Autor: admin
Datum objave: 27.09.2017
Share


Rock opera Gubec Beg u izvedbi Kola i Simfonijskog orkestra oružanih snaga za kraj koncertne sezone na sv. Mihovilu

NA DAN GRADA

Rock opera Gubec Beg u izvedbi Kola i Simfonijskog orkestra oružanih snaga za kraj koncertne sezone na sv. Mihovilu

http://m.sibenik.in/kultura/rock-opera-gubec-beg-u-izvedbi-kola-i-simfonijskog-orkestra-oruzanih-snaga-za-kraj-koncertne-sezone-na-sv-mihovilu/79944.html

Šibensko pjevačko društvo Kolo i Simfonijski orkestar oružanih snaga Republike Hrvatske zatvorit će zajedno koncertnu sezonu ‘Korak do zvijezda’ zajedničkom koncertnom izvedbom prve hrvatske rock opere Gubec-Beg, 29 . rujna, na Dan grada Šibenika i blagdan sv. Mihovila.

Prošlo je gotovo pedeset godina otkad je trojac koji su činili Ivica Krajač, Karlo Metikoš i Miljenko Prohaska stvorio rock operu Gubec-Beg, no svaka njena izvedba i dan danas plijeni pažnju. Kako su u to vrijeme postojale samo dvije takve opere, Gubec-Beg predstavlja pravu prekretnicu u hrvatskoj glazbenoj tradiciji. Sama radnja opere veže se na Seljačku bunu Matije Gupca, jedan od najvećih događaja u hrvatskoj povijesti – prema riječima autora – i događaje oko nje.

- Upravo zbog zanimljivosti djela ne čudi što su Šibensko pjevačko društvo Kolo i Simfonijski orkestar oružanih snaga Republike Hrvatske odabrali upravo operu Gubec-beg za svoj sljedeći projekt. ŠPD Kolo djeluje preko sto godina i višestruko je nagrađivano na međunarodnim festivalima i zborskim susretima, te svakim svojim nastupom iznova oduševljavaju publiku. Simfonijski puhački orkestar OSRH djeluje preko dvadeset i pet godina te svojim repertoarom obuhvaća originalne skladbe, hrvatske praizvedbe djela svjetske glazbene baštine kao i izvedbe djela suvremenih skladatelja i praizvedbe hrvatskih autora. Tom popisu nadodat će i ovu jedinstvenu izvedbu – poručuju iz Tvrđave kulture.

Iz ŠPD Kolo kazali su da su sretni što im je pripala čast da ove godine zatvore najljepšu pozornicu na Jadranu.

- Ovo je već četvrta godina suradnje ŠPD Kolo, koje ove godine nastupa pod umjetničkim voditeljstvom maestra Ive Lise, i Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH pod ravnanjem maestra Miroslava Vukovojca - Dugana. Ponosni smo na dosad izvedene zajedničke koncerte i ostvarene projekte. Ove sezone, koncertnom izvedbom prve hrvatske rock - opere Gubec Beg donosimo djelo koje dosad nije izvedeno u Šibeniku. Posebno nas veseli što je riječ o djelu hrvatskih autora. Koncert će sigurno biti zanimljiv publici koja je imala priliku slušati "Gubeca" u vrijeme kad je i nastao, a i ostala će publika uživati u songovima koji su popularni već desetljećima – poručuju Kolaši.

Inače, suradnja Kola i Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH s Tvrđavom kulture Šibenik već je postala tradicija.

- Svaki naš nastup s tako kvalitetnim orkestrom, i to na tvrđavi sv. Mihovila koja ugošćuje zvijezde svjetskog glasa, svakako je nešto što će ostaviti traga u povijesti Društva koje uz podršku Grada djeluje već 118 godina – izjavila je Miljenka Bujas, predsjednica ŠPD Kolo.

Iz Tvrđave kulture Šibenik poručili su kako svake godine programom povodom dana grada nastoje obogatiti proslavu i na poseban način obilježiti blagdan zaštitnika Šibenika i Šibenčana, ali i Tvrđave sv. Mihovila.

- Organizacijom godišnjeg koncerta Šibenskog pjevačkog društva Kolo i Simfonijskog orkestra oružanih snaga RH želimo osnažiti šibenske vrijednosti i običaje te pružiti našim sugrađanima priliku da na najljepšoj pozornici u Hrvatskoj uživaju u izvedbama svima dragih Kolaša– poručuju organizatori koncerta iz Javne ustanove Tvrđava kulture.

Koncert će se održati s početkom u 21 sat, dok se ulaznice za mogu se kupiti u City Pointu šibenskih Tvrđava na adresi Don Krste Stošića 1, Šibenik te na blagajnama šibenskih tvrđava sv. Mihovila i Barone, on line u sustavima Eventim i Croatia Tickets po cijeni od 100 kuna.

Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava ulaznice za koncert mogu kupiti po povlaštenoj cijeni od 80 kuna uz predočenje valjane članske iskaznice u City Pointu šibenskih Tvrđava (don Krste Stošića 1).

847
Kategorije: Glazba
Developed by LELOO. All rights reserved.