Autor: admin
Datum objave: 21.03.2015
Share
Komentari:


Prisega krčkog biskupa,fra Ivica Petanjak

'Prepusti Gospodinu putove svoje (i oni će sve voditi)' Ps 37 (36)

TRAGOM STARINE - Franjevci Kapucini u Dubrovniku

https://www.youtube.com/watch?v=hZeB8R-Y-T8

Prisega krčkog biskupa

http://kapucini.hr

Prema crkvenom zakoniku za crkvene službenike izabrane za biskupsku službu, imenovani krčki biskup fra Ivica Petanjak OFMCap, 20. ožujka u kapeli Apostolske nuncijature u Zagrebu učinio je ispovijest vjere i dao prisegu vjernosti. Ceremoniji je predsjedao apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico.

Mons. Petanjak bit će zaređen za biskupa u nedjelju 22. ožujka u katedrali na Krku. Glavni zareditelj bit će kardinal Josip Bozanić, a suzareditelji bit će nuncij D'Errico i apostolski administrator Krčke biskupije mons. Valter Župan.

Biskupsko geslo i grb novog krčkog biskupa

Za svoje biskupsko geslo novoimenovani krčki biskup dr. fra Ivica Petanjak uzeo je „Prepusti Gospodinu putove svoje (i one će sve voditi)" Ps 37 (36).

Biskupski grb podijeljen je u tri polja.

Prvo je polje u četiri simbola u crvenoj i bijeloj boji hrvatskoga grba. U crvenom polju (boji mučeništva) mlinski je kamen, simbol mučeništva svetog Kvirina Sisačkog, biskupa i zaštitnika Krčke biskupije. To polje naznačuje i vezu Krka i Siska, jer roditelji i rodbina fra Ivice Petanjka potječu iz Zrinja - Sisačka biskupija. Na bijelome polju je pšenica s tri klasa, što simbolizira Presveto Trojstvo, euharistiju te naznačuje Slavoniju u kojoj je novi biskup rođen. Sljedeći je simbol vinove loze što je simbol euharistije, te Slavonije. Posljednji simbol u crvenom polju prvoga polja je stari grad Zrin.

Papa Franjo imenovao je za novoga krčkoga biskupa fra Ivicu Petanjka, franjevca kapucina, dosadašnjega gvardijana u Osijeku, objavio je u subotu 24. siječnja u podne apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico.

Imenovanje za novog krčkoga biskupa fra Ivici Petanjak, je 24. siječnja u Osječkom vikarijatu, objavio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, uz prisustvo umirovljenoga nadbiskupa Marina Srakića i provincijala Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Mandića fra Jure Šarčevića, okružen svećenicima, redovnicima i redovnicama osječkog područja i okolice.

Govor novoizabranog oca biskupa Ivice Petanjak

"Budući da se bez Božje volje ništa ne događa, bez obzira što mi mislili i kako mi to tumačili, danas kad stojim pred jednim potpuno novim početkom, najprije se želim zahvaliti Trojedinom Bogu za protekle godine svog redovničkog i svećeničkog života u kojima nije nedostajalo izazova i svako malo novih početaka, i ponizno molim svjetlost, mudrost i vodstvo Duha Svetoga u novoj službi koja mi se povjerava". Novoimenovani krčki biskup zatim je zahvalio Svetom Ocu i svima koji su imali udjela u tom biskupskom imenovanju i povjerenju koje mu se iskazuje, roditeljima, braći i sestrama te njihovim obiteljima, đakovačko-osječkim nadbiskupima koji su željeli da objava imenovanja bude u Osijeku te župniku i svećenicima iz rodne župe Drenje.

Fra Ivica potom je od srca pozdravio krčkog biskupa Valtera Župana, sve svećenike i bogoslove Krčke biskupije, redovnike i redovnice koji su ondje na službi, i "sve drage vjernike laike" te im je poručio: "Za mnoge će od vas ovo moje imenovanje biti velikim iznenađenjem, ali ja u tom iznenađenju već neko vrijeme živim i kad god mi se u životu dogodi nešto nenadano, pokušavam pronaći logiku jer se kod Boga ništa ne događa slučajno. Do sada sam već nešto dohvatio, a vi ćete mi reći jesam li bio na pravom putu."

