Autor: admin
Datum objave: 26.10.2013
Share
Komentari:


Primadona Biserka Cvejić, jedna od najvećih operskih diva dvadesetog veka

Biserkina karijera kao velika niska

Biserkina karijera kao velika niska

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:460766-Biserkina-karijera-kao-velika-niska

Primadona Biserka Cvejić, jedna od najvećih operskih diva dvadesetog veka. Nanizala ukupno 77 mecosopranskih uloga u skoro 1.800 predstava na scenama širom sveta

Nekome je već u imenu sve zapisano. Ime joj je - Biserka. Pravo ime za bisernu karijeru. Po mnogima, jedna od najvećih operskih diva druge polovine dvadesetog veka. Najkraće - Biserka Cvejić. Svojim divnim glasom očaravala je ljude širom sveta, i, kao u bajci, od Pepeljuge iz sunčane Dalmacije postala je princeza i primadona „biserna Biserka“.

Tačno deset dana do njenog 90. rođendana posećujemo je u njenom stanu, da ispričamo kako se stvarala ta niska od bisera u bogatoj operskoj karijeri. Da joj čestitamo i upitamo zašto više voli da je oslovljavaju sa profesorka, a ne primadona? Kako se seća vremena kada je pevala u Metropolitenu, Skali i ostalim operskim hramovima? Kakav je to osećaj kada ti aplaudiraju tačno 24 minuta, uz 58 podizanja zavese, jer te publika ne pušta sa scene.

Mada su i neka od ovih pitanja u stvari odgovori, za početak podsećanje kako je sve to počelo i kasnije se veličanstveno nastavilo. Rođena je u Dalmaciji u porodici Katušić. Potom se 1925. sa roditeljima odselila u Belgiju. Počela je da peva u crkvi. Posle Drugog svetskog rata vraća se u Jugoslaviju. Pre upisa na Muzičku akademiju u Beogradu pevala je u „Loli“ i „Krsmancu“. Na akademiji je bila u klasi profesora, čuvenog tenora Josipa Rijaveca, što posebno ističe. Tadašnji direktor Beogradske opere Oskar Danon, po završetku školovanja, ponudio joj je stalni angažman.

 

Na sceni je debitovala 1950. godine. Njena prva veća uloga bila je Šarlota u operi „Verter“, 1954. godine. U narednoj ulozi, Eboli u operi „Don Karlos“, postiže veliki uspeh. Biserna niska nastavlja da se niže... Sa grupom beogradskih kolega 1961. odlazi u Beč, gde snima operu „Rat i mir“ Sergeja Prokofjeva. Posle šest meseci dobija poziv Bečke državne opere da zameni Đulijetu Simionato. Angažovao je čuveni Herbert fon Karajan. U Bečkoj operi nastupala je dvadeset godina, kao vodeći mecosopran. Tumačila je više od dvadeset uloga. Posle Beča četiri godine je bila član Zagrebačke opere.

Na jednom od čestih nastupa u Splitu, zapazio ju je dirigent Kurt Adler iz Metropoliten opere i pozvao da gostuje u ovoj čuvenoj kući. Sarađivala je s njom punih sedam godina, a kazuje nam da je pevala na zatvaranju starog i otvaranju novog Metropolitena, zajedno sa Zinkom Kunc. Mali je ovo prostor da bi se nabrojala sva njena gostovanja širom sveta. Evo nekih - Minhen, Berlin, Barselona, Napulj, Verona, Moskva, London, Tokio, Buenos Ajres... Izdvaja milansku Skalu, gde je 1970. debitovala ulogom Dalile u operi „Samson i Dalila“. Među najvažnije uloge ubraja: Karmen, Amneris, Eboli, Acučena, Brangena, Fricka, Dalila.

 

Sa operske pozornice povlači se 1978. godine. Nakon ukupno 77 mecosopranskih uloga u skoro 1.800 predstava na scenama širom sveta. Sledećih 20 godina radila je kao profesor solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a kasnije i na Umetničkoj akademiji u Novom Sadu.

