Autor: mr.sc.Ante Dulčić
Datum objave: 28.10.2018
Share


Preminuo svećenik, prof. emeritus Ivan Golub

Ivan Golub DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA

Preminuo svećenik, prof. emeritus Ivan Golub, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila sućut

https://narod.hr/kultura/preminuo-svecenik-prof-emeritus-ivan-golub-predsjednica-grabar-kitarovic-izrazila-sucut

Povodom smrti profesora emeritusa Ivana Goluba, svećenika Zagrebačke nadbiskupije, znanstvenika, književnika, povjesničara kulture i vrhunskog hrvatskog intelektualca, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je poruku sućuti Zagrebačkoj nadbiskupiji.

„Svojim dugogodišnjim pastoralnim, nastavno-znanstvenim i kulturnim radom dao je mnogostruko izvanredan doprinos Katoličkoj Crkvi te hrvatskom narodu i Domovini. Kao vrhunski intelektualac, poliglot enciklopedijskoga znanja, brojnim je djelima s područja teologije, književnosti i povijesti kulture u domaćim i inozemnim časopisima obogaćivao hrvatsku i europsku kulturu i znanost, pri čemu su njegovi radovi o Jurju Križaniću osobite važnosti i vrijednosti. Istodobno, kao pjesnik afirmirao je duhovne motive i teme u suvremenom hrvatskom pjesništvu, što je imalo posebice veliko značenje u doba kada je pjesnička riječ imala tešku zadaću utirati putove slobodi. Pridonio je i razvoju ekumenskog dijaloga, a kao profesor te rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu bio je uzor generacijama svećenika.

Vjernici katolici i sav hrvatski narod pamtit će ga kao izvanrednu osobu, koji je brojne od Boga primljene talente mnogostruko umnožio i nesebično dijelio“, stoji u poruci sućuti predsjednice Grabar-Kitarović.


Ivan Golub preminuo je u četvrtak u 89. godini života i 62. godini svećenstva.


Ivan Golub

https://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Golub

Profesor emeritus Ivan Golub (Kalinovac, 21. lipnja 1930. - Zagreb, 25. listopada 2018.) hrvatski je svećenik, teolog, povjesničar kulture, sveučilišni profesor, povjesnik, pjesnik i književni prevoditelj, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnost


Ivan Golub DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA

http://dhk.hr/clanovi-drustva/detaljnije/ivan-golub


photos

https://www.google.com/search?q=Ivan+Golub&client=opera&hs=Ab8&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjMgu_1nKneAhVB6CwKHZ4sDUAQsAR6BAgEEAE&biw=1920&bih=935

344
Kategorije: Književnost
Developed by LELOO. All rights reserved.