Autor: admin
Datum objave: 04.08.2020
Share


Rajko Dujmić

Rajko Dujmić (Zagreb, 7. kolovoza 1954. – Rijeka, 4. kolovoza 2020.) bio je hrvatski glazbenik i skladatelj, poznat kao vođa grupe Novi fosili. Dobitnik je Porina za životno djelo.

Rajko Dujmić
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Rajko_Dujmi%C4%87
Rajko Dujmić (Zagreb, 7. kolovoza 1954. – Rijeka, 4. kolovoza 2020.) bio je hrvatski glazbenik i skladatelj, poznat kao vođa grupe Novi fosili. Dobitnik je Porina za životno djelo.

Rajko Dujmić
https://www.biografija.com/rajko-dujmic/
Rajko Dujmić je poznati hrvatski glazbenik, tekstopisac i skladatelj, rođen 7. kolovoza 1954. godine u Zagrebu. U svojoj karijeri proslavio se kao vođa grupe “Novi Fosili”. Svira nekoliko instrumenata. Dobitnik je nagrade “Porin” – za životno djelo i danas nosi titulu jednog od najboljih autora i glazbenika na hrvatskoj sceni.
Obrazovanje
Rajko Dujmić je završio osnovnu i srednju školu u Zagrebu. Nakon osnovne škole, krenuo je u srednju glazbenu školu, smjer violina, te se doškolovao u samostanu u Frankopanskoj ulici i na Kaptolu, gdje je slušao predavanja o harmoniji i melodiji te gregorijanskom koralu kod časne sestre. Nakon završene srednje škole, upisao je Pedagošku akademiju te nedugo nakon apsolvirao.
Privatni život
Rođen kao sin jedinac, 7. kolovoza 1954.godine, od majke domaćice Austrijanke Karlotte i oca pomorca Stjepana, Rajka je od malih nogu zanimala glazba. Za prvi rođendan dobio je na dar usnu harmoniku te je već tada pokazao svoje iznimne glazbene sposobnosti. Uskoro je dobio žulj na usnici od sviranja.
Završio je u vezi sa Sanjom Doležal ubrzo nakon što je postala pjevačica Novih fosila.
1983. godine dobio je sina jedinca -Tina – s Vesnom Srećković, bivšim pratećim vokalom “Novih Fosila”. Rajko i Vesna nisu bili vjenčani, a par se u međuvremenu i rastao. Vesna se sa sinom i novim partnerom, skladateljem Matom Došenom, odselila u Španjolsku.
1987. godine ušao je u vezu sa sadašnjom suprugom Snježanom te su se tri godine nakon toga i vjenčali. (1990.godine).
7. rujna 2015. godine Snježana je pozvala policiju nakon što ju je Rajko fizički napao. Nakon toga, završio je u jednomjesečnom pritvoru, a Snježana je odlučna u tome da spasi svoga supruga i brak. Naime, Rajko se godinama bori s ovisnošću o alkoholu, a sve je kulminiralo nakon što se razišao s “Novim fosilima”.
Svoju prvu pjesmu napisao je sa samo 13 godina, a prvi bend osnovao je u šestom razredu osnovne škole. Svoju glazbenu karijeru započeo je svirajući klavijaturu u rock sastavima “Crno bijelima”, “Grupa Marina Škrgatića”, “Zlatni akordi” i drugima.
Osnivač “Novih Fosila” Slobodan Momčilović Moka pozvao ga je u grupu 1975. godine, iako ga je na početku odbio. Tek godinu dana kasnije im se pridružio.
Tekstovi Rajka Dujmića doživjeli su i znatan uspjeh na natječajima za pjesmu Eurovizije, na kojima se pojavljivao kao autor i to tri godine za redom.


Rajko za sebe kaže da je od najranije mladosti jedini način njegovog komuniciranja s ljudima bio zvuk. Sa samo 13. godina napisao je prvu pjesmu “Smij se”. Prvi novac zaradio je, isto tako sm 13 godina, kada mu je Pero Moskaljov prepustio klavijaturu u Intim baru, u Dugom Selu.
Prva autorska pjesma Rajka Dujmića izvedena je na “Boom festivalu” u Ljubljani. Prije “Novih Fosila” svirao je u “Crno Bijelima”. 1975. godine, Slobodan Momčilović pružio mu je priliku da se pridruži “Novim Fosilima”, no obija ponudu jer se nije htio zamjeriti dečkima iz “Crno Bijelih”. Tek godinu dana nakon, pristao je napustiti “Crno Bijele” te započeti svoju fantastičnu glazbenu karijeru s “Novim Fosilima”.


