Autor: mr.sc.Ana Istaković
Datum objave: 18.10.2011
Share
Komentari:


Pustinjska ruža arapskog proljeća

Tawakul Karman

Pustinjska ruža arapskog proljeća

                                                            Tawakul Karman

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslu za 2011. godinu odlučio je Nobelovu nagradu za mir podijeliti na tri jednaka dijela, između tri žene: dvije afrikanke, Ellen Johnson Sirleaf, prve žene koja je šef države u povijesti afričkog kontinenta i druga crna predsjednica u svijetu i Leymah Gbowee, afričke aktivistice za prava žena u društvu  te  Tawakul Karman, jemenske novinarke i aktivistice koja je za mnoge najveće iznenađenje.

Kada 10. prosinca 2011. godine u Stockholmu na ceremoniji dodjele Nobelove nagrade Tawakul Karman, primi prestižno priznanje za mir iz ruku Njegovog kraljevskog visočanstva, švedskog kralja Carla Gustava XVI. mnoge stvari u Jemenu neće više biti iste.

Ova mlada novinarka već pet godina predvodi prosvjede pred vladom u Jemenu, a predvodila ih je i 2011. godine. U izrazito muškoj zemlji gdje glas žena nema prostora glasnijeg izražavanja, ona igra vodeću ulogu u dramatičnim događanjima arapskog proljeća skrećući pozornost na ženska prava, demokraciju i mir u Jemenu. Mlada majka troje djece postala je simbol izdržljivosti i ustanka u gradu strahovlade te kroz svoj poziv jasno odredila područje za koje se hrabro bori. Washington Post, Toronto Star  i Time Magazin predstavili su 33 godišnju novinarku kao pozitivnu ikonu Jemena koja svojim postupcima ulijeva povjerenje za milijune obespravljenih žena. I to nije sve, Tawakul Karman se zalaže za promjenu društva u cjelini ona potiče čak i raspravu o pitanju korupcije i nezaposlenosti.

U svom stilu vijest o Nobelovoj nagradi kratko je prokomentirala riječima "ovo je potvrda iz svijeta da se Jemen nalazi na pragu nove ere, ere slobode i jednakosti. Ovu nagradu posvećujem jemenskom narodu i mladima arapskog proljeća, kao i arapskom svijetu i svakom mučeniku koji je dao život za slobodu".

Ovogodišnji Nobelov laureat, Tawakul Karman, aktivistica koja se zalaže za demokratske promjene treba biti inspiracija novim generacijama islamskog svijeta i svijetu dati novu sliku promjena za koje se toliko zalaže. Da li će u tome i uspjeti to će zabilježiti vrijeme, za sada je učinila mnogo i za te zasluge joj čestitamo.

 

  

 

1210
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.