Naglašavajući kako je za njega čast i obveza doći u starodrevnu Krčku biskupiju iz koje potječe i naš kardinal te stavljajući djelo što ga danas započinje pod zagovor sv. Franje Saleškoga, čiji se spomendan na današnji dan slavi, novoimenovani biskup Petanjak rekao je: "Preuzvišeni gospodine Župane, braćo svećenici, redovnici i redovnice, draga braćo i sestre vjernici i svi ljudi dobre volje koji se nalazite u Krčkoj biskupiji, budući da dolazim k vama, kucam na vrata vašeg srca i molim da se u vašem srcu nađe i malo mjesta za mene. Za početak će biti dovoljan i jedan uzdah prema nebu, a još bolje ako me uključite u svoje molitve. Ja, sve vas, već jesam u svoje."

Sveti Franjo Saleški

http://hr.wikipedia.org/wiki/Sveti_Franjo_Saleški

Sveti Franjo Saleški (Thorens-Glières, jugoistočna Francuska, 21. kolovoza 1567. – Lyon, 28. prosinca 1622.) - ženevski biskup, crkveni naučitelj i katolički svetac

Radio je na povratku protestanata katolicizmu i bio je uspješan propovjednik. Poznat je i po svojim teološkim spisima, naročito o temama duhovnog vodstva i duhovne formacije. Najvažnije djelo mu je Filotea ili Uvod u pobožni život.

"Morate biti jako strpljivi. Veliki se planovi ostvaruju strpljenjem i s mnogo vremena. Ono što iznikne za jedan dan, sljedeći već vene. Dakle hrabro, Bog će biti s vama."

"Moramo radije sve izgubiti, nego odvažnost, pouzdanje u Boga i dobru volju."

"Sigurno ćemo broditi kroz svaku oluju, sve dok nam je srce na mjestu, namjera gorljiva, hrabrost nepokolebljiva i dok je naša vjera uperena u Boga."

"Najbolje se vidi koliko čovjek nešto ljubi po tome koliko ga pogađa kad to izgubi."

"Cvati tamo gdje si posijan!"

"Više se mušica uhvati na kapi meda nego na bačvi octa!"

Sveti Franjo Saleški, ‘svetac gentleman’

http://www.bitno.net/vjera/sveti-franjo-saleski-svetac-dzentlmen/

http://hr.wikiquote.org/wiki/Sveti_Franjo_Saleški

„Ispruži svoju ruku prema Bogu kao dijete prema svom ocu koji će ga povesti."

"Jedini je temelj prave pobožnosti ljubav prema Bogu."

"Ljubav je među krjepostima ono što je Sunce među planetima; ono im daje njihov sjaj i ljepotu."

"Nasljedujmo blaženu Djevicu Mariju, idimo kao ona, veselo, desno ili lijevo, kamo nas Gospodin hoće voditi."

"Naša bijeda je prijestolje Božjeg milosrđa."

"Neka živi Isus čija je smrt pokazala kako je jaka ljubav."

"Poniznost i blagost su temelji svetosti."

"Poniznost je magnet Srca Božjega."

"Sve za Boga."

"U svom srcu usadi Isusa raspetoga i svi križevi i trnje bit će ti kao ruže."

photos

https://www.google.hr/search?q=Franjo+Saleški&client=opera&sa=N&biw=1745&bih=857&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=RL0NVd60OZPoaIf2gfgB&ved=0CBoQsAQ4Cg


Krčka katedrala

http://hr.wikipedia.org/wiki/Krčka_katedrala

Krčka katedrala posvećena je uznesenja blažene Djevice Marije. Podignuta je na većem prostoru na dnu brežuljka na kojem se smjestio grad Krk. Prvi poznati datirani spomen ove katedrale nalazi se u Darovnici biskupa Ivana iz 1186. godine, a moguće je postojanje ove katedrale u ranokršćanskom vremenu.

Katedrala je trobrodna starokršćanska bazilika koja s romaničkom crkvom sv. Kvirina (12. stoljeće), zaštitnika Krčke biskupije, zvonikom (16. stoljeće) povrh kojeg bdije anđeo s trubom, kapelom sv. Barbare, ranokršćanskom krstionicom i apsidom čini jedinstven vjerski kompleks. Katedrala je orijentirana tradicionalno: istok-zapad. Pročelje joj je na ulici koja presijeca Krk u smjeru sjever-jug. Dužina joj iznosi 40 metara, a širina 14,5 metara iznutra. Sa svake strane ima 9 stupova i 10 lukova. Raspon osi dvaju stupova iznosi 3,10 metara.

photos

https://www.google.hr/search?q=katedrala+u+krku&client=opera&hs=kv5&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=578NVbC5CY35aL7CgZgB&ved=0CC8QsAQ&biw=1745&bih=857

Krčka katedrala

http://arhiva.grad-krk.hr/Homeb604.html?PageID=143



1129
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.