Autor: admin
Datum objave: 07.09.2020
Share


Preminuo Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora

Žarko Domljan (Imotski, 14. rujna 1932. — Zagreb, 5. rujna 2020.),povjesničar umjetnosti, leksikograf i političar te prvi predsjednik Hrvatskog sabora (tada Sabor Republike Hrvatske) od 30. svibnja 1990. do 2. kolovoza 1992

Žarko Domljan (Imotski, 14. rujna 1932. — Zagreb, 5. rujna 2020.),povjesničar umjetnosti, leksikograf i političar te prvi predsjednik Hrvatskog sabora (tada Sabor Republike Hrvatske) od 30. svibnja 1990. do 2. kolovoza 1992.


Preminuo Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora



https://vijesti.hrt.hr/651175/preminuo-zarko-domljan-prvi-predsjednik-hrvatskog-sabora



U 88. godini preminuo je Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora. Tu je dužnost obnašao u prvim godinama hrvatske samostalnosti, od 1990. do 1992., koje su bile obilježene i ratnim vihorom. Za sobom je ostavio trag kao političar i intelektualac.


Rođena je država Hrvatska, neka joj je sretan i dug život - tu je rečenicu Žarko Domljan izgovorio 25. lipnja 1991. u Saboru nakon prihvaćanja Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske.


Politički se angažirao od samog početka stvaranja hrvatske države. U proljeće 1990. izabran je za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, a na prvim višestranačkim izborima izabran je kao saborski zastupnik. Bio je prvi predsjednik Hrvatskog sabora od 1990. do 1992. Za vrijeme njegova saborskog mandata proglašen je "Božićni Ustav" 22. prosinca 1990.


U sljedeća dva saziva bio je potpredsjednik Sabora, predsjednik Odbora za vanjsku politiku te voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i drugim međunarodnim organizacijama. Od 1991. bio je voditelj, a zatim i predsjednik Odbora za obnovu Dubrovnika.


Trag je ostavio i na intelektualnoj sceni. Među ostalim, ostat će upamćen kao glavni urednik i pomoćnik direktora Jugoslavenskog leksikografskog zavoda, urednik Enciklopedije likovnih umjetnosti te kao predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Znanstvene projekte vodio je u Institutu za povijest umjetnosti.


Sućut premijera Plenković obitelji Žarka Domljana


Premijer Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji dr. Žarka Domljana koji je umro u 87. godini, istaknuvši da je Domljan desetljećima gajio i oplemenjivao ideju hrvatske državnosti, a od samih početaka demokratskih promjena značajno pridonosio razvitku Hrvatske.


- S velikim žaljenjem primio sam vijest o smrti dr. Žarka Domljana, prvog predsjednika Hrvatskog sabora, dugogodišnjeg člana Hrvatske demokratske zajednice, hrvatskog leksikografa i povjesničara umjetnosti. Čovjeka koji je desetljećima gajio i oplemenjivao ideju hrvatske državnosti, a od samih početaka demokratskih promjena, značajno je pridonosio razvitku Hrvatske", istaknuo je, među ostalim, premijer Plenković.


Dodao je kako je Žarko Domljan bio likovni kritičar, pisao o arhitekturi, urbanizmu i prostornom planiranju te neumorno radio na znanstvenim projektima na području hrvatske umjetnost i kartografije. "U ime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja", dodao je predsjednik Vlade u izrazima sućuti  obitelji Domljan, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.


Sućut ministrice Obuljen Koržinek obitelji Žarka Domljana


- Kao istinski domoljub, Žarko Domljan snažno se angažirao u stvaranju i izgradnji mlade hrvatske države, obnašajući ulogu prvoga predsjednika Hrvatskoga sabora, a potom i brojne druge važne i odgovorne političke funkcije. Ne zanemarujući ni u jednom životnom razdoblju svoje primarno stručno opredjeljenje, u samostalnoj Hrvatskoj život Žarka Domljana bio je obilježen intenzivnim i raznolikim političkim angažmanom u realizaciji cjeloživotnoga sna o slobodnoj i prosperitetnoj domovini", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.


- Žarko Domljan neće nedostajati samo svojoj obitelji i prijateljima već i cijeloj hrvatskoj javnosti. Pamtit ćemo ga kao strastvenog i odlučnog borca za pravednije i humanije društvo građeno na principima uzajamnog poštovanja i tolerancije, navela je Obuljen Koržinek, izrazivši sućut obitelji Žarka Domljana u ime Ministarstva kulture i medija i u svoje osobno ime.


Sućut predsjednika Sabora Jandrokovića


- U ime Hrvatskoga sabora i osobno upućujem Vam izraze najiskrenije sućuti. Žarko Domljan ostat će u trajnom sjećanju hrvatske javnosti zbog njegovog velikog doprinosa u stvaranju suverene, neovisne i demokratske Hrvatske i izgradnji hrvatskih državnih institucija. Na početku demokratskih promjena u Hrvatskoj dr. Domljan stavio je na raspolaganje svoje veliko znanje i iskustvo. Pamtit ćemo njegov politički angažman u stvaranju i promicanju višestranačja, pri čemu je iznimno značajna njegova povijesna uloga kao prvog predsjednika Hrvatskoga sabora. Isto tako, velike su njegove zasluge u donošenju prvog hrvatskog ustava, istaknuo je u brzojavu sućuti Jandroković.


- In performing a number of high and responsible parliamentary duties, Mr. Domljan proved his great commitment and patriotism by always promoting Croatian national and state interests, and especially by representing Croatia abroad and in international organizations. We will also remember Žarko Domljan as a top intellectual, who left a great scientific mark in the promotion of Croatian art history and lexicography, said Jandroković in his condolences to the Domljan family, the Croatian Parliament announced.

415
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.