Autor: admin
Datum objave: 10.08.2013
Share
Komentari:


Relja Bašić

Zvijezde iznad

Dokumentarna serija glumačkih portreta Ive Štivičića  - Zvijezde iznad

http://www.youtube.com/watch?v=8PvTW8gU1QQ

 

O Relji Bašiću (1930-) se s pravom govori kao jednom od najvećih imena u hrvatskom glumištu druge polovice 20. stoljeća.

Diplomirao je glumu na ADU, u klasi doktora Gavelle, a na filmu debitira već za vrijeme studija u antologijskom 'Koncertu' Branka Belana 1954., jednom od najvažnijih i najboljih ostvarenja ex-jugoslavenskog filma. Time samo najavljuje još istaknutije uloge u filmovima koji su promijenili tijek hrvatske i ex-jugoslavenske kinematografije, poput 'Ronda' Zvonimira Berkovića za kojeg osvaja i Zlatnu Arenu u Puli 1966. godine. Njegova interpretacija muškarca čiji je brak utonuo u krizu obilježila je film koji je najavio potpuno nova razmišljanja u filmskome mediju, i van naših prostora.

 

Godine 1970. ulogom gosp. Fulira u 'Tko pjeva zlo ne misli' Kreše Golika, postaje ikonom urbanog hrvatskog folklora.

Nakon karijere u HNK-u, 1956.-1968., odlučuje prijeći u slobodne umjetnike. Godine 1974. osniva 'Teatar u gostima', kojeg vodi više od 30 godina. Odigrao je više od 4700 predstava u Hrvatskoj i inozemstvu. Samo u Dubrovniku, na Dubrovačkim ljetnim igrama, odigrao je više od 100 predstava.

Njegova filmska karijera broji  čak 56 domaća i 71 strana naslova, uključujući suradnje s nekim od najvećih imena europskog i svjetskog filma, kao što su Volker Schlöndorff, Peter Ustinov, Abel Gance, Robert Hossein, Lamont Johnson, James Cellan Jones, Alexandre Astruce, Mauro Bolognini, Wojtech Jasny.

Dobitnik je niza najviših priznanja: nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, nagrade Dubravko Dujšin, Sterijine nagrade, Povelje grada Zagreba, pulske Zlatne arene, Zlatne nagrade Motovun film festivala, i mnogih drugih.

Aktivan je u mnogim humanitarnim organizacijama u Hrvatskoj, a i član je glavnog odbora Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava. Njegov dugotrajan doprinos razvoju interkulturnog dijaloga, raznolikosti i umjetnosti kulminirao je imenovanjem za UNESCO-vog Umjetnika za mir, priznanje koje se odaje samo najistaknutijim i najutjecajnijim umjetnicima svijeta. Relja Bašić i danas nastavlja svoj rad kako kroz UNESCO, tako i kroz nove projekte u kazalištu i na filmu.

 

925
Kategorije: Razgovor
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.