Autor: admin
Datum objave: 15.09.2018
Share


PRVI NOSAČ ZVUKA HRVATSKE UMJETNIČKE SOLOPOPIJEVKE

NA SVJETSKOJ DISKOGRAFSKOJ SCENI

PRVI NOSAČ ZVUKA HRVATSKE UMJETNIČKE SOLOPOPIJEVKE

 NA SVJETSKOJ DISKOGRAFSKOJ SCENI

Ovih dana u maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski, Nataša Antoniazzo – mezzosopran i Mia Elezović- glasovir, snimaju novi nosač zvuka pod nazivom

 „ Das Kroatische Kunstlied“ u prijevodu „ Hrvatska umjetnička solopopijevka“ koji će izdati njemačka diskografska izdavačka kuća „ Bella –Musica Edition – Antes Edition „ , a kojoj svjetsku distribuciju čini diskografski gigant Naxos.

To će biti prvi nosač zvuka u povijesti hrvatske glazbene umjetnosti na kojem će biti predstavljeni isključivo hrvatski skladatelji  i to, za sada, 19 stoljeća i Moderne, a koji će prvi put u povijesti biti dostupan na svjetskoj diskografskoj sceni ozbiljne glazbe. Time će umjetnička solopopijevka hrvatske kulturne baštine ostvariti najveću promociju do sada.

U suradnji s akademkinjom Koraljkom Kos za ovaj nosač zvuka odabran je program, koji sadrži umjetničku solopopijevku 19 stoljeća i Moderne, te  s obzirom na inozemno tržište prevladavaju pjesme skladane na stihove njemačke poezije.

Program nosača zvuka koncipiran je kronološkim redom i sadrži 17 pjesama skladatelja Ferde Livadića, Ivana Padovca, Vatroslava Lisinskog, Franje Krežme, Ivana pl. Zajca, Dore Pejačević i Blagoja Berse.

Umjetnice već drugi put  suradjuju s tom izdavačkom kućom, te su u prosincu 2016. godine objavile nosač zvuka pod nazivom „ Mignon“ s njemačkim umjetničkim solopopijevkama- Liedom na temu glavne junakinje romana  „Naukovanje Wilhelma Meistera“ njemačkog romantičarskog pisca Johanna Wofganga von Goethea. Time je Nataša Antoniazzo prvi mezzosopran u povijesti hrvatske glazbene umjetnosti kojoj su Nijemci izdali nosač zvuka s njemačkim Liedom, te koji je ostvario svjetsku distribuciju.

Nataša Antoniazzo i Mia Elezović su dugogodišnje suradnice koje u svakoj prilici promoviraju hrvatsku glazbenu baštinu, pa su tako predstavile i hrvatsku umjetničku solopopijevku u komornim koncertnim dvoranama velikih europskih gradova, kao što su Berlin, Madrid, Barcelona, Frankfurt itd.

Producent nosača zvuka je Vanja Lisjak, a audio inzinjering su Alan Šnajder i Božidar Pandurić, masteriranje Studio 45, u suradnji s Ministarstvom kulture RH i Odjelom za kulturu Grada Zagreba.

Novi nosač zvuka „ Das Kroatische Kunstlied“ izlazi krajem 2018. godine, a na svjetskoj diskografskoj sceni će biti dostupan od siječnja 2019. godine!

 

573
Kategorije: Glazba
Developed by LELOO. All rights reserved.