Autor: admin
Datum objave: 19.02.2018
Share


Rođendan kultne splitske galerije: još u ‘Galiću’ ima ulja na platnu...

Salon je osnovao Ivan Galić (1884.-1961.), rodom iz Hrvaca pokraj Sinja, koji je u Split došao s 14 godina, kad se zaposlio u čuvenoj splitskoj trgovini željeza Marka Mikačića. Godine 1912. otvara radionicu stakla i okvira na Pjaci,

Devedeseti rođendan kultne splitske galerije: još u ‘Galiću’ ima ulja na platnu...

https://slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/236618/devedeseti-roendan-kultne-splitske-galerije-jos-u-galicu-ima-ulja-na-platnu

Okupljanjem članova i prijatelja u splitskoj Marmontovoj ulici obilježen je 90. rođendan Salona “Galić”, čuvenog izložbenog prostora koji je nedavno stekao zaslužen status u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske – dospio je na Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Salon je osnovao Ivan Galić (1884.-1961.), rodom iz Hrvaca pokraj Sinja, koji je u Split došao s 14 godina, kad se zaposlio u čuvenoj splitskoj trgovini željeza Marka Mikačića. Godine 1912. otvara radionicu stakla i okvira na Pjaci, a potom počinje skupljati umjetnine, većinom slike.

Poslije njegov dućan i radionica prelaze u Marmontovu ulicu, gdje uz dućan otvara i umjetnički izložbeni salon. Salon “Galić” otvoren je 31. svibnja 1924. godine izložbom splitskih slikara Emanuela Vidovića i Anđela Uvodića.

Jedini između ratova

Bio je to jedini umjetnički izložbeni prostor u Splitu u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. U njemu su izlagali Marin Tartaglia, Jerolim Miše, Ivan Meštrović, Ignjat Job, Branislav Dešković, Vjekoslav Parać, Ljubo Babić i mnogi drugi istaknuti umjetnici 20. stoljeća.

Danas Salon “Galić” koristi Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split, koja je od kraja Drugog svjetskog rata do Domovinskog rata u njemu realizirala 216 izložaba.

Od tada broj izložaba neprestano raste, pa se samo ove godine očekuju rekordne 24.

- Sjećam se tih davnih vremena kad sam s djedom Ivanom izrađivao okvire u ovom prostoru. Bili su to unikatni okviri, jako cijenjeni, a mušterije su nam dolazile odasvud, iz crkve, politike, gospodskih obitelji... Posla je bilo, od toga se živjelo... - prisjetio se davnih dana Kolja Soldatić, unuk Ivana Galića, koji je posjetio Salon na njegovu obljetnicu, zaključivši kako je i dalje opće mjesto kulture iako je Split prerastao okvire malog primorskoga grada.

Kolja Soldatić, unuk utemeljitelja Salona Ivana Galića, s pozivnicom za otvaranje izložbe Emanuela Vidovića

743
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.