Autor: redakcija
Datum objave: 29.03.2012
Share
Komentari:


Prim.dr.med.Josip Gjurović

kardiolog


Primarius dr.med. Josip Gjurović, 

 

liječnik, kardiolog, veliki zagovornik svoje struke,

širokih interesa i područja rada

 

Rođen je u suncu okupanom Dubrovniku, u podne, 2.10.1931., simbolički, u staroj gradskoj luci, gdje mu je djed „đede Đenko“ bio dugo godina „kapetan od porta“, nakon što je od malih nogu „tuko“more i unio uzbudljive priče u dječju maštu.

U Dubrovniku, odlazeći u školu, svake godine u drugom sistemu, ratna uzbuđenja nisu nedostajala.

Nakon položene male mature, odlazi, s 15 godina, u Zagreb. Pohađa klasičnu gimnaziju i muzičku školu, završava Medicinski fakultet i nakon tri godine rada u Stanici za  hitnu medicinsku pomoć, specijalizira internu medicinu u Kliničkoj bolnici „Sestre milosrdnice“,gdje je radio,do umirovljenja  kao šef  Kardiološkog odjela Interne klinike.

Vrlo rano se Prim. dr. Gjurović, usmjerio na područje kardiologije i angiologije,   usavršava se u vodećim centrima u Londonu, Edinburghu, Glasgowu, Karolinskoj klinici u Švedskoj, St. Jude Hospital u Houstonu, u Italiji, Nizozemskoj i Francuskoj.

Praktičkog stvaralačkog duha, dr. Gjurović, utemeljio je 1960. Odjel za akutna trovanja u Stanici za hitnu pomoć, 1964. Angiološki laboratorij, a zatim i Odjel za periferne vaskularne bolesti.

Godine 1970. gospodin Prim.dr.Josip Gjurović utemeljuje prvu suvremenu koronarnu jedinicu, u tadašnjoj Jugoslaviji, Centar za elektrostimulaciju srca, transtelefonsko i telemetrijsko praćenje bolesnika, etc, nastavljajući tradiciju Bolnice, koja je od doba Franje Josipa, bila pokretač novije medicine u Hrvatskoj, a 1918. i suosnivač Medicinskog fakulteta,u Zagrebu .

Predavač na brojnim poslijediplomskim studijama i tečajevima, na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu, publicira preko 80 stručnih i znanstvenih radova, izdaje prvu knjigu o elektrostimulaciji srca i priručnik o reanimaciji.

Aktivan u više stručnih društava, dr. Gjurović je bio predsjednik  Kardiološkog društva u dva mandata, tajnik i podpredsjednik, te  predsjednik Suda časti Hrvatskog liječničkog zbora i suosnivač Hrvatske liječničke komore u čijem radu intenzivno sudjeluje.

 

Što mislite, da je u Vašem širokom stručnom djelovanju bilo najznačajnije?

 

Svakako, osnivanje prve Koronarne jedinice.

To je bila nevjerojatna prekretnica u povijesti medicine. Kad se u drugoj polovici prošlog stoljeća razvila elektroterapija, koja je jednim elektrošokom mogla prekinuti smrtonosnu aritmiju i električnom stimulacijom pokrenuti srce koje je stalo, medicina je dobila spasonosnu intervenciju da jednim zahvatom vrati čovjeku život.

Glavni problem je bio što u iznenadnom srčanom zastoju i prekidu cirkulacije, mozak može izdržati tek nekoliko minuta.

Godine 1960. u praksu je uvedena prva efikasna reanimacija upuhivanjem zraka (kisika) „usta na usta“ i masažom srca, čime se mogao donekle produžiti taj kritički period.

Nastala je ideja da se rizični bolesnici u ranoj fazi infarkta nadziru preko monitora u jedinicama intenzivne skrbi i spasu od sigurne aritmične smrti. Prve takve organizacijske jedinice počele su se osnivati u Europi 1964-1965.godine.

Imao sam sreću da već 1968. godine budem na prvom posdiplomskom tečaju o intenzivnoj njezi British Councila u Velikoj Britaniji, kao jedini liječnik iz ovoga dijela Europe, među 28 izabranih iz cijelog svijeta. Tako sam, uz podršku Bolnice, imao slobodne ruke da 1970. formiramo suvremenu Koronarnu jedinicu, po svim kautelama struke. Postali smo i prvi edukativni centar i tako širili novi trend u našim krajevima. Kratko zatim, je i prof. Ljubica Božinović, naša Kotoranka, otvorila prvu Koronarnu jedinicu u Beogradu, na Internoj klinici, a onda su postupno nicale i  u ostalim središtima.. Danas su koronarne jedinice, s kardiološkim laboratorijima otišle daleko u rješavanju akutnog infarkta, bolesti zalistaka ili kompliciranih aritmija, aktivnim interventnim zahvatima. Ali početak, je bila prava  revolucija i senzacija.

 

Što vas u kardiologiji toliko impresionira?

 

Svaka struka u medicini ima svoje izazove i uzbuđenja, ali i zadovoljstva kad uspijete riješiti zdravstveni problem ili spasiti nečiji život, inače bi profesija bila depresivna..

U kirurgiji je sve to prisutno u najdramatičnijem vidu. Ali ona je medicina „jednog akta“ – duljeg ili kraćeg  „trenutka“  ispod zelene plahte.

U kardiološkom djelovanju, srčani bolesnik je dugo s vama, bliži i drugačiji. Instiktivno osjeća da je srce centar života, da je ono živo. Prati ga u svakodnevnom životu, reagira na njegova raspoloženja, uzbuđenja, bijes ili tugu. Što mu tišti dušu tišti mu i srce, i otvara se kardiologu sa svom svojom intimom.

To povjerenje postaje i obvezujuće, jer želiš savjetima i intervencijama ublažiti uzroke njegovih tenzija, umanjiti vanjske utjecaje na lupanje srca i skokove tlaka, a ne samo ordinirati lijek. Tako se uspostavlja dugotrajni bliski,a često i prijateljski odnos. Ta ljudska dimenzija ispunjava i liječnika. Bavljenje kardiologijom donijelo mi je puno divnih prijateljstava, zanimljivih susreta i nezaboravnih druženja s izvanrednim ličnostima.

Ali mi je donosilo i teške trenutke kad bih izgubio bitku s bolesti i izgubio osobu koja mi je tijekom vremena postala bliska .

Optimistička strana kardiologije je i bogati arsenal dijagnostičkih, farmakoloških, elektroterapijskih i kardiokiruških  mogućnosti, sve do transplantacije, i reanimacije, kad pacijentu udahneš svoj dah i vratiš ga u život,  kao Elizej u Bibliji.

Tako nije daleka latinska uzrečica iz stare kotorske apoteke „Dolorem sedare divinum opus est“ - Smiriti bol, ili izliječiti bolest, božanski je posao .

 

Jasno, samo ako imaš znanja, vještine i ljubavi za čovjeka i profesiju.To  su dragocjeni, gotovo sveti temelji,medicinske profesije i iskustava.

 

 

2121
Kategorije: Razgovor
Komentari
# 1 Dana 06.11.2018 - 10:28 joško lugović-šibenik (66 g ) je rekao/la:
moj imenjak primarius josip gjurović mi je 1996 g ugradio elektro-stimulator a danas(6.11. 1918) sam ugradio treći!! želim mom pr.josipu dug i sretan život .
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.