Autor: Dr.sc.Slobodan Elezović
Datum objave: 28.05.2013
Share
Komentari:


PROF.DR.SC.ANDREA ZLATAR VIOLIĆ

MINISTRICA KULTURE RH

P I S M O


PROF.DR.SC.ANDREA ZLATAR VIOLIĆ, MINISTRICA KULTURE RH

 

Poštovana gospodjo ministrice Dr.sc Zlatar,

 

Dopustite usmjeriti Vašoj pažnji ove redove kao izraz srdačnoga pozdrava uz mogućnost tek nekoliko objekcija glede Vaše odluke o čelništvu prve nacionalne kazališne kuće,zagrebačkog HNK.

 

Gospodja dr.sc.Ana Lederer, koja je temeljno stručno obrazovanje stekla u programima Odsjeka za komparativnu književnost, teatrologiju i filmologiju zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, nadgradjivala se zamjernom dinamikom pa je i postigla akademski stupanj doktora znanosti, na primjeru opusa Tita Strozzija.

 

Sve to, kao i „rodna kolijevka“ u kući intelektualca, redatelja i ravnatelja Drame HNK,u tri mandata, Prof. Petra Šarčevića, pridonosilo je postupno, harmoniji stvaranja gospodjinog odnosa prema kazališnoj umjetnosti, prema harmoniji odnosa teorije i kazališne prakse.

 

U medjuvremenu, dio stručnoga opusa koji je gospodja dr.sc.Ana Lederer ostvarila svojim radom u Zavodu za književnost i teatrologiju HAZU-a, kao i dva uspješna mandata u funkciji intendantice HNK, čini je, nedvojbeno, ličnošću dostojnom Vaše pažnje i povjerenja za program trećega mandata u toj funkciji - intendantice zagrebačkoga HNK.

 

Gospodja dr.sc.Ana Lederer je imala kvalitetnu potporu tadašnje Vlade RH koja ju je imenovala na prvi mandat, i uz to sanirala sve ranije postojeće financijske minuse, pa je taj mandat bi započeo od tzv „pozitivne nule“ što je, u startu, bio osobiti kapital kao značajan zamašnjak za programe i razine postignuća,

 

U kontekstu ustroja kuće i tehnologije rada svih umjetničkih ansambala i ukupne tehničke baze, s mnogim specijaliziranim djelatnostima, od stolara, tapetara, vlasuljara, frizera, krojača......binskih djelatnika...

HNK čini osobito konzistentan konglomerat koji,u finalnom činu, predstavi u gledalištu povijesne kuće, uvijek donosi ugodjaj pun publike koja najčešće, do posljednjega mjesta ispunjava prostor uz svaku izvedbu.

Sve su to vrijednosti, formalne, ustrojbene i stvaralačke, koje zaslužuju Vaše povjerenje u korist novoga mandata gospodje dr.sc.Ane Lederer, kao intendantice HNK

 

Gospodin mr.sc.Velimir Visković, ugledni leksikograf, ličnost autoriteta i postignuća u svojem području kreativnoga djelovanja, bi zacijelo mogao pridonijeti pripremi i publiciranju drugoga proširenog izdanja Enciklopedije HNK, čije je prvo, i jedino izdanje, bilo 1969. uz otvorenje  tada obnovljene zgrade HNK, 27. studenoga, '69. u 11 sati, a u medjuvremenu je već niz generacija umjetnika, od te 1969.,otišlo i u mirovinu, a da nije obuhvaćeno kazališnom enciklopedijom, radjenom osobitom metodološkom koncepcijom koja bi sada imperativno zasluživala novo prošireno, dopunjeno izdanje..

 

Za taj osjetljiv, složen i slojevit posao, nema boljega urednika i koordinatora od gospodina mr.sc.Velimira Viskovića, u Leksikografkom zavodu Miroslav Krleža.

To je i dragocjena poveznica ovih kandidata za čelništvio zagrebačkoga HNK, pa bi nadahnuće u suradnji gospodje dr.sc.Lederer  i gospodina mr.sc.Viskovića, bilo višestruko društevno vrijedno i stručno dragocjeno u neposredno nailazećem razdoblju.

Hvala Vam,poštovana gospodjo ministrice Prof.dr.sc.Zlatar,na vremenu i pažnji posvećenoj duhu ovoga pisma, u ime nadahnuća za uspješna rješenja i ljudi i programa u tim najvitalnijim područjima kulture, umjetnosti, znanosti i uopće intelektualne klime u našoj metropoli Zagrebu.

 

Srdačnim pozdravima i najboljim željama za Vaše uspjehe,

Dr.sc.Slobodan Elezović,prof.

 

 

986
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.