Autor: redakcija
Datum objave: 20.04.2012
Share
Komentari:


Primadona hrvatske teorije umjetnosti

Vera Horvat Pintarić

 

Primadona hrvatske teorije umjetnosti

 

VERA HORVAT PINTARIĆ

Kruna rada primadone hrvatske teorije umjetnosti

http://www.jutarnji.hr/kruna-rada-primadone-hrvatske-teorije-umjetnosti/336946/  

Nova biblija hrvatskog modernizma

http://globus.jutarnji.hr/kultura/nova-biblija-hrvatskog-modernizma?onepage=1

Milan Steiner,…..Vera Horvat Pintarić.

http://vaseljena.blog.hr/2009/11/1626928336/milan-steiner-vera-horvat-pintaric.html

 

Vera Horvat-Pintarić

Born 1926 in Sisak, Croatia. Studied art history and archaeology at the University of Zagreb,(grad. 1951, Ph.D. 1959). 1951 assistant in the department of art history, University of Zagreb; 1962 senior lecturer, 1967 associate professor, and 1974–1999 full professor. 1967 founded chair of visual communications and design, University of Zagreb. Member of the editorial board and co-founder of bit international magazine. Editor of bit issues the word image (1969) and television today (1971). Member of the editorial board of Europa letteraria (1963–1977) and Nuova rivista europea (1978 1988). Author of educational programs on art within the educational program of Zagreb Television (1966–1977, 1986).

 

Monograph of Vjenceslav Richter, Editor Vera Horvat-Pintarić; Printed and

Copyright by GRAFIČKI ZAVOD HRVATSKE, Zagreb 1970.

World Exposition in Brussels 1958

http://www.cosy.sbg.ac.at/~zzspri/stories_from_professional_life/1958_EXPO-Yugoslav.htm

V. H.-P., “Vizualna kultura i problemi vizualnih komunikacija,” in: Praxis, 4/6, 1966, pp. 639–643.

Computer and Visual Research, May 5th and 6th, 1969

Tendencies 4,1969, Computers and Visual Research

Jonathan Benthall in front of works by Peter Milojevic

 

This exhibition was part of the Tendencies 4, organized by the New Tendencies movement. It was shown at the Galerija suvremene umjetnosti (Gallery of Contemporary Art, today the Museum of Contemporary Art Zagreb) in Zagreb from May 5th until August 30th, 1969.

The art exhibition was accompanied by an International symposium by the same name Computer and Visual Research. The symposium took place on May 5th and 6th, 1969; the speakers were:

Kurd Alsleben, Art Research Center (Nancy Stephens and Thomas Michael Stephens), Bozo Bek, Renzo Beltrame, Jonathan Benthall, Vladimir Bonačić, Silvio Ceccato, Waldemar Cordeiro, Umberto Eco, Herbert W. Franke, Grgo Gamulin, Karl Gerstner, Alfred Graßl, (arsintermedia), Josef Hlavacek, Vera Horvat-Pintaric, Boris Kelemen, Zelimir Koscevic, Martin Krampen, Leonardo Mosso, Vjenceslav Richter, Zdenko Šternberg, Josef Herman Stiegler, and Bozo Tezak.

Frieder Nake and Marc Adrian did not assist, but both sent papers that were read during the event. Most of the texts presented in the symposium were published in a special issue of bit international, and some of them were reprinted in

 

Vera Horvat Pintarić

 

Tradicija i moderna

 

Izdavač: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb 2009

 

Legendarna profesorica je generacije studenata na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu poučavala da nešto razumjeti, znači to dobro vidjeti, a to bi bio i sažetak i temeljno načelo ove knjige, ali i autoričine metode koju je koristila u tumačenju djela općenito. Iako stručna, ova knjiga pisana je jednostavnim i lijepim jezikom

 

