Autor: redakcija
Datum objave: 01.10.2011
Share
Komentari:


Prvak ROH Baleta Carlos Acosta

U glavnoj muškoj ulozi djela "Vragolasta djevojka"

Vragolasta  djevojka, balet,  ROH,  Carlos Acosta, prvak Baleta ROH-a  

 

http://www.youtube.com/watch?v=trMPa5nhVz8&feature=related

 

TV-interview, Carlos Acosta gost u emisiji  Sir Davida Frosta

http://www.youtube.com/watch?v=eXPfx4N6Tec&feature=fvw ( int. 8.V.09.,tv )

Ovim djelom započinje sezona Baleta zagrebačkog HNK,1.listopada,a u nekim će izvedbama u glavnoj muškoj ulozi biti i gost portala EHO Tomislav Petranović.

O djelu,Balet HNK piše,2009:

Popularno komično baletno djelo u dva čina prema libretu plesača Jeana Berchera Daubervala praizvedeno je 1789. godine u Bordeauxu.
Jednostavna sentimentalna pripovijest o dvoje mladih zaljubljenih seljana, razdvojenih klasnim razlikama, nastala je u doba romantičarske literature i opere buffe te privukla nekoliko glazbenih autora. U protekla dva stoljeća balet je doživio mnoge izvedbe na glazbu različitih autora, da bi se danas najčešće izvodio u dvije verzije. Ona iz 1903. godine u koreografiji Aleksandra Gorskog na glazbu Petera Ludwiga Hertela u adaptaciji Ricarda Driga, temelji se na koreografiji Mariusa Petipaa i Leva Ivanova iz 19. stoljeća. Moderniju verziju baleta postavio je 1960. u londonskom Kraljevskom baletu Frederica Ashtona, na glazbu Louisa Josepha Ferdinanda Hérolda u adaptaciji Johna Lanchberyja iz 1828. godine.

Nakon dvadeset pet godina na scenu zagrebačkog Hrvatskoga narodnog kazališta balet Vragolasta djevojka koreografski će postaviti gost iz Firenze Vladimir Derevianko, ravnatelj i koreograf tamošnjeg Baleta Maggio Danza i bivši prvak Baleta moskovskog Boljšoj teatra. Njegova će se verzija popularnog baleta La fille malgardée temeljiti na oba poznata glazbena predloška Ferdinanda Hérolda i Petera Ludwiga Hertela, u aranžmanu francuskog skladatelja Jeana-Michela Damasea.

3677
Kategorije: Ostalo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.