmske akademije. Osnivač je „Fondacije Milan Đoković“, 2005. godine, koja radi na unapređenju kulture, prosvete i nauke i pomaganju stvaralaštva studenata i postdiplomaca", ističe se u saopštenju i navodi da će datum sahrane i komemoracije biti naknadno objavljeni


AKADEMIJA  UMETNOSTI  BEOGRAD

http://www.akademijaumetnosti.edu.rs

PREMINUO DUŠAN ĐOKOVIĆ, OSNIVAČ I PREDSEDNIK AKADEMIJE UMETNOSTI U BEOGRADU

http://www.akademijaumetnosti.edu.rs/preminuo-dusan-dokovic-osnivac-i-predsednik-akademije-umetnosti-u-beogradu/

Sa velikom tugom vas obaveštavamo da je Dušan Đoković, osnivač i predsednik Akademije umetnosti u Beogradu i Fondacije „Milan Đoković“ preminuo noćas u Beogradu u 73. godini.

Dušan Đoković je rođen 1945. godine u Beogradu, u porodici Milana Đokovića, pisca, prevodioca, direktora Drame Narodnog pozorišta i upravnika JDP i Divne Đoković, prvakinje Drame Narodnog pozorišta. Diplomirao je Filmsku i televizijsku organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Afirmaciju je stekao kao urednik i menadžer u programima Radio Beograda. Bio je organizator filmske produkcije i producent mnogih igranih filmova. Kao producent potpisao je osamnaest igranih filmova, od čega četiri koprodukciona, tri sa producentima iz SAD i jedan u koprodukciji sa MOSEKSPORT filmom.

Osnivač je prve privatne Akademije u Srbiji 1995. godine, koja je stasala u reprezentativnu ustanovu, u kojoj je vršio funkciju predsednika, a bio je i predsednik njenog Saveta. Pored toga, bavio se neposredno produkcijom i promocijom mladih autora, koji su školovani u ovoj Akademiji.

Bio je nosilac velikog broja priznanja, između ostalih, Ordena Svetog Save, Vukove nagrade, Zlatnog viteza, Zlatnog beočuga, Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice i član Evropske filmske akademije.

Osnivač je „Fondacije Milan Đoković“, 2005. godine, koja radi na unapređenju kulture, prosvete i nauke i pomaganju stvaralaštva studenata i postdiplomaca.

Datum sahrane i komemoracije Akademija će naknadno saopštiti.

Dušan Đoković – Biografija

Rođen je 1945. u Beogradu. Diplomirao je filmsku i pozorišnu organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Afirmaciju je stekao kao urednik i menadžer u programima Radio Beograda. Bio je organizator filmske produkcije i izvršni producent mnogih igranih filmova. Kao direktor filma potpisao je 18 igranih filmova, od toga četiri koprodukciona, tri sa producentima iz SAD i jedan, koprodukcija sa MOSEKSPORT filmom.

Osnivač je prve privatne Akademije umetnosti u Beogradu 1995. godine koja je stasala u reprezentativnu ustanovu sa studijskim programima glume, dramaturgije, filmske i televizijske režije, kamere, montaže, dizajna zvuka i muzičke produkcije, fotografije, slikarstva, advertajzinga i dizajna i produkcije u umetnosti i medijima, sa 320 studenata i 108 profesora i saradnika. Vršio je funkciju predsednika ove visokoobrazovne ustanove, kao i predsednika njenog Saveta. Pored toga bavio se neposredno produkcijom i promocijom mladih autora koji su školovani u ovoj Akademiji.

Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja:

• U prvom izdanju Oxford`s Book, Successful People of Serbia, biografskoj enciklopediji ličnosti u Srbiji od međunarodne, nacionalne i regionalne važnosti, objavljena životna i radna biografija Dušana Đokovića, 2016. godine;

• Član Evropske filmske akademije (European Film Academy e. V.) od jula 2013. godine;

• Na predlog Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Irineja Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve dodelio je Orden Svetog Save Dušanu Đokoviću 11. aprila 2013. godine, za izvanredne rezultate i trajni doprinos u očuvanju duhovnih i kulturnih vrednosti srpskog naroda, kao i za očuvanje nacionalnog identiteta, razvijanju i produbljivanju kulturnih i prosvetnih veza Srbije sa zemljama i visokoškolskim ustanovama u okruženju;

• Zlatnog viteza za dugogodišnje učešće na međunarodnim filmskim festivalima “Zlatni vitez” u Rusiji, maja 2013. godine;

• Povelje Umetničke galerije “Radionica duše” za dugogodišnju uspešnu saradnju, decembra 2013. godine;

• Plaketu i diplomu “Pečat Narodnog pozorišta” u Beogradu za 2011. godinu povodom posebnog doprinosa životu i radu Narodnog pozorišta;

• Zlatnog beočuga Kulturno-prosvetne zajednice Beograda, za trajni doprinos kulturi Beograda, 2008;

• Počasnog odlikovanja Roszarubežcentra “Za doprinos u širenju prijateljstva” i razvoju svestranih veza sa Ruskom Federacijom, učvršćivanje međunarodnog autoriteta Ruske Federacije, propagandu duhovnih tradicija i dostignuća iz oblasti nauke, kulture i umetnosti, 2005. godine;

• Vukove nagrade Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru, 2004;

• Upisan u Zlatnu knjigu Ruske državne Akademije slovenske kulture 2001;

• Nagrade Ruskog centra za međunarodnu naučnu i kulturnu saradnju, za veliki doprinos unapređenju rusko-jutoslovenskih odnosa i u vezi sa obeležavanjem 70. godišnjice prvog leta čoveka u kosmos – Jurija Gagarina, 2001. godine;

• Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture, 2000. godine;

• Povelje slobode Kulturno-prosvetne zajednice Beograda, 2000. godine;

• Počasnog doktorata Univerziteta “Banatul”, Rumunija, 1996. godine

Osnivač je Fondacije Milan Đoković 2005. koju je ustanovio radi negovanja imena i dela svog oca, Milana Đokovića, književnika i dramskog pisca, direktora Drame Narodnog pozorišta i upravnika Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Fondacija Milan Đoković radi na unapređenju kulture, prosvete i nauke i pomaganju stvaralaštva studenata i poslediplomaca.


SAHRANA I KOMEMORACIJA DUŠANU ĐOKOVIĆU 2. JUNA, NA AKADEMIJI OTVORENA KNJIGA ŽALOSTI

http://www.akademijaumetnosti.edu.rs/sahrana-i-komemoracija-dusanu-dokovicu-2-juna-na-akademiji-otvorena-knjiga-zalosti/

Komemoracija Dušanu Đokoviću će biti održana u subotu, 2. juna, u 10 časova u Velikoj sali Akademije 28, Nemanjina 28, Beograd. Sahrana će se održati u subotu, 2. juna, na Novom groblju u Beogradu, okupljenje počinje u 12 časova u sali za kremacije, opelo je u 12.30 časova.

Knjiga žalosti je otvorena u Profesorskoj sobi u Akademiji umetnosti, Nemanjina 28, od 9-16 časova.

Osnivač i predsednik Akademije umetnosti u Beogradu i Fondacije „Milan Đoković“ – Dušan Đoković preminuo je juče u Beogradu u 73. godini.


505
Kategorije: Ostalo
Developed by LELOO. All rights reserved.