Profesorka Cvejić učila je mnoge velike pevače našeg porekla, čiji sjajni glasovi šire dobar glas o ovim prostorima u svetu. Njen učenik Željko Lučić, koji spada među tri najbolja baritona u svetu, imao je čast da otvori jednu od sezona u Metropolitenu. Ne zaboravlja da pomene i ostale svoje đake: Nikolu Kitanovskog, Milenu Kitić, Svetlanu Serdar, Irenu Zarić, Sofiju Pižuricu...

 

U slikovito uređenom stanu, za koji sama kaže da liči na scenografiju, pripovedala nam je o vremenu kada je predavala i imala običaj da sedne u automobil i celu klasu vodi u Beč na koncert, o tome kako su njeni studenti - njena deca i da je svi oslovljavaju sa „Nona Bisa“. Seća se i vremena kada su političari redovno išli u operu!

 

Profesorka Cvejić, kako najviše voli da je oslovljavaju, svedoči da ni u ovim godinama ne može da miruje, jer joj je dosadno. Priznaje da ne voli da se druži sa starijima, jer pričaju samo o bolestima. Za dobar duh koji je zadržala kaže da je zaslužan dobar brak koji je imala sa Dušanom Cvejićem, takođe operskim pevačem, i profesija u kojoj je uživala.

 

Na kraju nam kaže da nije ni važno gde je zabeležen onaj maratonski aplauz i rekordno podizanje zavese, jer su joj svi aplauzi koji su pratili njenu karijeru bitni. A njena muzička zavesa još nije spuštena, jer i dalje mladim, a i starijim kolegama, rado daje savete. Što muzičke, što životne.

 

 

Biserka Cvejić i Radmila Bakočević podučavaju mlade pevače

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:383452-Biserka-Cvejic-i-Radmila-Bakocevic-poducavaju-mlade-pevace

Naše proslavljene pevačice prenose svoje iskustvo mladima. Radmila Bakočević: Ne izgrađuje se mlad pevač na dve otpevane “rečenice”

OVI prostori su prava riznica lepih glasova, ali te mlade pevače valja voditi kako treba - ističe naša proslavljena operska umetnica, danas uspešan pedagog Biserka Cvejić. Sa tim se slaže i primadona Radmila Bakočević, koja tvrdi i da Beogradska opera ima odličan solistički ansambl, koji je ipak neophodno redovno „popunjavati“ pevačima mlađe generacije. Na tom „podmlađivanju“, ova nekadašnja internacionalna zvezda predano radi vodeći Operski studio „Borislav Popović“ pri nacionalnom teatru, čiji su polaznici upravo dali premijeru Pučinijeve „Sestre Anđelike“.

- Prvi operski studio osnovao je maestro Oskar Danon, sa Nikolom Mitićem i Borom Popovićem koji je u studiju ostao do kraja života, te je u čast tom velikom reditelju današnji studio poneo ime - kaže Radmila Bakočević. - U ovom studiju formirali su se pevači koji danas nose repertoar Opere, poput Jasmine Trumbetaš Petrović, Nataše Jović, Aleksandre Angelov, Ane Rupčić... U svetu se u ovakvim studijima pripremaju i operske uloge, da bi se po potrebi ti mladi pevači „udenuli“ u repertoar, što se i maestro Dejan Savić i ja trudimo da postignemo u Beogradskoj operi sa svojim polaznicima. Ne može se mlad pevač izgrađivati na dve-tri otpevane rečenice, a upravo su sa „Anđelikom“, koja je vrlo komplikovana i teška rola, sve tri naše „Anđelike“ pokazale da mogu mnogo, baš kao i pevači u ostalim ulogama.

 

Bakočevićeva objašnjava da je Operski studio u stalnom kontaktu sa Akademijom, a prilikom prijema novih članova, svake jeseni, nema „protekcije“ - „računa“ se samo dobar glas.