Nakon osam godina, koliko je prošlo od “Svjedoka u slici”, Vera Horvat Pintarić napisala je novu knjigu “Tradicija i moderna”. Riječ je prije svega o vrhunskome djelu koje se iz više razloga može shvatiti kao suma fascinantnoga autoričina iskustva. Legendarna profesorica je generacije studenata na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu poučavala da nešto razumjeti, znači to dobro vidjeti, a to bi bio i sažetak i temeljno načelo ove knjige, ali i autoričine metode koju je koristila u tumačenju djela općenito. Iako stručna, ova knjiga pisana je jednostavnim i lijepim jezikom koji uspijeva učiniti razumljivima i vrlo hermetična i zagonetna djela moderne umjetnosti i stoga je dostupna širem krugu čitatelja, a ne samo upućenoj publici. Razlog je tomu i činjenica da Vera  Horvat Pintarić umjetnost koju tumači ne promatra kao neku ezoteričnu i čovjeku daleku posebnost. Svakodnevica je upisana u umjetnost, a zadatak je povjesničara umjetnosti da dešifrira skrivene znakove koje je neki umjetnik unio u svoje djelo i tako ga učinio živim svjedokom vremena. Ono što je originalno u ovoj knjizi, baš kao i u cjelokupnome opusu Vere Horvat Pintarić, osobno je viđenje građe koju opisuje. Na nizu primjera pokazuje kako su djela venecijanskih majstora utjecala na najveće umjetnike moderne; koliki je utjecaj na Cezannea imala “Svadba u Kani” Paola Veronesea, a na Veronesea Tizianova “Assunta”. U knjizi ćete pročitati i kako je novopronađena fotografija iz münchenske sobe Miroslava Kraljevića potvrdila tezu o utjecaju Velasqueza na tog autora, ali i odgovor autorice na pitanje kako naslikati kišu kroz najbolje primjere prikaza motiva u slikama europskih majstora, a sve kao uvod u priču o remek-djelu Milana Steinera. Posebno je poglavlje posvećeno Ivanu Meštroviću, kiparu koji je postigao gotovo holivudsku slavu, kakvu nitko od naših umjetnika prije ni poslije nije dosegao. Zanimljive su i paralele između umjetnika i književnika koje autorica povlači u nekoliko navrata u knjizi. Pojmovi su objašnjeni na pažljivo odabranim primjerima sa  770 reprodukcija.

 

Knjiga koja će promijeniti pogled na zbivanja u europskom slikarstvu

http://www.jutarnji.hr/vera-horvat-pintaric--knjiga-koja-ce-promijeniti-pogled-na-zbivanja-u-europskom-slikarstvu/321058/    

 

 

Svjedok u slici

 

Za ovu je knjigu Vera Horvat Pintarić primila uglednu Nagradu Grada Zagreba,2002.

 

Nove figure za nove stvarnosti u eri moderne

 

Promatrajući i analizirajući velika djela moderne umjetnosti, koristeći se svjedočanstvima samih umjetnika i relevantnim interpretacijama djelâ moderne umjetnosti, povjesničarka umjetnosti i akademkinja Vera Horvat Pintarić (Sisak, 1926), napisala je originalnu i nezaobilaznu knjigu u proučavnju moderne umjetnosti. Stoga će ova knjiga, namijenjena redovitim članovima Matice hrvatske i obogaćena s gotovo tristo ilustracija, zasigurno pobuditi zanimanje kod stručnjaka ali i najšireg kruga čitatelja.

 

Knjiga rasprava i ogleda o ikonografijskim izvorima i motivima djelâ moderne umjetnosti, o ulozi i značenju čovjeka u stvarnosti i prikazu njegove figure u umjetnosti. U ekstremnim ideologijama i javnom životu 20. stoljeća stvarnost se shvaća lako i površno, a čovjek prikazuje kao pseudoheroj, po konvencijama akademizma 19. stoljeća. Veliki majstori moderne umjetnosti i njihovi prethodnici, poput Cézannea, Rodina, Matissea, Picassa, Mooreaa, Giacommetija, Kleea, oslobođeni zahtjeva naručitelja i propisane ikonografije, a osjećajući i promišljajući stvarnost, stvaraju novu sliku čovjeka, figuru u slobodnim proporcijama, prikazujući ga kao deformirano, fantastično, čudovišno, miješano biće, ljudsko i životinjsko. Takav prikaz cjeline čovjeka, nazvan novom ružnoćom, nastaje u traganju za istinom, za prikazom čovjeka kakav on jest, u suprotnostima, a otkriva svjesne ili nesvjesne utjecaje tribalne i srednjovjekovne umjetnosti. Time se nagoviještavala i jedna složenija, zamršenija stvarnost, stvarnost proistekla iz sučeljavanja umjetnikâ sa samima sobom, poniranja u svijet i osobnih iskustava. Na tom tlu rješavao se jedan od glavnih problema moderne umjetnosti: kako izraziti osobnost u društvima gdje se osobnost smatrala bolešću? Totalitarna društva, društva vertikalnih barbara i melankolika dvostruke, faustovske duše karakterizira, naime, potpuna odsutnost osjećaja za vrijeme i bijeg od stvarnosti koje su umjetnici istinski svjedoci i glasnici.

Painter Of Antipodes: Robert Pauletta by Mladen Lučić

http://www.robertpauletta.com/en/painter-of-antipodes/positive-eclecticism

bit international

http://dada.compart-bremen.de/node/4502

HRVATSKI TOP 800

800 najmoćnijih Hrvata

http://www.nacional.hr/clanak/13738/800-najmocnijih-hrvata

1384
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.