Autor: mr.sc.Vladimir Prister
Datum objave: 18.08.2012
Share
Komentari:


Računarstvo u - oblaku

vodeći tehnološki trend

 

Nastalo je kao novi izazov i izravna posljedica inovacija na polju informacijsih tehnologija, a zbog zahtjeva IT stručnjaka za povećanjem  mogućnosti postojećih suvremenih računalnih sustava. Jasno, bez novih ulaganja ili kupnje skupih programa!

Jer, napretkom telekomunikacijskih i računalnih tehnologija bitno su poboljšane mogućnosti prijenosa, pohranjivanja, zaštite, obrade ali i sigurnosti.

Što je računarstvo u oblaku? Na tržištu postoje tri osnovna modela pružanja usluga u tzv. oblaku (Cloud computing).

Najprije spominjemo SaaS uslugu (od engl. Software as a Service). Tu se korisnicima pružaju mogućnosti korištenja i aplikacije svega što se nalazi u infrastrukturi oblaka. Zatim slijedi model platforme kao usluge PaaS (engl. Platform as a service), u kojem se kao usluga pruža razvojna okolina. Dok je treći model IaaS (od engl. Infrastructure as a Service), u kojem se korisniku pružaju mogućnosti korištenja svih dostupnih aplikacja koje se nalaze u infrastrukturi oblaka.

Računarstvo u oblaku možemo dodatno podijeliti na javne ili privatne oblake. Onaj privatni predstavlja infrastrukturu koju neka tvrtka nudi svojim zaposlenicima za osobno korištenje. Prednost je optimizacija korištenja opreme tvrtke i svi se korisnici spajaju na istu infrastrukturu prema osobnim zahtjevima.

Kada govorimo o računarstvu u oblaku, redovito se misli na javne oblake. Naime, kod spomenute vrste računarstva u oblacima svatko može pristupiti infrastrukturi uz naknadu. Može se opisati kao  kombinacija modela SaaS i modela uslužnog računarstva, u kojem su korisnici uslužnog računarstva zapravo pružatelji usluga koji svoje usluge postavljaju u oblak. Oni plaćaju naknadu vlasniku oblaka, a njihovi korisnici plaćaju naknade njima za korištenje usluga.

Budući da brzina i način današnjeg poslovanja zahtjevaju stvarno veliku mobilnost, tome su uvelike prilagođene i ostale ICT tehnologije koje rade na povećanim brzinama prijenosa, pa tako i suvremena tehnika korištenja računarstva u oblacima. Smatra se realnom procjenom da će se do 2016. godine čak 70% svih pristupa uslugama u oblaku obavljati putem mobilnog širokopojasnog pristupa!

Računarstvo u oblaku – cloud computing – širokom krugu korisnika omogućuje pohranu

podataka i instaliranje željenog softvera na poslužitelje koji su povezani internetom, a pomoću web preglednika i posebnih klijenata, ove su usluge izvanredno fleksibilne. Pri tome korisnici plaćaju samo ono što zaista  koriste.

Svaki sustav posjeduje uz sve svoje prednosti nužno i nedostatke, pa tako i sustav računarstva u oblaku nije od toga imun.

Njegove su velike prednosti:

korisnici plaćaju samo ono što zaista i koriste

mogu povećati ili smanjiti korištenje prema potrebama

nadogradnja programa se provodi centralno u oblaku

odlična pristupačnost (svugdje gdje postoji pristup internetu)

 

No, postoje i nedostaci:

sigurnosni  problemi vezani uz povjerljive podatke

veća potreba za povezanošću

zakonska regulativa nije svuda jednaka

problematika pri eventualnom gubitku važnih podataka

 

Uza sve navedene teškoće, ipak korisnost i praktičnost ostaju strahovito važni čimbenici koji samo potvrđuju da je danas korištenje računarstva u oblacima zaista jedan od vodećih tehnoloških trendova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

 

1713
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.