Prve uspjehe, Fosili doživjeli su 1976. godine na Splitskom festivalu kada su s Runjićevom pjesmom “Diridonda” koja je prodana u ukupno 69 tisuća primjeraka, poharali bivšu Jugoslaviju.


Slobodan Momčilović, odlučio je kupiti Rajku prve klavijature te time dodatno povećati njegovu kreativnost u skladanju. Prve pjesme koje je napisao za “Nove Fosile” bile su “Sanjaj me” i “Da te ne volim”. Singlica “Da te ne volim” prodana je u 65 tisuća primjeraka te istoimena ploča u 170 tisuća.


Ubrzo postaju najpopularnija grupa u Jugoslaviji te kreću po brojnim turnejama, ne samo u Jugoslaviji, već i po SAD-u, tadašnjem SSSR-u, Kanadi i brojnim zemljama Europe.


Rajko Dujmić je autor tri pjesme koje su bile na natječaju Eurovizije. “Novi Fosili” su 1987. godine osvojili četvrto mjesto s pjesmom “Ja sam za ples” u Bruxellesu, 1988. godine “Srebrna krila” izvodila su Dujmićevu pjesmu “Mangup” te osvojila šesto mjesto u Dublinu. 1989. godine Hrvatska je na Euroviziju u Lausannu poslala zadarsku grupu “Riva” s pjesmom “Rock me” za koju je Rajko Dujmić napisao glazbu, a Stevo Cvikić, tekst. Te godine je prvi put Hrvatska pobijedila na Euroviziji.


90-ih godina Fosili prestaju svirati. Rajko Dujmić na nagovor Slobodana Momčilovića, započinje svoju suradnju s mnogim poznatim glazbenicima. Producirao je i pisao za “Parni valjak”, “Srebna krila”, Severinu, Željka Bebeka, Jasnu Zlokić, “Gazde”, “Ex panonia”, a Jasminu Stavrosu je čak osmislio i umjetničko ime. Njegovom glazbenom uspjehu nije bilo kraja.


1991. sa Zrinkom Tutićem napisao je skladbu “Moja domovina”, koja je i dan danas jedna od najljepših domoljubnih pjesama. Iza sebe ima i veliki broj najavnih špica te skladbu “Dobro jutro, Hrvatska” koja je već 20 godina uvodna pjesma u istoimenu emisiju.


Poznat je i po skladanju filmske glazbe i reklamnih spotova te skladanju scenske glazbe u kazališnim predstavama (Dundo Maroje – 1995.godine). U rock operi “Gubec beg” svirao je električne orgulje.


Prvi i jedini samostalni album izdao je 1993. godine, pod imenom “Nizvodno od raja” pokoleban majčinom smrću. I dalje se bavi istim poslom, s istim žarom i ljubavi kao i u samom početku. Predaje skladanje na “Rock akademiji” u Zagrebu.


Najveća postignuća


Rajko Dujmić je već kao trinaestogodišnjak krenuo zarađivati svirajući. U svom životu napisao je skoro dvije tisuće dijela, od kojih su neki hitovi poznati i dan danas (Da te ne volim, Plava košulja, Tonka, Ja sam za ples, Ključ je ispod otirača).


Njegove pjesme tri puta bile su na natječaju Eurovizija. Njegova pjesma “Rock me” koju je izvale grupa “Riva” pobijedila je na Euroviziji.


Svojoj grupi “Novi Fosili” donio je iznimnu slavu te su njihove ploče prodane u više milijuna primjeraka. Najprodavanija ploča “Budi uvijek blizu” izdana 1981 .godine prodana je u više od 500 tisuća primjeraka i time dosegla dijamantnu nakladu. “Novi Fosili” postali su diskografski najuspješnija grupa svih vremena na našim prostorima.


2013. godine dobio je nagradu “Porin” za životno djelo.


383
Kategorije: Glazba
Developed by LELOO. All rights reserved.