Jedan jedini moj student u ovom sastavu Studija je Ljubica Vraneš, predivan mecosopran, koju čak nisam ja lično primila u Studio - naglašava Radmila. - To su sve sjajni, zreli pevači koji, budući da smo sredina „hendikepirana“ sa samo dve operske kuće, nemaju gde da se izraze. Nije isto pevati u sobi i na sceni, i zato mi kanimo da u studiju radimo širi repertoar, u skladu sa potrebama kuće. I inače je vrlo malo prostora za edukaciju ljudi o operi kao izuzetno lepoj i plemenitoj umetnosti, a naša situacija je učinila i da je vrlo mali broj pevača uspeo da prodre do svetskih scena.

A među tim retkima koji su zapevali sa najprestižnijih pozornica u svetu, nemali je broj učenika Radmile Bakočević, na čelu sa Jadrankom Jovanović kao potpuno afirmisanom pevačicom sa izgrađenom međunarodnom karijerom, ističe ugledna umetnica i pedagog.

 

Primadona Biserka Cvejić, „tvorac“ nekolicine zaista velikih pevača našeg porekla čiji sjajni glasovi šire dobar glas o ovim prostorima u svetu, kaže da obožava svoj posao i „jako voli da pomaže mladima“, iako tvrdi da je završila sa pedagoškom karijerom. Makar „zvanično“, budući da joj se nekadašnji učenici redovno obraćaju za savet i ne zaboravljaju njeno ime kada ispisuju pozivnice za važne premijere.

 

- Ja „imam“ danas prvog pevača sa prostora tadašnje Jugoslavije, a sigurno jednog u deset baritona u svetu, Željka Lučića, kome je sad pripala ogromna čast da otvara narednu sezonu Metropoliten opere novom premijerom - navodi Cvejićeva. - On je već na drugoj godini novosadske Akademije pevao na sceni tamošnje opere. Treba raditi sa mladima, ali za veliku karijeru neophodna je urođena izuzetna muzikalnost, dar od boga. To je nešto od mame i tate, nešto što ja ne mogu da dam. Ja im mogu dati tehniku, i oni mogu postati dobri, čak odlični pevači, ali ne i umetnici tog ranga, kakav je Lučić.

 

Biserka često u SAD posećuje svoju bivšu studentkinju Milenu Kitić, a ponosi se i karijerom svog bivšeg asistenta Snežane Stamenković koja danas predaje u Manhajmu.

 

- Snežana je izuzetan pevački talenat, a kao profesor sada se može pohvaliti sa čak petoro svojih studenata u ansamblima nemačkih opera, što je ogroman uspeh. Ona ima dar za pedagogiju, koji je za ovaj posao apsolutno neophodan, jer valja posedovati veliku ljubav i ogromno, ogromno strpljenje. Treba umeti “primiriti“ mlade pevače koji mahom „polete“ u početku, svi bi odmah da pevaju velike role, najteže stvari, a ne shvataju da ne možete trčati deset kilometara ako najpre ne istrčite sto metara. Mladi ne treba da pevaju prerano uloge kojima još nisu dorasli, ali ako vode računa, mogu pevati dugo i dobro.

 

Vrlo je bitno, ističe Biserka Cvejić, i da je pevač vođen dobrom rukom (kakvu ona, posle svog profesora Josipa Rijaveca, nikada nije našla).

 

- Mora da postoji kontrola, celog života, jer kada pevamo mi umemo da se „izgubimo“. Slušam Lučićeve predstave, nađemo se kada mu treba neki savet, i imamo prijateljski odnos. Željko je vrlo inteligentan, ne forsira i razvija se u pravom pravcu. I moja, vrlo talentovana Sofija Pižurica iz Beogradske opere redovno mi dolazi na kontrolu, da zajedno radimo. Moj prvi i jedini „vodič“ te vrste bio je profesor Rijavec, kasnije sam tražila ali nisam nikog našla da me vodi, pa sam baš kao i Željko Lučić, išla više sama svojim putem.


Biserka Cvejic "O don fatale" from Don Carlo

http://www.youtube.com/watch?v=ONAXJtpoB8o

Tokio,4.rujna,1967.


1067
Kategorije: Razgovor
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.