Autor: admin
Datum objave: 27.09.2015
Share


Probe za predstavu 'Bella figura' Yasmine Reza

Premijera će se održati 6. studenoga 2015, HNK Zagreb

Probe za predstavu “Bella figura” Yasmine Reza

http://www.hnk.hr/probe-za-predstavu-bella-figura-yasmine-reza/

U tijeku su probe za predstavu Bella figura proslavljene francuske spisateljice Yasmine Reza u režiji nagrađivanog srbijanskog redatelja Borisa Liješevića. Premijera će se održati 6. studenoga 2015. Nastupaju Lana Barić, Milan Pleština, Olga Pakalović, Dušan Bućan i Ksenija Marinković.  Bella figura događa se jedne večeri koja započinje fatalnom pogreškom. Svojim dramama nikada nisam pričala priče, tako da nikoga neće iznenaditi što to nisam napravila niti u ovome slučaju. Osim ako nesigurno i teško tkanje života ne smatrate samo po sebi pričom. (Yasmina Reza)

Boris je uspješan poduzetnik koji namjerava uživati u romantičnoj večeri sa svojom ljubavnicom Andreom, koja je samohrana majka i pomoćnica u ljekarni. Boris slučajno spomene kako je restoran preporučila njegova žena, i ta mala indiskrecija proizvede ozbiljne, čak katastrofalne posljedice. Andrea je bijesna i ne želi izaći iz automobila. Parkirajući pred restoranom, Boris udari stariju ženu. Uskoro se Borisu i Andrei pridružuje još jedan par, Eric i Françoise u pratnji Ericove majke, Yvonne. Ubrzo postaje jasno kako su oba para povezana nezgodom, a da sve bude kompliciranije, Françoise je najbolja prijateljica Borisove žene. Kad Andrea predloži neka svi zajedno večeraju, nesreća i šok onemogućuju Borisa da odbije taj opasan prijedlog. Napetost između Andreje i Borisa sve je veća i uskoro svima za stolom postaje jasna prava priroda njihova odnosa. Na vidjelo izlazi i to da je, zbog loših ulaganja, Borisova tvrtka na rubu bankrota. Pomno čuvana buržoaska fasada uspješnoga biznismena i dobroga muža počinje se urušavati prema neizbježnoj imploziji.

Yasmina Reza  francuska je spisateljica, dramatičarka, glumica i scenaristica čiji su komadi prevedeni na više od 35 jezika i igraju se na pozornicama širom svijeta. Za svoj rad osvojila je neke od najvećih svjetskih strukovnih priznanja poput kazališnih nagrada Molière, Tony, Laurence Olivier te César za najbolju filmsku adaptaciju. Uz rad u kazalištu i na filmu, Yasmina Reza do sada je objavila sedam romana. Hrvatska publika upoznala ju je izvedbama njezinih drama Art,Bog masakra i Razgovori nakon pokopa, dok je  Bella figura njezina najnovija drama, nedavno praizvedena na berlinskojSchaubühne.

Boris Liješević jedan je od najtalentiranijih srpskih redatelja srednje generacije, a njegov rad najbolje karakterizira umjetnička znatiželja. U njegovu iznimno bogatom i nagrađivanu opusu mogu se nabrojati vrlo raznorodna djela klasičnih pisaca i predložaka, ali i komadi te adaptacije najsuvremenijih autora. Njegova višestruko nagrađivana predstava Elijahova stolica prema romanu Igora Štiksa gostovala je u sklopu ciklusaEuropsko kazalište u ZKM-u, a zagrebačkoj se publici predstavio i Mirnim danima u Mixing Partu prema romanu Erlenda Loea u Zagrebačkom kazalištu mladih. Boris Liješević radi kao asistent na Katedri za intermedijalnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Novom Sadu.

Olga Pakalović (glumica - dramska prvakinja)

http://www.hnk.hr/biografije/olga-pakalovic/

Milan Pleština (glumac - dramski prvak)

http://www.hnk.hr/biografije/milan-plestina/

Ksenija Marinković (glumica - dramska prvakinja)

http://www.hnk.hr/biografije/ksenija-marinkovic/

Lana Barić (glumica – velike i srednje uloge)

http://www.hnk.hr/biografije/lana-baric/

Dušan Bućan (glumac – velike i srednje uloge)

http://www.hnk.hr/biografije/dusan-bucan/

Boris Liješević

https://www.google.hr/search?q=Boris+Liješević&client=opera&hs=qp7&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CBoQsARqFQoTCNWn45PPlsgCFUlUFAodLzUJog&biw=1745&bih=857

Iz biografije

Boris Liješević rođen je 1976. godine. Odrastao je u Budvi. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu srpsku književnost i jezik apsolvirao je 1999. Diplomirao je režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2004.

Režirao je brojne predstave. Pozorište koje stvara Boris Liješević, polazi od tvrde stvarnosti, a uporište nalazi u vlastitom čarobnjaštvu. Zbog svega toga, kreacija koja u njegovim predstavama nastaje je ona koja gledaoca dira i poziva. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Boris Liješević: Branko Ćopić je mojoj baki posvetio pjesmu “Mala moja iz Bosanske Krupe”

http://www.avaz.ba/clanak/177306/boris-lijesevic-branko-copic-je-mojoj-baki-posvetio-pjesmu-mala-moja-iz-bosanske-krupe?url=clanak/177306/boris-lijesevic-branko-copic-je-mojoj-baki-posvetio-pjesmu-mala-moja-iz-bosanske-krupe

Na snazi je crna inteligencija

- Na snazi je crna inteligencija. To je davno opisano u historiji sociologije. Davno je Emil Dirhajm, otac moderne sociologije, opisao naše današnje stanje - profesori koji počinju jeftino da prodaju svoje znanje, da paralelno predaju na privatnim fakultetima i, što je najgore, da osnivaju druge univerzitete, školujući polukadar. To se, čini mi se, dešava u cijelom regionu, a šteta koju time nanose je dugoročna i neprocjenjiva. Mislim da nema veće štete nego pogrešno ili nedovoljno obrazovati ljude - istaknuo je Liješević.

Yasmina Reza

https://en.wikipedia.org/wiki/Yasmina_Reza

Yasmina Reza: 'There's no point in writing theatre if it's not accessible'

http://www.theguardian.com/stage/2012/jan/22/yasmina-reza-interview-carnage-polanski

Yasmina Reza,photos

https://www.google.hr/search?q=Yasmina+Reza&client=opera&hs=FRn&sa=N&biw=1745&bih=857&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0CBgQsAQ4CmoVChMIy8vTgdOWyAIVBE4UCh10NQvZ

973
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.